İsrail’in Gazze’ye saldırısı Fransa’da protesto edilirken siyasilerden de tepki geldi

İsrail’in Gazze’ye saldırısı Fransa’da protesto edilirken siyasilerden de tepki geldi

ABONE OL
21:10 - 28/10/2023 21:10
İsrail’in Gazze’ye saldırısı Fransa’da protesto edilirken siyasilerden de tepki geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail’in gece boyunca Gazze Şeridi’nin bombalamasına dünyadan tepkiler sürüyor. Önemli bir Müslüman nüfusuna sahip olan ve iki devletli çözümü savunan Fransa’da gece boyunca canlı yayınlarla İsrail’in Gazze’yi bombalaması aktarıldı.

Siyasiler de İsrail’e ve ateşkes çağrısı yapmayanlara tepkiliydi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, X hesabından İngilizce olarak yayınladığı mesajında, insani ateşkes” çağrısı yaptı.

Macron ateşkes çağrısı yaptı

Macron, “Gazze’de Hamas ile sivil halk arasında bir ayrım yapılması gerekiyor. En savunmasız kişileri korumak ve teröristlere karşı daha iyi hedeflenmiş eylemlere olanak sağlamak için insani bir ateşkese ihtiyaç var” dedi.

Fransa’da İsrail’e karşı Filistin halkının yanında duruş sergileyen ve Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlamadığı için sert eleştirilen radikal sol lider Jean Luc Melenchon da, İsrail’e bu saldırıyı yapmasına izin verenleri eleştirdi.

Melenchon, “Gazze’de toplu katliam yaşanıyor. Ve büyük güçler ateşkesi dayatmayı reddediyor. Tarihin bu anı, bunu yapan suçlular için, onları kayıtsız şartsız destekleyenler için, buna izin verenler için ve protesto etmekten korkanlar için sonsuza kadar bir utanç kaynağıdır” ifadelerini kullandı.

Melenchon hem İsrail’i hem de ateşkes çağrısı yapmayanları eleştirdi

Fransa’nın başkenti Paris’te ve bazı illerde, bombardımanın başlamasıyla plansız gösteriler düzenlendi. Paris’te Republique Meydanı’nda 300 kadar kişi, “İsrail katil”, “Özgür Filistin” sloganları ve Filistin bayrakları ile gece boyu İsrail hükümetinin müdahalesini protesto etti.

Cumhurbaşkanı Jacques Chirac döneminde, ABD Irak’a operasyon kararı almak istediğinde, BM Genel Kurul’unda yaptığı tarihi konuşmasıyla bu karar karşı çıkan eski Başbakan ve Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin ise, Batı’nın çifte standardını eleştirdi.

Dominique de Villepin İsrail’e yaptırım çağrısında bulundu

Dominique de Villepin, “Rusya Ukrayna’ya saldırdığında yaptırım uyguluyoruz, İsrail 70 yıldır cezasız kalarak uluslararası hukuku hiçe sayıyor. Ona bir yaptırım yok. Çifte standart… Kurallar herkes için uygulanmalı” dedi.

Sınır Tanımayan Doktorlar ‘ın 1982-94 yılları arasında başkanlığını yürüten Kudüs doğumlu Doktor Rony Brauman ise, İsrail’e yaptırım uygulanması çağrısında bulundu:

Rony Braumn, “İsrail’e korkunç bir saldırı oldu, evet, ama Gazze halkının hayatı onlarca yıldır günlük hayatı bu şekilde sürüyor. Hamas’ın saldırısı, 1991 yılından bu yana hayatı zindan edilen Filistin halkının yaşadıklarına, işgale karşı bir yanıttır. Girişler çıkışlar filtre altında, gençler nüfusun çoğunluğu ve evlerinin etrafından 1 2 km daha uzağa bile gitmemişler. Eskiden Gazze açık hava hapishanesi olarak tanımlanırdı. Şimdi bir açık hava mezarlığı. Üstelik bu cezaevinde tutsak olan 2 milyon Gazzeli’nin olup bitenlerde hiçbir suçu yok. Yani şimdi bu şiddetin patlamasına şaşırılmasını ilginç buluyorum. Olup bitenlerin mantıklı sonucu bu daha çok. Elbette saldırının boyutu beklenmiyordu ama saldır her an beklenen bir durumdu” ifadelerini kullandı.

Fransa’nın önemli araştırmacı gazetecilerinden, etkili Mediapart haber sitesinin kurucusu Edwy Plenel de, X hesabından paylaştığı mesajında, 7 Ekim’den bu yana 23 gazetecinin öldürüldüğünü belirterek, “Uluslararası Gazeteciler Federasyonu FIJ İsrail yönetiminin gazetecileri özellikle hedef aldığını belirterek soruşturma açılmasını istiyor” dedi.

VOA tarafından geçilen İsrail’in Gazze’ye saldırısı Fransa’da protesto edilirken siyasilerden de tepki geldi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail’in Gazze’ye saldırısı Fransa’da protesto edilirken siyasilerden de tepki geldi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail’in Gazze’ye saldırısı Fransa’da protesto edilirken siyasilerden de tepki geldi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.