Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim saldırısı sırasında cinsel saldırı iddialarıyla ilgili neler biliniyor?

Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim saldırısı sırasında cinsel saldırı iddialarıyla ilgili neler biliniyor?

ABONE OL
10:55 - 07/12/2023 10:55
Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim saldırısı sırasında cinsel saldırı iddialarıyla ilgili neler biliniyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail’in Birleşmiş Milletler’de Pazartesi günü düzenlediği oturumda konuşan görgü tanıkları, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısında cinsel saldırı iddialarını gündeme getirdi.

ABD Başkanı Joe Biden görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak Hamas militanlarının kadınlara cinsel saldırıda bulunduğunu söyledi ve uluslararası topluma bunların istisnasız şekilde kınanması çağrısında bulundu.

Bu iddialar bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadı; ancak saldırı sonrası müdahale eden ekipler verdikleri ifadelerde bazı kadınların kıyafetleri çıkarılmış şekilde bulunduğunu aktarıyor.

İsrail’in Birleşmiş Milletler’de Pazartesi günü düzenlediği özel oturumda konuşan görgü tanıklarından biri Simchat Greyman’dı.

Saldırı sonrası arama-kurtarma çalışmalarına katılan Greyman, başının arkasından vurulmuş ve belden aşağısı çıplak ve eline el bombası tutuşturulmuş bir şekilde yatağında yatan bir kadın bulduklarını anlattı.

İsrail Polis Teşkilatı yetkilisi Yael Richert de, saldırıdan kurtulanların Hamas militanlarının mağdurlara cinsel saldırıda bulunduğuna tanık olduklarını anlattıklarını; bu kişilerin bazılarının doğrudan yaşananları gördüklerini ve bazılarının da açık delil gördüklerini söyledi.

Yael Richert, Hamas’ın saldırdığı Nova müzik festivalindeki katliamdan kurtulan bir kişinin, birden fazla kez cinsel saldırı sebebiyle leğen kemiği kırılan genç kızların olduğunu söylediğini aktardı.

Saldırıda öldürülen kadın askerlerin cansız bedenlerini gören İsrail ordusundan (IDF) Shari Mendes, bunların çoğunun paramparça olmuş kıyafetler ya da yalnızca iç çamaşırıyla geldiğini anlattı.

Hamas’ın saldırısı sırasında müzik festivalinden kaçmayı başaran Ron Freger ise Associated Press’e verdiği röportajda, genç bir kızın yardım çığlıklarını ve “Bana tecavüz ediyorlar” diye bağırdığını duyduğunu söyledi.

Freger’e göre, bundan birkaç dakika sonra silah sesleri duyuldu ve genç kızdan bir ses gelmedi.

İsrail Polis Şefi geçtiğimiz ay uluslararası basınla müzik festivalinden bir kişinin ifadesinin görüntülü kaydını paylaşmıştı. Görüntüde yüzü bulanıklaştırılan bu kişi militanların bir kadına toplu tecavüz ettiğini gördüğünü anlatıyordu.

Biden: “Hayal edilemez boyutta bir mezalim”

ABD Başkanı Joe Biden Salı günü Massachusetts’in Boston kentinde düzenlenen bağış toplama etkinliğinde son haftalarda “hayal edilemez mezalim” haberlerinin paylaşıldığını söyledi.

Başkan Biden, “kadınların defalarca tecavüze uğradığı ve beden bütünlüklerinin hala hayatteyken bozulduğu, Hamas terörüstlerinin kadın ve genç kızlara mümkün olduğunca fazla acı çektirdiği ve daha sonra da onları katlettiğine ilişkin haberler geldiğini“ kaydetti.

ABD Başkanı Biden tüm dünyanın yaşananları istisnasız ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde kınaması gerektiğini söyledi.

Hamas iddiaları yalanladı

Başta BBC ve CNN olmak üzere önde gelen televizyon kanalları ve AP ile Reuters gibi uluslararası haber ajanslarının haberleştirdiği bu iddialar henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

Hamas ise cinsel saldırı iddialarını kesin bir dille reddetti. Örgüt, “Bunlar Siyonist kampanyanın Filistin direnişini şeytanlaştırmak için ortaya attığı asılsız iddialar” dedi.

