İsrail, Gazze’ye daha fazla insani yardım için “geçici” adımlar atacağını duyurdu

İsrail, Gazze’ye daha fazla insani yardım için “geçici” adımlar atacağını duyurdu

ABONE OL
09:53 - 05/04/2024 09:53
İsrail, Gazze’ye daha fazla insani yardım için “geçici” adımlar atacağını duyurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail bugün, ülkenin kuzey sınırı üzerinden Gazze’ye daha fazla insani yardım ulaştırılmasını kolaylaştıracak “geçici” adımlar atacağını duyurdu.

Buna göre, Gazze’nin kuzeyindeki Erez Sınır Kapısı savaşın başlamasından bu yana ilk kez geçici olarak yeniden açılacak ve Aşdod Limanı da insani yardım sevkiyatı için kullanılacak.

Ayrıca, Ürdün’den daha fazla yardımın Kerem Şalom Geçidi üzerinden girişine izin verilecek.

İsrail Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Artan yardım, insani bir krizi önleyecektir. Çatışmaların devamını sağlamak ve savaşın hedeflerine ulaşmak için gereklidir” ifadesine yer verildi.

İsrail’den bugün gelen açıklama, Benyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki gergin telefon görüşmenin ardından geldi.

Başkan Biden görüşmede, ülkesinin Gazze politikasının, İsrail’in sivillerin ve yardım çalışanlarının korunmasına ilişkin atacağı somut adımlara bağlı olduğu mesajını verdi.

Biden-Netanyahu görüşmesinin ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, bugüne kadar İsrail’in Gazze’deki savaşı yürütme şekliyle en sert ifadeler kullanılmıştı.

Gazze’deki insani durumun ve yardım çalışanlarının hedef alınmasının “kabul edilemez” olduğunu söyleyen Biden, İsrail’in sivillerin korunması için somut ve ölçülebilir bir dizi adım atması ve bunları uygulaması gerektiğini vurgulamıştı.

Yarım saat süren görüşmede bölgede acil ateşkesin insani durumun iyileştirilmesi ve masum sivillerin korunması için gerekli olduğunu vurgulayan Başkan Biden, Netanyahu’ya Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırıda kaçırdığı rehinelerin serbest kalmasına yönelik anlaşmanın “gecikme olmadan” tamamlanması için müzakere ekibine güçlü destek vermesi çağrısında bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Brüksel’de gazetecilere, “Görmemiz gereken değişiklikleri göremezsek, politikamızda değişiklikler olacak” açıklamasında bulundu.

Beyaz Saray basın toplantısında ABD’nin İsrail’e askeri yardımı kesip kesmeyeceği sorulduğunda, ulusal güvenlik iletişim danışmanı John Kirby, “Henüz alınmamış kararların ön izlemesini yapmayacağım, ancak alınması gereken kararlar ve yapılması gerekenler var. Çok fazla sivil öldürülüyor” dedi.

İsrail’in önemli müttefiki ABD, İsrail devletinin Hamas’a karşı savaşını kararlılıkla destekledi. Bu savaş, militan grubun 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği ve 1200 kişinin ölümüne ve yaklaşık 250 rehinenin alınmasına yol açan terör saldırısının ardından başladı.

Hamas’ın kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, İsrail’in daha sonraki karşı saldırısında Gazze’de çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 33 binden fazla insan öldü.

Bu arada perşembe günü İsrail’e, Gazze’de World Central Kitchen’dan yedi yardım çalışanını öldüren bir konvoya düzenlenen hava saldırısının sorumluluğunu üstlenmesi için yeni çağrılar geldi.

Gıda yardım kuruluşu, Avustralya, İngiltere, Kanada, Polonya ve ABD’den “bu saldırıların kasıtlı olarak mı gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin veya başka bir şekilde uluslararası hukuku ihlal edip etmediğinin de dahil olduğu bağımsız bir üçüncü taraf soruşturması” talep etmesini istediğini söyledi.

Pazartesi günkü saldırıda ölenler arasında bir Filistinli, üç İngiliz vatandaşı, bir Polonya vatandaşı, bir Avustralyalı ve bir Kanadalı-Amerikalı çifte vatandaş vardı.

VOA tarafından geçilen İsrail, Gazze’ye daha fazla insani yardım için “geçici” adımlar atacağını duyurdu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail, Gazze’ye daha fazla insani yardım için “geçici” adımlar atacağını duyurdu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail, Gazze’ye daha fazla insani yardım için “geçici” adımlar atacağını duyurdu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.