İran İsrail için casusluk yapmakla suçladığı Kürt kökenli dört kişiyi asarak idam etti

İran İsrail için casusluk yapmakla suçladığı Kürt kökenli dört kişiyi asarak idam etti

ABONE OL
10:37 - 30/01/2024 10:37
İran İsrail için casusluk yapmakla suçladığı Kürt kökenli dört kişiyi asarak idam etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İran yargısının internet sitesi Mizan Online’a göre dört kişi, İran’ın İsfahan eyaletindeki bir savunma tesisine sabotaj planında İsrail ile işbirliği yapmaktan suçlu bulunduktan sonra Pazartesi günü sabaha karşı idam edildi.

İran yargısı, idam edilen dört kişiyi, İsrail istihbarat servisi Mossad’a açıkça atıfta bulunarak, “Siyonist casus örgütüne bağlı bir grubun üyeleri” olmakla suçlanmıştı. Yargının internet sitesinde, idam edilen kişilerin, çeşitli hak grupları tarafından vurgulanan Kürt etnik kökenlerine atıfta bulunulmadı.

Tahran’ın uydu kenti Karaj’daki Ghezel Hesar hapishanesinde asılmadan önce Pazar günü yakınlarının son bir görüşme için çağrılmasının ardından, hepsi de 30 yaşın altında olan dört kişinin hayatlarının tehlikede olduğu uyarısı yapılmıştı.

Dört Kürt’ün asılması, bu ay şimdiye kadar her gün ortalama iki kişinin idam edildiği İran’da idamların artmasından duyulan endişenin arttığı döneme denk geldi.

Uluslararası Af Örgütü, “İranlı Kürt muhalifler” olarak tanımladığı dört kişinin “adil olmayan gizli bir yargılamanın ardından” idama mahkum edildiğini bildirmişti.

Uluslararası Af Örgütü ayrıca dört kişinin 2022 yılı Temmuz ayında tutuklanmalarını “zorla ortadan kaldırılma” olarak nitelendirdi ve İran televizyonunda “itiraflarda” bulunmak zorunda bırakıldıklarını kaydetti.

Merkezi Norveç’te bulunan İran İnsan Hakları (IHR) grubunun başkanı Mahmud Amiri Mugaddem, “Bu dört mahkumun infazı, işkence altında ve adil bir yargılama olmaksızın elde edilen itiraflara dayanmaktadır ve yargısız infaz olarak kabul edilmektedir” dedi.

IHR’nin verilerine göre bu yıl İran’da en az 65 kişi idam edildi.

İdam edilenlerden biri olan Muhsin Mazlum’un eşi, sosyal medya platformu X’te yaptığı bir paylaşımla karara tepki gösterdi.

Joanna Taimasi, X paylaşımında, “Bugün ne affedeceğim ne de unutacağım! Söyleyecek başka bir şeyim yok” ifadelerini kullandı.

Şu anda İran dışında yaşayan Taimasi, son günlerde sosyal medya üzerinden paylaşımlar yaparak ve Farsça yayın yapan televizyon kanallarına çıkarak dört kişinin hayatının bağışlanması için kampanya yürütmüştü.

Kürt odaklı hak grubu Hengaw, yaşları 26 ile 28 arasında değişen ve hepsi de İran’ın batısında Kürt nüfusun yoğun olduğu bölgelerden gelen dört kişinin “yasal temsil, ziyaret ve hatta aileleriyle iletişim gibi temel haklarından mahrum bırakıldığını” dile getirdi.

Hengaw, “İran İslam Cumhuriyeti standartlarına göre bile adil bir yargılama için asgari gereklilikler bu davada yerine getirilmemiştir” dedi.

Geçen hafta idam sayısında artış kaydedilirken, İran 2022 yılı Eylül ayından itibaren ülkeçapında patlak veren protestolarla bağlantılı olarak idam edilen dokuzuncu kişi olan 23 yaşındaki Muhammed Gobadlu’nun asılmasına da sahne oldu.

İranlı yetkililer Pazartesi günü idam edilen dört kişinin “operasyondan yaklaşık bir buçuk yıl önce” Mossad tarafından işe alındığını söylemişti.

İran yargısı, bu kişilerin Mossad subaylarının bulunduğu “askeri merkezlerdeki eğitim kursları” için Afrika ülkelerine gönderildiklerini de belirtti.

Dört kişi, 2023 yılı Eylül ayında ölüm cezasına çarptırılmıştı.

2023 yılı Ağustos ayında İran, balistik füze endüstrisini “sabote etmek” için Mossad tarafından başlatılan “çok karmaşık” bir projeyi engellediğini iddia etmişti.

Aynı yılın Şubat ayında Tahran, İsrail’i İsfahan’daki bir askeri alana düzenlenen insansız hava aracı saldırısından sorumlu olmakla suçlamıştı.

İki ülke on yıllardır gölge bir savaşın içinde. İran düzenli olarak İsrail ile müttefiki ABD’yi huzursuzluğu kışkırtmakla suçluyor.

Filistinli militan grup Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırının ardından Gazze’de başlayan savaş nedeniyle de gerilim tırmanıyor. İran Pazartesi günü Ürdün’de üç ABD askeri personelinin ölümüne neden olan insansız hava aracı saldırısıyla herhangi bir bağlantısı olduğunu reddetti.

VOA tarafından geçilen İran İsrail için casusluk yapmakla suçladığı Kürt kökenli dört kişiyi asarak idam etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran İsrail için casusluk yapmakla suçladığı Kürt kökenli dört kişiyi asarak idam etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran İsrail için casusluk yapmakla suçladığı Kürt kökenli dört kişiyi asarak idam etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.