Erdoğan Hamas liderleri Haniye ve Meşal’le yaptığı görüşmede İran’ı eleştirdi

Erdoğan Hamas liderleri Haniye ve Meşal’le yaptığı görüşmede İran’ı eleştirdi

ABONE OL
17:59 - 20/04/2024 17:59
Erdoğan Hamas liderleri Haniye ve Meşal’le yaptığı görüşmede İran’ı eleştirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye bugün İstanbul’da biraraya geldi.

Dolmabahçe Sarayı’ndaki görüşme basına kapalı gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmede İsrail’in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına yönelik saldırıları, insani yardımların Gazze’ye yeterli düzeyde ve kesintisiz ulaştırılması için yapılması gerekenler, bölgede adil ve kalıcı barış süreci ile ilgili konular ele alındığı belirtildi.

Erdoğan: “İsrail ve İran arasındaki gerilim İsrail’e zemin kazandırmamalı”

Açıklamada Erdoğan’ın Filistinliler’in uğradığı zulmün son bulması için acil ateşkes ihtiyacını her fırsatta vurguladığı da ifade edildi.

Bilgilendirme notunda, Erdoğan’ın bölgesel barışın anahtarı olan bağımsız Filistin Devleti’nin kurulması ve bölgeye kalıcı huzurun gelmesi için büyük çaba sarf edildiğini vurguladığı, Filistinliler’e birlik içinde hareket etmeleri çağrısında bulunduğu ve İsrail ile İran arasındaki gerilimlerin de İsrail’e zemin kazandırmaması gerektiğinin altını çizdiği dile getirildi.

Erdoğan’ın Batı’da İsrail’in saldırılarını sorgulayan havanın dağılmaması için dikkatleri yeniden Gazze’ye çekecek çalışmalar yapılmasının önemini vurguladığı da aktarıldı.

Erdoğan’la görüşmede Haniye ile birlikte Halid Meşal ve iki üst düzey Hamas lideri yer aldı

Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı sosyal medya hesaplarında Erdoğan ve Haniye’yi tokalaşırken gösteren ve heyetlerin görüldüğü fotoğraflar yer aldı.

Buna göre Erdoğan ile Haniye’nin görüşmesinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç bulunuyordu.

Toplantıya, Hamas tarafından ise Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Hamas’ın yurtdışı sorumlusu Halid Meşal ile örgütün üst düzey liderlerinden Musa Ebu Merzuk ve Halil El-Hayya katılım sağladı.

Bu dörtlü Hamas’ın en üst düzey liderleri olarak biliniyor.

Al Hayya Nisan ayı başında Mısır’ın başkenti Kahire’de İsrailli yetkililerle yapılan ateşkes görüşmelerinde Hamas delegasyonuna liderliği etmişti.

Bugünkü görüşmede arabuluculuk talebine dair bir bilgi verilmedi ama Türkiye’nin istekli olduğu biliniyor

6 Ekim’de başlayan İsrail-Hamas savaşı sonrası arabuluculuk rolü oynamak isteyen Türkiye’nin bu talebi bugüne kadar kabul görmedi.

Kulislerde Katar ve Mısır’ın görüşmelerde sonuç alamaması sonrası Türkiye’nin yeniden devreye girmek istediği ve 9 Mayıs’ta Erdoğan’ın Washington’da ABD Başkanı Biden ile yapacağı görüşmede bu konuyu gündeme getirebileceği konuşuluyor.

Dr. Keleşoğlu: “AKP ve Erdoğan son dönemde Filistin meselesinde yıprandı, Hamas liderleriyle görüşme imaj tazeleme imkânı sağlıyor”

Ortadoğu uzmanı Dr. Erhan Keleşoğlu, Türkiye’nin Ehud Olmert’in İsrail Başbakanı olduğu dönemden beri bu konuda talepkar olduğunu ancak özellikle de mevcut konjonktürde bu rolü üstlenmesinin mümkün olmadığını düşünüyor.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Dr. Keleşoğlu, “AKP ve Erdoğan, İsrail’le ticaret yapıldığı ortaya çıktıktan sonra Filistin konusunda son dönemde çok yıprandı. Cumhurbaşkanı Hamas liderleriyle bir araya gelerek aslında kendi kamuoyuna karşı bir imaj tazeleme imkanı sağlıyor. Filistin davasının ve Hamas’ın arkasında olduğunu gösteriyor. Gelin görün ki, Türkiye defalarca Suriye-İsrail ve Filistin-İsrail meselelerinde arabuluculuğa soyundu. Ama bu, özellikle Arap ülkelerinin kendi iç dengeleri açısından çok itibar görmüyor. İsrail tarafından da ‘dürüst’ bir arabulucu görülmediği aşikar. Bugüne kadar Mısır ve Katar, Filistin sorunu babında arabuluculuk yapıyor. Asıl oyuncu onlar. Dün olduğu gibi bugün de AKP, Filistin meselesini bölgesel güç olma iddiası bağlamında araçsallaştırıyor” dedi.

Erdoğan hafta içinde “Kuvayı Milliye ne ise Hamas da aynen odur” demişti

31 Mart Seçimleri sırasında İsrail’le ticari ilişkileri devam ettirdiği için başta Yeniden Refah Partisi olmak üzere muhalefet partilerinin eleştirilerine muhatap olan AK Parti hükümeti, seçimden sonra İsrail’le ticarete kısıtlama getirdi.

Geçtiğimiz hafta partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyada hiç kimse konuşamazken, biz çıktık ‘Hamas bir terör örgütü değil, bir direniş grubudur’ dedik. Birleşmiş Milletler kürsüsünden son 70 yılda İsrail’in Filistin’in topraklarını nasıl adım adım işgal ettiğini haritalarıyla ortaya koyduk. Millî Mücadele sırasında Türkiye’deki Kuvayı Milliye ne ise Hamas da işte aynen odur. Bunu söylemenin de bir bedeli olduğunun elbette farkındayız” dedikten sonra “Filistin davasının liderinin” haftasonu misafiri olacağını açıklamıştı.

Erdoğan dün Cuma namazı çıkışında gazetecilerin soruları üzerine “İsterseniz o gündemi biz Sayın Haniye ile aramızda tutalım ve ona göre de adımlarımızı atalım” ifadelerini kullanmış, “İran’ın yaptığı açıklamalar için de ‘doğru söylüyor’ diyemiyorsunuz, İsrail için zaten hiç diyemiyorsunuz” sözleriyle de İsrail gibi İran’a da eleştiri getirmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı’ndan Erdoğan’a Hamas tepksi: “Utanmalısın”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas liderlerini İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı ofisinde ağırlamasına İsrail’den tepki gecikmedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, X hesabından Erdoğan’ın hesabını etiketleyerek yaptığı Türkçe paylaşımda, “Müslüman Kardeşler: Tecavüz, katliam, cesetlere saygısızlık, bebek yakma. Erdoğan, utanmalısın” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Erdoğan Hamas liderleri Haniye ve Meşal’le yaptığı görüşmede İran’ı eleştirdi: “Dikkatler Gazze’ye çekilmeli” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan Hamas liderleri Haniye ve Meşal’le yaptığı görüşmede İran’ı eleştirdi: “Dikkatler Gazze’ye çekilmeli” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan Hamas liderleri Haniye ve Meşal’le yaptığı görüşmede İran’ı eleştirdi: “Dikkatler Gazze’ye çekilmeli” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.