Ermenistan ve Azerbaycan, 4 askerin öldüğü sınır çatışması nedeniyle karşılıklı suçlamalarda bulundu

Ermenistan ve Azerbaycan, 4 askerin öldüğü sınır çatışması nedeniyle karşılıklı suçlamalarda bulundu

ABONE OL
22:49 - 13/02/2024 22:49
Ermenistan ve Azerbaycan, 4 askerin öldüğü sınır çatışması nedeniyle karşılıklı suçlamalarda bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ermenistan ve Azerbaycan Salı günü, en az dört Ermeni askerinin ölümüne neden olan ve iki Kafkas komşusu arasındaki gerilimi tırmandıran bir sınır çatışması nedeniyle karşılıklı suçlamalarda bulundu.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Salı günü erken saatlerde doğudaki Sünik bölgesinde sınırın ötesindeki Ermeni güçlerine ateş açan Azerbaycan birliklerinin “provokasyonu” olarak nitelendirdiği olayı kınadı. Bakanlık, dört Ermeni askerinin öldüğünü ve birinin de yaralandığını bildirdi. Bakanlık Azerbaycan’ı “istikrarı bozucu” eylemlerden kaçınmaya çağırdı.

Azerbaycan Devlet Sınır Hizmeti ise, Ermenistan’ın önceki gün Azerbaycan mevzilerini bombalaması ve bir Azerbaycan askerinin yaralanmasına misilleme olarak bir Ermeni mevzisine ateş açtığını kaydetti.

Devlet Sınır Hizmeti’nden yapılan açıklamada, “Ermenistan tarafından Azerbaycan-Ermenistan sınırı boyunca gerilimi tırmandırmaya yönelik her türlü provokasyon bundan böyle daha ciddi ve kararlı tedbirlerle karşılanacaktır” denildi. Açıklamada, “Ermenistan’ın askeri-siyasi yönetimi bu gelişmelerin tüm sorumluluğunu taşımaktadır” ifadesine yer verildi.

Ermenistan ve Azerbaycan uzun süredir bir toprak anlaşmazlığı içinde. Azerbaycan geçen yıl, Ermeni ayrılıkçıların 30 yıl boyunca yönettiği Karabağ bölgesini geri almak için bir askeri harekat düzenledi.

Uluslararası alanda Dağlık Karabağ olarak bilinen bölge ve çevresindeki toprakların büyük bölümü, 1994 yılında ayrılıkçı bir savaşın sonunda Ermenistan tarafından desteklenen etnik Ermeni güçlerinin tam kontrolü altına girmişti.

Azerbaycan 2020’de altı hafta süren bir savaşla Karabağ’ın bir kısmını ve çevresindeki toprakların çoğunu geri aldı. Ardından Eylül ayında ayrılıkçı güçleri bir günde bozguna uğratan ve silah bırakmaya zorlayan bir saldırı başlattı. Takip eden günlerde 100 binden fazla etnik Ermeni bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

Başarılı askeri operasyonun sağladığı siyasi ivmeyle Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev geçen hafta yapılan erken seçimde oyların yüzde 92’sini alarak bir dönem daha kazandı.

Ermenistan ve Azerbaycan bir barış anlaşması imzalanması için çalışacaklarına söz verdiler, ancak gözle görülür bir ilerleme kaydedilmedi ve karşılıklı güvensizlik nedeniyle gerginlik artmaya devam ediyor.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı son çatışmayı gerekçe göstererek Azerbaycan’ı “gerilimi tırmandırmak için bahane aramakla” ve barış çabalarını raydan çıkarmaya çalışmakla suçladı.

VOA tarafından geçilen Ermenistan ve Azerbaycan, 4 askerin öldüğü sınır çatışması nedeniyle karşılıklı suçlamalarda bulundu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ermenistan ve Azerbaycan, 4 askerin öldüğü sınır çatışması nedeniyle karşılıklı suçlamalarda bulundu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ermenistan ve Azerbaycan, 4 askerin öldüğü sınır çatışması nedeniyle karşılıklı suçlamalarda bulundu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.