Emekliler “ikinci bahar” koşullarında bir yaşam talebiyle Ankara’da toplandı

Emekliler “ikinci bahar” koşullarında bir yaşam talebiyle Ankara’da toplandı

ABONE OL
00:29 - 27/05/2024 00:29
Emekliler “ikinci bahar” koşullarında bir yaşam talebiyle Ankara’da toplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Başkentte düzenlenen Emekli Mitingi’nde mevcut ekonomik koşullarda sefalet ücretine mahkum edildiklerini belirten emekliler, tepkilerini yüksek sesle dile getirdi. Eyleme katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, “emeklinin ekonomisi normalleşmeden Türkiye normalleşemez” mesajı verdi.

Ankara’da bugün Türkiye’nin farklı kentlerinden dertlerini paylaşmak üzere yüzlerce emekli, CHP’nin çağrısıyla Tandoğan (Anadolu) Meydanı’nda buluştu. Mitinge, Emekli-Sen, Tüm Emeklilerin Sendikası, Bağımsız Emekliler Sendikası, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği ve birçok sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı. “Açız, bizi bu duruma getirenleri affetmeyeceğiz” gibi tepkilerini yüksek sesle anlatan emekliler, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” gibi sloganlar attı.

CHP, İstanbul Saraçhane’de eğitim sektöründeki sorunlara dikkat çekmek amacıyla düzenlediği öğretmen mitinginin ardından bugün Ankara’da emekli mitingine evsahipliği yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Politikalarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer’in açılış konuşmasından sonra mitingde katılımcı emekli örgütlenmeleri temsilcileri söz aldı.

Emekli örgütleri AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi

İlk önce DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, “Ömrümüzü tarlalarda, dersliklerde, madenlerde harcadık. Emek emek, ilmek ilmek ördük memleketi. İnsan onuruna yaraşan bir emeklilik istiyoruz. Ancak bize reva gören, açlık sınırının altında yaşamdır. Emekliyken de dolaylı vergi ve zamlarla soyulmaya devam ediliyoruz” dedi.

Türkiye’nin farklı kentlerinden yüzlerce emekli Ankara’da buluşarak, emeklilerin koşullarının iyileştirilmesi talebiyle eylem düzenledi

“Öfkemiz büyüyor, sesimiz gürleşiyor” diyen Yavuz, “Sözde refah paketleriyle emeklilerle alay ediyorlar. 31 Mart’ta gösterdiğimiz sarı kart cebimizde. Emekliler direniyor” diye ekledi.

Birleşik Emekliler Sendikası Genel Başkanı Mahmut Şengül de, “Yoksulluk kader değildir. Bugün emeklilerin yaşadığı yoksulluğun tek bir sebebi vardır o da sandıktaki tercihlerimiz ve bugünkü siyasal iktidardır. Ülkeyi yönetemiyorsunuz, emeklileri açlığa ve sefalete mahkum ettiniz. Bir an önce istifa edin” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Emekliler gıda ve ilaç ihtiyaçlarına erişimde yaşadıkları sıkıntıyı VOA Türkçe’ye anlattı

Mitingde, emekli örgütlerinin ardından 61 yaşındaki emekli Aynur Teke’nin konuşması dikkat çekti. Babasından miras aldığı 4 bin TL emekli maaşıyla geçinmeye çalıştığını söyleyen Teke, “İnsanın zoruna gidiyor bu yaştan sonra para yardımı beklemek. Bize reva gördükleri hayat bu mu? Sizin elektriğiniz suyunuz kesildi mi? Erzak kuyruklarına girdiniz mi? Biz ölmemek için yaşıyoruz” diye konuştu.

VOA Türkçe’nin mikrofon uzattığı emekliler de, temel yaşam gereksinimleri olarak gıda, ilaç gibi ihtiyaçlarını karşılayamamaktan yakındı.

