“Gazze’nin kuzeyindeki İsrail hava saldırısında en az 50 kişi öldü”

“Gazze’nin kuzeyindeki İsrail hava saldırısında en az 50 kişi öldü”

ABONE OL
23:19 - 04/12/2023 23:19
“Gazze’nin kuzeyindeki İsrail hava saldırısında en az 50 kişi öldü”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Resmi Filistin haber ajansı WAFA, bugün Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Daraj mahallesine düzenlenen İsrail hava saldırısında en az 50 kişinin öldüğünü bildirdi. Saldırıda evlerini terk edenlerin sığındığı iki okulun vurulduğu belirtildi.

Reuters, WAFA’nın haberini bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı. İsrail ordusundan bir sözcü ise durumu değerlendirdiklerini kaydetti.

Gazze’deki sağlık yetkililerinin bugünkü açıklamasına göre 7 Ekim’den bu yana İsrail’in hava ve topçu saldırılarında ölen Filistinli sivil sayısı en az 15 bin 899. Yetkililer, bu sayının yüzde 70’ini 18 yaş altındakilerle kadınların oluşturduğunu bildirdi. Kayıp binlerce kişinin ise enkaz altında olduğu düşünülüyor.

Öte yandan İsrail, bugün Filistinliler’e, Gazze Şeridi’nin güneyindeki ana kent merkezi olan Han Yunus’un bazı kesimlerini terk etmeleri talimatı verdi, ancak Filistinliler’e tahliye olmalarını bildirdiği bölgeleri de bombaladı.

BM: “Refah’takiler de kaçmaya zorlanıyor”

İsrail ordusu, bu sabah X üzerinden paylaştığı haritada, Han Yunus’un dörtte birlik kesimini sarı renkle işaretlendirerek bu bölgelerin derhal boşaltılması talimatı verdi.

Harita üzerinde üç ok işareti güney ve batıyı göstererek, Filistinliler’e Akdeniz kıyısına ve Mısır sınırı yakınındaki Refah’a gitmeleri talimatı verildi.

Ancak Refah da İsrail ateşine maruz kaldı. BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) Başkanı Thomas White, Refah’takilerin de kaçmaya zorlandıklarını söyledi. White, X mesajında, “İnsanlar nerede güvende olacakları konusunda tavsiyede bulunmamız için yalvarıyor. Onlara söyleyecek hiçbir şeyimiz yok” dedi.

Gazze’nin 2 milyon 300 binlik nüfusunun yüzde 80’inin İsrail bombardımanı nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldıkları tahmin ediliyor.

Görgü tanıkları, tankların Gazze’de kuzey-güney doğrultusundaki ana yolu kestiğini söylerken İsrail ordusu, Yan Hunus’tan kuzeye uzanan yolun “savaş alanı” olduğunu ve artık kapatıldığını bildirdi.

İsrail Gazze’nin kuzeyindeki hedeflerinin tamamına neredeyse erişti

İsrail zırhlı birliklerinin komutanı Tuğgeneral Hişam İbrahim, İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyindeki hedeflerinin neredeyse tamamına eriştiğini söyledi.

Tuğgeneral İbrahim, “Kara manevrasını Gazze Şeridi’nin diğer bölgelerine doğru genişletiyoruz. Tek amaç var, o da terör grubu Hamas’ı yıkmak” dedi.

BM, insani aranın sona ermesinden bu yana geçen üç gün içinde İsrail’in boşaltılması talimatı verdiği güney bölgelerde savaş öncesinde 350 bin kişinin yaşadığını, bu sayıya, Gazze’deki başka bölgelerden kaçarak sığınan yüzbinlerce kişinin dahil olmadığını kaydediyor.

Dünya Sağlık Örgütü Gazze’deki sağlık hizmetlerinin durumuyla ilgili acil toplanacak

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yönetim kurulu, 10 Aralık’ta Gazze ve Batı Şeria’daki sağlık krizini ele almak üzere acil bir oturum düzenleyecek.

WHO, oturumun düzenlenmesi için 15 ülkeden talep geldiğini, toplantının WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus liderliğinde yapılacağını bildirdi.

Cenevre’deki BM Filistin Temsilcisi İbrahim Khraishi, oturumun çoğunlukla Gazze’ye odaklanacağını ancak İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da sağlık sektörüne yönelik saldırıların da görüşüleceğini söyledi.

Khraishi, “WHO’yu güçlendirmek ve İsrail tarafına tıp sektörünü hedef almamaları çağrısı yapmak istiyoruz. Yeni tıbbi malzeme tedarikine izin verilmesini istiyoruz” dedi ve dünya genelinden Gazze’ye daha fazla doktor göndermenin, üzerinde konuşulacak fikirlerden biri olduğunu söyledi.

WHO veritabanına göre 7 Ekim’den bu yana Filistin bölgelerinde sağlık kuruluşlarına yönelik 427 saldırı düzenlendi. Veritabanı, saldırıların sorumlularını ise kayda geçirmiyor.

VOA tarafından geçilen “Gazze’nin kuzeyindeki İsrail hava saldırısında en az 50 kişi öldü” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Gazze’nin kuzeyindeki İsrail hava saldırısında en az 50 kişi öldü” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Gazze’nin kuzeyindeki İsrail hava saldırısında en az 50 kişi öldü” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.