Çin’in ulusal güvenlik gerekçesiyle getirdiği “teknoloji ihracat yasağı” hangi sektörleri etkileyebilir?

Çin’in ulusal güvenlik gerekçesiyle getirdiği “teknoloji ihracat yasağı” hangi sektörleri etkileyebilir?

ABONE OL
22:52 - 21/12/2023 22:52
Çin’in ulusal güvenlik gerekçesiyle getirdiği “teknoloji ihracat yasağı” hangi sektörleri etkileyebilir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünyanın en büyük nadir toprak elementi işleyicisi olan Çin, stratejik metallerin topraktan çıkarılması ve ayrıştırılmasıyla ilgili teknolojilerin ihraç edilmesini yasakladığını açıkladı. Bu karar, Çin’in bazı stratejik metaller üzerindeki egemenliğini koruma yönünde attığı yeni bir adım olarak değerlendiriliyor.

Çin Ticaret Bakanlığı, geçen yıl Aralık ayında, nadir toprak elementlerinin işlenmesiyle ilgili teknolojilerin “İhracatı Yasaklanan ve Kısıtlanan Teknolojiler Kataloğu’na” alınmasıyla ilgili kamuoyundan görüş almıştı.

Çin ayrıca nadir toprak elementleri ve alaşım materyallerinin üretimiyle nadir toprak mıknatıslarının hazırlanmasına ilişkin teknolojilerin ihracatını da yasaklamıştı.

“İhracatı Yasaklanan ve Kısıtlanan Teknolojiler Kataloğu”nun hedefinin Çin’in ulusal güvenliği ve kamu yararını koruması olduğu kaydediliyor.

Bir önceki ihraç yasağı çip krizi endişesi yaratmıştı

Batılı ülkelerle kritik minerallerin kontrolü üzerinde giderek tırmanan bir mücadele içinde olan Çin, bu yıl bazı metallerin ihracatına ilişkin kuralları ciddi oranda sıkılaştırmıştı.

Ağustos ayında yarı iletken çip yapımında kullanılan galyum ve germanyum elementlerinin ihraç edilmesini izne tabi tutan Çin, 1 Aralık’tan bu yana bazı grafit türlerine de benzer kısıtlamalar uygulamaya başladı.

Çin’in nadir toprak elementleri teknolojilerini korumak için attığı adımlar, Avrupa ve Amerika’nın bu elementlerin elde edilmesinde Çin’e olan bağımlılıklarını azaltma çabalarını izliyor. Çin, küresel rafine nadir toprak elementleri üretiminin yüzde 90’ının kontrolünü elinde bulunduruyor.

Söz konusu elementler ne işe yarıyor?

Nadir toprak elementleri; elektrikli motorlu araçların, rüzgar türbinlerinin ve elektronik cihazların imalatı için gereken mıknatısların üretiminde kullanılan 17 metali içeriyor.

Çin, stratejik minerallerin rafine edilmesinde çözücü kullanılarak yapılan işlemde uzmanlaşmış durumda. Ancak teknik karmaşıklıklar ve çevre kirliliği kaygıları nedeniyle Batılı nadir toprak elementi firmaları, bu teknolojiyi geliştirmede zorlanıyor.

Söz konusu teknolojinin ne derece ihraç edildiği net değil. Adının açıklanmasını istemeyen bir nadir toprak elementi uzmanı, Çin’in teknoloji ihracatını 2007 yılından beri caydırmaya çalıştığını söyledi.

Uzman, “ABD, Japonya ve Fransa gibi diğer ülkelerin elinde de element ayrıştırma teknolojisi var; ancak Çin, en ileri seviye verimlilik ve maliyet avantajına sahip” dedi.

VOA tarafından geçilen Çin’in ulusal güvenlik gerekçesiyle getirdiği “teknoloji ihracat yasağı” hangi sektörleri etkileyebilir? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Çin’in ulusal güvenlik gerekçesiyle getirdiği “teknoloji ihracat yasağı” hangi sektörleri etkileyebilir? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Çin’in ulusal güvenlik gerekçesiyle getirdiği “teknoloji ihracat yasağı” hangi sektörleri etkileyebilir? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.