Fransa’da tartışmalı göç yasa tasarısı bugün meclis gündeminde

Fransa’da tartışmalı göç yasa tasarısı bugün meclis gündeminde

ABONE OL
11:39 - 11/12/2023 11:39
Fransa’da tartışmalı göç yasa tasarısı bugün meclis gündeminde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Fransa’da siyasi ve sosyal tartışmalar ile bölünmelere yol açan göç yasa tasarısı, kabul sürecinin en kritik aşamasına geldi. Senato’da değiştirilerek kabul edilen yasa tasarısının Ulusal Meclis’teki görüşmeleri, bugün halka açık bir oturumla başlıyor.

Solun göçmen haklarını zayıflattığı, sağın da Senato’da değiştirilen sert maddelerin korunmadığı gerekçesiyle reddetmeye hazırlandığı yasa tasarısı üzerinde 26 bin değişiklik önergesi verildi.

Yasa tasarısına çoğunluğun desteğini bulamayan hükümet, bir çeşit kanun hükmünde kararname anlamına gelen Anayasa’nın 49/3’üncü maddesini işleterek, yasa tasarısını oylatmadan geçirmeye hazırlanıyor.

Muhalefet ise bu ihtimale karşı, yasa tasarısının reddedilmesi için öncelikli ret önergesi verdi. Bu önerge kabul edilirse, yasa tasarısı üzerindeki tartışmalara geçilmeden reddedilecek.

Hükümete sağdan transfer olan İçişleri Bakanı Gerald Darmanin tarafından hazırlanan yasa tasarısı, iltica taleplerini inceleme prosedürlerini hızlandırmayı, “tehlikeli” görülen yabancıların sınır dışı edilmesini kolaylaştırmayı ve mülteci statüsünü basitleştirmeyi amaçlıyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un görevinin tamamlanmasının ardından liderlik yarışına hazırlanan İçişleri Bakanı Darmanin yasayı “şahsi siyasi mücadelesi” haline getirerek, göç karşıtlığının yükseldiği siyasi atmosferde oyların aşırı sağa gitmesini engellemeye ve liderlik yarışında öne geçmeye çalışıyor.

Sağ ve aşırı sağın işbirliği yaptığı Senato’da, ihtiyaç olan sektörlerde yeni göçmen kotaları, göçmenlere bedava sağlık ve aile birleşimi ile Fransa’da doğan çocukların otomatik olarak vatandaşlığa hak kazanması gibi mevcut yasayla göçmenlere tanınan haklar kaldırıldı.

Ardından 2 Kasım’da Meclis’te Yasa Komisyonu’nda kabul edilen tasarı hükümet tarafından yeniden eski haline getirilerek Genel Kurul’a sevk edildi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, yasanın gerekli oy desteğini bulacağından emin olmadan, Meclis tartışmalarına başlamaya hazırlanıyor.

Darmanin’dan “adam adama markaj”

Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda bugün başlayacak görüşmelerde, hükümet merkez sağ ile uzlaşmazsa tasarı yasalaşamayacak.

Haftada 20 ila 30 milletvekiliyle bire bir görüşerek yasaya destek arayan Darmanin, herşeye rağmen yasayı oylatarak geçirmeye çalışacaklarını söyledi.

Darmanin, muhalefeti ikna etmek için, yasa metninin “tehlikeli sayılan yabancıların sınır dışı edilmesine ilişkin hükümlerine” dikkat çekerek, Arras kentinde iki ay önce Çeçen bir cihatçı tarafından yapılan saldırıda yaşamını yitiren öğretmen olayını hatırlattı.

France Info Radyosu’nda konuk olan bakan, “Bir öğretmenimizi öldüren saldırgan, bu yasa geçseydi bunu yapamayacaktı. Mevcut yasada, ülkemize 13 yaşından önce giriş yapan ya da 20 yıldan fazla Fransa’da kalan yabancıları sınır dışı edemiyoruz. Eğer bu yasayı kabul ederseniz, sınır dışı edilebilecek yabancılara 4 bin kişi daha eklenecek. Sağ bu yasayı reddederse ve yine sınır dışı edilmesi gereken bir yabancı, bir Fransız’ı öldürürse, bunun hesabını millete veremezsiniz” diyerek, Cumhuriyetçileri ikna etmeye çalışıyor.

Partisinin tezlerinin önemli ölçüde yer almasına rağmen, yasaya red oyu vereceklerini açıklayan aşırı sağ Ulusal Bütünleşme (RN) lideri Marine Le Pen de, “Mevcut göçmenler yetmezmiş gibi yeni meslek gruplarında göçmen kabul edilmesini öngören bu yasaya karşı oy kullanacağız. Görünen o ki partimiz artık siyasi tartışmaların merkezi gücü haline gelmiş durumda, ülkenin gündemini bizim fikirlerimiz belirliyor” diye konuştu.

Meclis’te destek bulamayan hükümetin, yasayı bir çeşit kanun hükmünde kararname anlamına gelen Anayasa’nın 49/3’üncü maddesini işleterek, oylatmadan geçirmeye hazırlanıyor. Muhalefet ise buna karşılık “yasanın reddi” yönünde ortak önerge verdi. Öncelikli ele alınacak bu önerge kabul edilirse, yasa görüşülmeden reddedilecek.

Fransız Anayasası’nın 49/3’üncü maddesi, hükümete,Meclis çoğunluğunu bulamadığı bir yasayı oylatmadan yasalaştırma yetkisi veriyor. Fransız siyasetinde çok ender kullanılan bu madde, hükümetin zafiyetine işaret ediyor. Hükümet bu maddeyi cumhuriyet tarihinde 23 kez kullandı.

İnsan hakları dernekleri oy birliğiyle karşı

Dernekler ve insan hakları aktivistleri de “göç” tasarısına oybirliğiyle karşı çıkmaya devam ediyor.

Aralarında Cimade, Sınır Tanımayan Doktorlar ve Abbe Pierre Vakfı’nın da bulunduğu yaklaşık 40 göçmen ve insan hakları örgütü, özellikle yasayla sığınma hakkının zayıflatılmasını kınamak için gösteri çağrısında bulunuyor.

Ancak hükümet bu öneriyi kabul ederse, bu sefer kendi grubunun sol kanadından milletvekillerinin yasaya ret oyu vermesi riski ortaya çıkıyor.

Hükümet ile muhalefet arasındaki ilk raunt bugün Genel Kurul’da yapılacak. Muhalefet öncelikli ele alınacak “tasarının reddi” önergesini kabul ederse, bu, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi, hem Cumhurbaşkanı Macron’un, hem de İçişleri Bakanı Darmanin’ın hanesine büyük bir başarısızlık olarak yazılacak.

VOA tarafından geçilen Fransa’da tartışmalı göç yasa tasarısı bugün meclis gündeminde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Fransa’da tartışmalı göç yasa tasarısı bugün meclis gündeminde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Fransa’da tartışmalı göç yasa tasarısı bugün meclis gündeminde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.