Emekli Salih Özcan, “İşçi emeklisiyim insanca yaşamak için bir ücret istiyoruz, sadaka gibi ücret vermesinler bize. Bu iyileştirilsin. Halen de çalışıyoruz” sözleriyle kendisi gibi emekli olmasına rağmen çalışma zorunluluğu içindekileri işaret etti.

Emekli Hasan İşit, “Herkes tatil yaparken biz şu anda sürünüyoruz” derken, emekli İbrahim Uzbek, “TÜİK’in her ay hesaplarda çalmalarından çırpmalarından dolayı maaşlarımız çok düşük kaldı. Beştepe’de pirzola yiyorsunuz biz bulaşık yıkayacağız, adalet istiyoruz” tepkisini paylaştı.

Türkiye’nin farklı kentlerinden yüzlerce emekli Ankara’da buluşarak, emeklilerin koşullarının iyileştirilmesi talebiyle eylem düzenledi

Emekli Yurdagül Korkmaz, “Ben yetim maaşı alıyorum, 9 bin lira maaş alıyorum. Evsahibi 13 bin lira yaptı kirayı. KOAH ve kalp hastasıyım çalışmak istiyorum ama zaten iş yok nasıl olacak bu iş” sözleriyle, sahnede söz alan Aynur Teke gibi mirasçı konumundaki emekli maaş alanların durumunu işaret etti.

Emekli Ali Oral, “Devlet sokaktaki, marketteki yangını biliyor. 31 Mart seçimlerinde bir uyarı yapmıştık ama ilk seçimlerde en büyük kırmızı kartı göstereceğiz” derken, emekli Ayşe Çelik, “Eşimle beraber çay ocağında garsonluk yaparak emekli oldum, eşim kanser, ilaçlara para yetmiyor beslenmesi gerekiyor beslenemiyor, açız yani” diye konuştu.

Miting alanındakilere simit satarak ekmek parası kazanmaya çalıştığını anlatan bir emekli ise, VOA Türkçe mikrofonuna, “Emekliyim, çalışıyorum, ne yapayım, yetişmiyor işte mecbur kalıyoruz” dedi.

CHP Genel Başkanı Özel’den Mehmet Şimşek’e “vergi” mesajı

CHP Genel Başkanı Özel ise, mitingde en son kürsüye çıktı ve “Bu iktidar geldiği gün en düşük emekli maaşı 8 çeyrek altın alıyordu. Şimdi 10 bin lira 2,5 altın almıyor. Her birinizin her ay 5,5 çeyrek altını alıp kaçan bir düzen var” sözleriyle emekli maaşlarıyla ilgili durumu özetledi.

Özel, “Bu iktidar geldiğinde en düşük emekli maaşı bir buçuk asgari ücretti. Sizinle hiç uğraşmasa, size hiç ilişmese bugün 26 bin TL emekli maaşı alacaktınız. Bu emekliyi 26 bin TL’den 10 bin TL’ye düşürenlerden hesap soracağım. Emeklinin ekonomisi normalleşmeden Türkiye normalleşemez” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Ankara Tandoğan Meydanı’nda düzenlenen Büyük Emekli Mitingi’nde konuştu

Özgür Özel, ana muhalefet partisi CHP olarak öncelikle “vergide adalet” talebinde bulunduklarını kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in vergi artışlarıyla ilgili düzenleme yapılacağı açıklamasına karşılık Özel, “Türkiye’de 100 lira vergi toplanıyor, bunun 64 lirası sadece herkesin eşit ödediği dolaylı vergiler. Emekli de aynı vergiyi veriyor. Alışveriş yaptığında multimilyoner de. Yüzde 64. Geriye kalanın 3’te 2’si, yani yüzde 25’i ücretlerden alınıyor. Yani emekçilerin, memurların, devlette ve özelde çalışanların maaşlarından kesiliyor. Yani 100 liranın sadece 11 lirası, zenginlerin yandaş müteahhitlerin, büyük ihaleleri kapanların, dünyanın dört bir yanına ihracat ve ithalat yapanların. Bunların kazandığı toplam paradan yüzde 11. Yüzde 89 emekli, emekçi ve çiftçiden, Bağ-Kurlu’dan, herkesten alınan vergi. 100 liranın 90’ını zenginden 10’unu bizden toplayacaklarına; 100 liranın 90’ını bizden, 10’unu zenginlerden topluyorlar. İşte kaynak arayana, kaynak buradadır. Vergide adalet en temel talebimizdir” diye konuştu.

