Güney Kıbrıs’ın Altın Pasaportlarında Vergi Hataları

Güney Kıbrıs’ın Altın Pasaportlarında Vergi Hataları

ABONE OL
21:01 - 22/08/2022 21:01
Güney Kıbrıs’ın Altın Pasaportlarında Vergi Hataları
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Güney Kıbrıs’ın 2020 yılında siyasi nedenlerle durdurduğu para karşılığı pasaport uygulamasının, hatalı sağlanan vergi indirimleri nedeniyle, devlete yüz milyonlarca euroluk gelir kaybına mal olduğu bildirildi.

Güney Kıbrıs yönetiminin bağımsız bir birimi olan Genel Denetim Dairesi, pasaport verilmesi için yetkililerin, sadece kağıt üzerinde kalan milyarlarca değerindeki yatırımlarla kandırılmış olabileceğini söyledi.

Dairenin raporunda “Neredeyse tam bir yönetim eksikliği vardı” dedi.

Son haliyle Güney Kıbrıs pasaportu için en az iki milyon euroluk bir yatırım gerektiren vatandaşlık programından 7 binden fazla yatırımcı ve aile üyesi yararlandı. Ülke Avrupa Birliği üyesi olduğu için Kıbrıs pasaportları vizesiz seyahat ve blok genelinde erişim sağlıyor.

Program, gerçek yatırımcıların yanısıra dolandırıcıların ve yargıdan kaçanların da yararlandığını öne süren haberlerin ardından 2020’nin Ekim ayında sona erdirildi.

Rapor, zengin Ruslar ve Asyalılar arasında popüler olan programın, bağımsız bir otorite tarafından ikinci kez denetlenmesinin bulgularını ortaya koydu.

Bağımsız bir komisyon tarafından yürütülen daha önceki soruşturmada, programın yıllarca yeterli denetim olmaksızın yürütüldüğü ve çoğu pasaportun hukuka aykırı olarak verildiği tespit edilmişti.

Bugün açıklanan raporda da bu görüşler yinelenerek, normalde yeni ve küçük yatırımcılara avantaj sağlaması için belirlenmiş vergi oranlarının, yasadışı olarak son derece varlıklı bireylere verildiği vurgulandı

Rapor ayrıca yetkilileri, program kuralları uyarınca ev satın alma zorunluluğu gibi bazı gayrimenkul işlemlerinin hayali olup olmadığını araştırmaya çağırdı.

Pasaportlar verildikten sonra toplam 1 milyar eurodan fazla gayrimenkul satış sözleşmesinin iptal edildiği belirtilen raporda, 3,9 milyar euro değerinde başka işlemlerin de soruşturulması çağrısında bulunuldu.

Güney Kıbrıs’ın merkez sağ hükümeti savunduğu programa karşı çıkanları art niyetli olmakla suçlamıştı. Haber kanalı El Cezire’nin sabıka kaydı olan hayali bir yatırımcıya pasaport verilmesini kolaylaştırmak isteyen kişileri ifşa etmesinin ardından, hükümet bu programı rafa kaldırmak zorunda kalmıştı.

Bu davayla bağlantılı dört kişinin de gelecek ay mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

VOA tarafından geçilen Güney Kıbrıs’ın Altın Pasaportlarında Vergi Hataları haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Güney Kıbrıs’ın Altın Pasaportlarında Vergi Hataları haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Güney Kıbrıs’ın Altın Pasaportlarında Vergi Hataları haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.