İsveç’ten NATO askerlerine evsahipliği yapmaya yeşil ışık

İsveç’ten NATO askerlerine evsahipliği yapmaya yeşil ışık

ABONE OL
19:58 - 09/06/2023 19:58
İsveç’ten NATO askerlerine evsahipliği yapmaya yeşil ışık
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsveç hükümeti NATO’ya resmen üye olmadan önce ittifakın topraklarında asker konuşlandırmasına izin vereceğini açıkladı.

İsveç geçen yıl Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından doğan güvenlik riskleri nedeniyle NATO’ya üye olmak için başvuruda bulunmuştu. Ancak Türkiye ve Macaristan, İsveç’in üyeliğine karşı çıkmıştı.

İsveç gelecek ay Litvanya’da yapılacak NATO zirvesine kadar üyelik için yeşil ışık çıkmasını umuyor.

Başbakan Ulf Kristersson ve Savunma Bakanı Pal Jonson, “Hükümet İsveç Silahlı Kuvvetleri’nin NATO ve NATO ülkeleriyle, gelecekte yapılacak ortak tatbikatları mümkün kılmak için hazırlıklar yapması kararı aldı” açıklamasını yaptı.

Dagens Nyheter gazetesinde kaleme aldıkları görüş yazısında iki bakan, “Hazırlıklar yabancı malzemelerin ve personelir İsveç topraklarında geçici olarak barındırılmasını kapsayabilir” ifadelerini kullandı.

“Rusya yakın gelecekte komşu ülkelere tehdit oluşturmaya devam edebilir” denilen yazıda, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in yayılmacı hırslarının boyutunun da belirsiz olduğu ifade edildi.

ABD Başkanı Joe Biden ve diğer müttefik ülkeler 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesine İsveç’in üyeliğinin onaylanmasıyla gitmek istiyorlar. Ancak henüz Türkiye ve Macaristan’ın itirazları aşılabilmiş değil. İsveç’in NATO’ya üye olması için tüm üye ülkelerin onay vermesi gerekiyor.

Ancak İsveç’in bu isteğine karşın Türkiye, başta PKK olmak üzere terör örgütlerine dair talepleri konusundaki uzlaşmazlık nedeniyle İsveç’in üyeliğine karşı çıkıyor. Macaristan da İsveç’in üyeliğine bu aşamada destek vermiyor ancak bu konuda detayları açıklamıyor.

Finlandiya ve İsveç, NATO’ya üyelik için birlikte başvurmuştu.

Türkiye, PKK-PYD/YPG ve FETÖ terör örgütleriyle mücadele konusundaki beklentilerini karşıladığı gerekçesiyle Finlandiya’nın üyeliğini 31 Mart’ta TBMM’de onaylamıştı. Finlandiya, Nisan ayının başında resmen askeri ittifaka üye olmuştu.

VOA tarafından geçilen İsveç’ten üyelik öncesi NATO askerlerine evsahipliği yapmaya yeşil ışık haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsveç’ten üyelik öncesi NATO askerlerine evsahipliği yapmaya yeşil ışık haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsveç’ten üyelik öncesi NATO askerlerine evsahipliği yapmaya yeşil ışık haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.