Dortmund -Trabzon Kardeşlik Meydanı

Dortmund -Trabzon Kardeşlik Meydanı

ABONE OL
00:03 - 09/08/2019 00:03
Dortmund -Trabzon Kardeşlik Meydanı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Uzun süren bir bekleme süreci sonunda Dortmund-Trabzon kardeşliği gerçekleşti. Üç bin beş kilometre uzaklıktaki kardeşlik fikri Dortmund Uyum Meclisinde doğdu. Dortmund, benzerlik bakımından Trabzon’la ortak özellikleri var. Elbette ilk akla gelen futbol. Her iki şehrinde iddialı ve iyi futbol oynayan takımları var. Ulaşım, deniz, hava ve karayoluyla sağlanabiliyor. Farklı kültürlerin ve medeniyetleri izlerini taşıyan iki şehir ve yarım asrı aşan ortak yaşam. Uyum Meclisinde, görüşülen kardeş şehir projesi, Kamil Aydın’ın teklifiyle kabul edilir ve Dortmund Büyükşehir Meclisine sunulur. 2014 yılında, kardeşlik teklifi Belediye Meclisi’nde görüşülürken büyük tartışmalar çıkar. Mecliste, Dortmund -Trabzon kardeşliğine karşı çıkan gruplara ve kişilerin iddialarına, zamanın Meclis üyesi ve şimdinin NRW SPD Milletvekili Volkan Baran cevap verir. Almanya’da yetişmesine rağmen, ülkesinin uzaklarında bir şehrinin tarihini, medeniyetini bilen Baran suçlamaların asılsız olduğunu belirterek meclis üyelerini bilgilendirir. Ve iki şehrin kardeşliği Dortmund Belediye Meclisi tarafından onaylanır. Dortmund-Trabzon kardeşliğinin iki kahramanı vardır, Volkan Baran ve Kamil Aydın’dır.

Dortmund ve Çevresi Trabzonlular Derneği, kardeşlik projesini, Belediye Meclisi’nden geçip günümüze gelene kadar takip etmiş ve gerekli lobi çalışmalarını yürütmüştür. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci’nin girişimleri ve Dortmund Belediye Başkanı Ullrich Sierau ile yaptığı görüşmeler sonrasında kardeşliğin hatırası olarak “Trabzon Meydanı” açılması kararlaştırılmıştır. Emil-Schumacher, Bundes ve Rheinische caddelerinin kesiştiği meydan düzenlenerek “Trabzon Meydanı” adını almıştır. Meydanın hemen önünde Dortmund’un sembolü olan ve şehrin her yerinden görülebilen “Ukulesi bulunmaktadır.

Dortmund’da bulunan U kulesinin tarihçesi eskiye dayanmaktadır. 1927 yılında Dortmund Birlik bira fabrikasının mayalama ve depolama tesisi olarak kullanılmıştır. Daha sonra fabrika1994 yılında şehir dışına taşınmış ve sadece kulesi kalmıştır. Dortmund Belediyesi 2007 yılında bu kuleyi alarak, sanat merkezi durumuna dönüştürmüştür. 70 metre yüksekliğindeki bu kule, fabrikanın ismini sembolize eden, U harfinin yüksekliği 9 metredir. Şimdi ise Dortmund şehrinin sanat merkezi olarak hizmet vermektedir.

Açılış töreni Trabzon Büyük şehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sierau, Essen Başkonsolosu Şener Cebeci, NRW Eyaleti Parlamentosundan Carina Gödecke, NRW Dortmund Milletvekili Volkan Baran, STK temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlarımızın katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sierau ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu açılışı birlikte yaptılar. Açılışın, Dortmund’da şehir festivalin yapıldığı güne denk gelmesiyle açılışı daha da anlamlı bir hal kazandı. Dortmund Belediye Başkanı Sierau da, iki şehrin insanları yıllarca dostça yaşadılar ve şehrimizin ve Almanya’nın kalkınmasına katkıda bulundular. Kardeş şehir projesiyle dostlukların ve iş birliğinin daha da güçleneceğini söyledi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu, yaptığı konuşmada, “Dortmund şehriyle kardeş şehir protokolü imzalanmasının üzerinden geçen 5 yılda iki kent arasındaki ortaklıkta hatırı sayılır mesafe aldıklarını, yapacakları çalışmalarla kardeş şehir ilişkisinin çok daha kurumsal bir yapıya kavuşacağından emin olduğunu söyledi. İki şehir arasında birlikte hareket edilebilecek pek çok alan bulunduğuna işaret eden Zorluoğlu, “Eğitimden kültüre, bilimden spora, kültürden ekonomi ve ticarete kadar birçok alanda birlikte gerçekleştireceğimiz faaliyetler olacaktır. Dortmund Trabzon Meydanı, sadece ilişkilerimize ivme kazandırmayacak, aynı zamanda iki şehrin halklarını da birbirine daha fazla yakınlaştıracaktır” dedi. Dortmund ve Çevresi Trabzonlular Derneği’nin horon ekibinin horon gösterisi davetlileri neşelendirdi.

ha-ber.com/Ahmet Birinci/Dortmund

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.