CHP olarak 15 maddelik çözüm reçetesi talebini açıkladı

CHP Lideri Özel, ayrıca 15 madde halinde emeklilerle ilgili mevcut ekonomik sorunları çözmek üzere önerilerini açıklayarak, öncelikle iktidara ve destek olmaları için muhalefete şöyle seslendi:

“1- En düşük emekli aylığının hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlayalım.

2- Prim güncelleme kat sayısı, aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırını hakkaniyetli ölçüde artıralım.

3- İntibak yasası çıkararak 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2008 sonrası ayrımlarını ortadan kaldıralım.

4- Emeklilerimize ciddi yük oluşturan ilaç katılım paylarını, fiyat farklarını, muayene ücretlerini mutlaka artık ortadan kaldıralım.

5- Emeklinin ortezlerinden, protezlerinde, ayağını kaybetmiş, bu vatan, millet için, evlatları için çalışırken ekmek parası kazanırken ama protezi var. Eskimiş. Takılması gerekiyor. Verdikleri para olması gerekenin 30’da, 20’de biri. Ortezde, protezde en iyisi emekliye hemen ödenmelidir. Aksini asla kabul etmiyoruz.

6- Emeklilere sendikal örgütlenme hakkı tanınmalı. Emekli sendikalarına yıldırma amaçlı kapatma davaları derhal geri çekilmelidir.

7- Emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır.

8- Kurumların özel sandıklarından emekli olanlar, banka gibi kuruluşlar, özel bankaların kendi sandıklarından emekli olanların bayram ikramiyeleri eşitlenmeli. İlaç katkı payları düşürülmeli. Onlara da promosyon ödemesi yapılmalıdır.

9- Emekliler için emekli kart çıkarılmalı. Elektrik, doğalgaz, su faturalarında yüzde 25 ile 40 arasında indirim yapılmalıdır.

10- Emeklikte kademe bekleyenlerin, staj ve çıraklık mağdurlarının, emekli askerlerin sorunları çözülmelidir.

11- 65 yaş üstü ulaşım sorunu asla bir daha, hiçbir emeklimizi rencide etmeyecek şekilde, şoför esnafını da düşünerek, onları karşı karşıya bırakmadan, kanun yoluyla, devlet eliyle, şoförün değil devletin cebinden çözülmelidir.

12- Çalışmak zorunda kalan emeklilerden SGK destek primi kesilme uygulaması bitirilmeli.

13- Emeklilerin kredi ve kredi kartı borçları bir sefere mahsus bütün faizleri silinerek, beş yıla bölünmeli. Bu kamburdan emekliler kurtarılmalıdır.

14- Vergide adalet mutlaka sağlanmalı. Herkesten kazancı ölçüsünde vergi almalı. Dolaylı vergiler kademeli olarak sıfırlanmalıdır.

15- Buradan hem hükümete hem de muhalefete çağrımızdır. Gelin bu sorunları hep birlikte çözelim. Bu adımları atalım.”

VOA tarafından geçilen Emekliler “ikinci bahar” koşullarında bir yaşam talebiyle Ankara’da toplandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Emekliler “ikinci bahar” koşullarında bir yaşam talebiyle Ankara’da toplandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Emekliler “ikinci bahar” koşullarında bir yaşam talebiyle Ankara’da toplandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.