CHP’de “kale ilçeler” krizi büyüyecek mi atlatılacak mı?

CHP’de “kale ilçeler” krizi büyüyecek mi atlatılacak mı?

ABONE OL
14:57 - 03/02/2024 14:57
CHP’de “kale ilçeler” krizi büyüyecek mi atlatılacak mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

CHP Parti Meclisi (PM), 4’ü büyükşehir belediyesi dahil olmak üzere 103 seçim çevresinde başkan adaylarını belirledi ancak çok sayıda adaylık başvurusu yapılan Ankara – Çankaya, İstanbul – Kadıköy, Bursa – Nilüfer gibi kale ilçelerini belirlemeyi gelecek haftaya bıraktı. Bir başka kale ilçe İzmir – Çiğli’de de adaylığı açıklanan Uygar Yıldırım’ın yerine, Onur Emrah Yıldız’ın adaylığına karar verildi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), bazı il ve ilçelerde belediye başkan adaylarını görüşmek üzere saat 16:15 civarında toplandı ve üç saat sonunda ilk kez bugüne değin açıklanan adaylardan birisiyle ilgili “geri çekme” görüşü ortaya çıktı. Ardından CHP MYK’nın bu önerisi saat 19.30’da başlayan Parti Meclisi’nde karara dönüştü.

CHP Parti Meclisi (PM), İzmir’in Çiğli ilçesinde Uygar Yıldırım’ın adaylığını geri çekme kararı aldı ve yerine Onur Emrah Yıldız’ın aday gösterilmesine karar verdi.

İzmir’in mevcutta CHP yönetimindeki Karaburun ve Çeşme ilçelerinde açıklanan adaylarla ilgili itirazlar ise, MYK toplantısında ele alınmadı. Sadece Çiğli’nin konuşulduğu ve PM’ye diğer ilçelerle ilgili herhangi bir öneri götürülmediği aktarıldı. Aynı zamanda İzmir Malatyalılar Derneği Başkanı olan Uygur Yıldırım’ın, Çiğli adaylığına parti örgütü itiraz etmişti.

CHP PM, 31 Mart günü parti adına yarışacak adayları belirlemek üzere bugünkü altıncı toplantısında, 4’ü büyükşehir belediyesi dahil olmak üzere 103 seçim çevresindeki adaylarını ilan etti. Böylece CHP PM, 24’ü büyükşehir belediyesi olmak üzere 966 seçim çevresinde adaylarını belirledi.

CHP PM, bugünkü iki saatlik toplantısıyla Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına Atasoy Bilgin, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına Zeynep Özbaş Arıkan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Muzaffer Ertürk, Mardin Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına ise Ömer Durak’ın aday gösterilmesi kararlaştırıldı.

Ankara ve İstanbul adayları öncesinde belirlendiği ve 26 büyükşehir belediyesi adayları açıklandığı için geriye sadece 4 büyükşehir belediyesi kaldı. Bu kapsamda Ordu’da kimin aday gösterileceği merak konusu.

Böylece CHP, Türkiye genelinde 30’u büyükşehir belediyesi ve 51’i il belediyesi olmak üzere bin 393 belediye başkan adayını belirleme sürecinde epey yol alsa da bu haftasonunda bazı seçim çevrelerinde ön seçim çalışmaları da devam ediyor.

Ümit Uysal ikna edildi, Muratpaşa adayı gösterildi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için mevcut başkan Muhittin Böcek’in yeniden adaylığına karar verilmesi üzerine CHP il ve ilçe örgütleri arasında tartışma konusu olmaması için gayret gösterilmişti. Bu noktada büyükşehir adaylığı için başvuru yapmış Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın ilçede devam etmesi konusunda ikna edilmesi gündemdeydi. Bu nedenle geçtiğimiz hafta Muratpaşa için karar verilememişti.

