IAEA’dan Zaporijya’da Elektrik Kesintisi Uyarısı

IAEA’dan Zaporijya’da Elektrik Kesintisi Uyarısı

ABONE OL
19:11 - 04/09/2022 19:11
IAEA’dan Zaporijya’da Elektrik Kesintisi Uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), Ukrayna’nın Zaporijya nükleer santralinin, kalan son dış kaynaklı ana elektrik hattıyla bağlantısını yine kaybettiğini, ancak yedek bir hat üzerinden şebekeye elektrik sağlanmasının sürdüğünü bildirdi.

Bugün açıklama yapan kurum ayrıca, tesisin altı reaktöründen sadece birinin çalışır durumda kaldığını belirtti.

Altı reaktörlü Zaporijya, Avrupa’nın en büyük nükleer enerji santrali. Santral, Şubat ayı sonlarında Ukrayna’yı işgal etmelerinden kısa bir süre sonra Rus birliklerinin kontroluna geçmiş ve çatışmanın odak noktalarından biri haline gelmişti.

Kiev ve Moskova santral çevresindeki bombardıman için birbirini suçluyor.

Birleşmiş Milletler’e bağlı kurum, Ukraynalı personelin santralda görev yapan IAEA uzmanlarına, tesisin üç güç hattının daha önce kesilmesinin ardından, operasyonel durumdaki dördüncü 750 kilovoltluk güç hattının da devre dışı kaldığını söylediklerini açıkladı.

Ancak IAEA uzmanları tesisi, yakındaki bir termik santrale bağlayan bir yedek hattın dış şebekeye elektrik verdiğini de öğrendi.

Bu yedek hattın da gerektiğinde Zaporijya nükleer santralına yedek güç sağlayabileceği belirtildi.

IAEA, “Bir reaktör hala çalışıyor ve hem soğutma ile sahadaki diğer temel güvenlik işlevleri için hem de şebeke aracılığıyla evler, fabrikalar ve başka yapılar için elektrik üretiyor” dedi.

Kurumun başkanı Rafael Grossi ile bir IAEA heyeti Perşembe günü santrali gezmiş ve bazı uzmanlar operasyonlarla ilgili bir raporun yayınlanmasını beklemek üzere Zaporijya’da kalmıştı.

Tesise giden iletim hatlarının geçen hafta kesilmesi ve tesisin tarihinde ilk kez ulusal şebekeyle bağlantısının kesilmesi, Ukrayna’nın çeşitli bölgelerinde elektrik kesintilerine yol açtı.

Ancak acil durum jeneratörleri hayati soğutma işlemleri için gereken gücü sağlamak üzere devreye girdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı kesintiden Rus bombardımanını sorumlu tuttu ve radyasyon sızıntısının kıl payı önlendiğini söyledi.

VOA tarafından geçilen IAEA’dan Zaporijya’da Elektrik Kesintisi Uyarısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. IAEA’dan Zaporijya’da Elektrik Kesintisi Uyarısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan IAEA’dan Zaporijya’da Elektrik Kesintisi Uyarısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.