İsrail hükümeti ise uluslararası toplumu İsrailli mağdurların acılarını görmezden gelmekle suçluyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Salı günü serbest bırakılan rehineler ve hala Gazze’de tutulan rehinelerin aileleriyle biraraya geldi. Toplantıya katılan kaynaklara göre, serbest kalan rehinelerin bazıları cinsel istismar ifadelerini paylaştı.

İsrail Başbakanı Netanyahu Salı günü düzenlediği basın toplantısında İngilizce konuşarak, “Kadın hakları örgütlerine ve insan hakları örgütlerine sesleniyorum. İsrailli kadınların tecavüze uğradığını, korkunç mezalimi ve cinsel saldırıları duydunuz. Neredesiniz?” diye sordu.

İsrail görüntüleri tarıyor

İsrail Polisi Hamas militanlarının üzerindeki kameralardan, sosyal medyadan ve güvenlik kameralarından 60 bin görüntüyü taradıklarını ve binden fazla görgü tanığıyla konuştuklarını söylüyor.

Ancak çoğu kurban öldürüldüğü için cinsel saldırıya maruz kalan ve hala yaşayan kişilerin bulunması çok zor.

İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukada mağdur olan Filistinli sivillerin haklarını savunan İsrail İnsan Hakları Doktorları adlı grubun politika ve etik direktörü Hadas Ziv, “Birden fazla vaka olduğundan, birden fazla yerde yaşandığından ve birkaç kezden fazla olduğundan eminiz” dedi.

Hadas Ziv, “Bilmediğimiz ve polisin de araştırdığı şey bunun yapılması yönünde bir emir olup olmadığı ve bunun sistematik olarak yapılıp yapılmadığı” diyor.

AP’ye konuşan ve silahlı çatışma durumlarında cinsel istismar alanında uzman olan Nidhi Kapur, İsrail gibi bir ülkenin insanların cinsel saldırıya uğrayıp uğramadığını doğrulamak için ayrıntılı test imkanına sahip olması gerektiği görüşünde.

İsrailli yetkililer Hamas’ın cinsel şiddet ve saldırıyı bir savaş aracı olarak kullanıp kullanmadığına ilişkin delil topluyor.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi sözcüsü Ravina Shamdasani ise İsrail ve Filistin topraklarına bilgi toplamak üzere erişim izni talep ettiklerini ancak İsrail’in bu talebe henüz yanıt vermediğini belirtiyor.

İsrail ise BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi’nin kendisine karşı önyargılı olduğunu savunarak işbirliği yapmayacağını söylüyor. İsrailli yetkililer soruşturma konusunda bağımsız uluslararası tüm mekanizma seçeneklerini değerlendireceğini belirtiyor.

15’i kadın 138 rehine hala Gazze’de tutuluyor

İsrail ordusuna göre, Gazze’de Hamas ve diğer militan örgütlerin elinde 15’i kadın olmak üzere 138 rehine bulunuyor.

İsrail ordusu sözcüsü Albay Richard Hecht, ordunun kadın rehinelere karşı cinsel şiddetten endişe duyduklarını söyledi.

ABD Başkanı Biden Salı günü yaptığı açıklamada, Gazze’de geçen hafta geçici ateşkesin çökmesinden Hamas’ı sorumlu tuttu ve Hamas’ın geri kalan kadın rehineleri serbest bırakmayı reddetmesi sebebiyle anlaşmanın çöktüğünü söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller Pazartesi günü düzenlediği günlük basın toplantısında kadınlara karşı cinsel şiddet iddialarına atıfta bulundu.

Sözcü Miller, Hamas’ın geri kalan kadın rehineleri serbest bırakmamasının sebeplerinden birinin “gözaltında yaşadıklarını anlatmalarını engellemek” olabileceğini söyledi.

VOA tarafından geçilen Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim saldırısı sırasında cinsel saldırı iddialarıyla ilgili neler biliniyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim saldırısı sırasında cinsel saldırı iddialarıyla ilgili neler biliniyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim saldırısı sırasında cinsel saldırı iddialarıyla ilgili neler biliniyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.