Bugünkü CHP PM’de, Ümit Uysal’ın da bir dönem daha Muratpaşa’dan aday gösterilmesine karar verildi.

Muğla’nın kale ilçesinde karar verildi en zorlu ilçeler ötelendi

CHP PM, Muğla’da mevcutta parti yönetimindeki Marmaris ilçesinde isim değişikliği yaptı.

Marmaris’te 2019’da göreve gelen Mehmet Oktay, yeniden aday gösterilmedi. Burada eski ilçe başkanlığı yöneticisi Acar Ünlü’nün adaylığına karar verildi. Bu noktada Oktay’ın, Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın olduğu biliniyordu.

Fethiye’de ise mevcut Belediye Başkanı Alim Karaca’nın yeniden aday gösterilmesi kararlaştırıldı.

Bodrum’da mevcut Başkan Ahmet Aras, geçen hafta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak belirlendiği için ilçe adayı olarak Tamer Mandalinci’ye karar verildi.

Özgür Özel liderliğindeki CHP yönetimi, Ankara’nın Çankaya ilçesi, İstanbul’un Kadıköy ve Bursa’nın Nilüfer ilçesi gibi CHP’nin kalesi olduğu için gösterilecek adaylar açısından “kesin kazanılacak” diye yorumlanan ilçeleri görüşmeyi ise öteledi. MYK gündemine alınmadığı için kale ilçeler bugünkü PM’de de görüşülmedi.

Çankaya’da aday adaylarıyla parti yönetimine MYK üyesi Gül Çiftçi’nin aday gösterileceği iddiası üzerine dilekçeyle itirazda bulunulmasının ardından ibre yeniden erkek bir adaya kaydı. Bu bağlamda, Devrim Bora Özüdoğru’nun adının ön plana çıkmaya başladığı öğrenildi.

Adalar’da CHP kendi adayını çıkarmaya hazırlanıyor

İstanbul’da Kadıköy’ün yanı sıra Adalar, Avcılar, Bakırköy, Beykoz, Çekmeköy, Esenyurt, Kağıthane, Sarıyer, Ümraniye ve Zeytinburnu adaylarıyla ilgili karar gelecek günlere bırakıldı.

Bu ilçelerden Adalar konusunda DEM Parti (Halkların Demokratik ve Eşitlik Partisi) ile işbirliği iddiası olsa da CHP yönetimi, mevcutta parti yönetimindeki Adalar’da yine CHP’li aday çıkarılacağı bilgisini paylaştı.

Gazeteci kökenli Erdem Gül’ün 2019’dan bugüne yürüttüğü Adalar Belediye Başkanlığı’na yeniden adaylığı gündemde değil.

CHP açısından “kale ilçeler” niteliğindeki seçim çevrelerinde, çok sayıda aday adayı olmasının yanı sıra mevcut başkanlar ile devam edip etmeme kararı da CHP yönetimi üzerinde baskı unsuru olarak yorumlanıyor. Bu ilçelerle ilgili parti örgütü içinde anlaşmazlıklar ön planda.

Ankara ilçelerinde Mansur Yavaş etkisi sürdü

Bu arada Ankara’nın Keçiören ilçesinde, İYİ Parti’den istifa eden Mesut Özarslan’ın adaylığı kesinleşti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, Özarslan’ın Etimesgut ilçesinden aday gösterilmesini talep ettiği ama bunun CHP yönetimince kabul edilmemesi üzerine rahatsızlık duyduğu biliniyordu. CHP yönetimi, tiyatro sanatçısı Erdal Beşikçioğlu’nu Etimesgut adayı olarak belirlemişti.

Ankara’nın ilçelerinde Mansur Yavaş’ın etkisi bağlamında, kendisiyle birlikte 2019’dan beri büyükşehir belediyesinde görev alan Halil Tuncay’ın Pursaklar’dan, İYİ Parti’nin kurucularından Ramazan Değerli’nin Altındağ’dan, eski İYİ Parti Çamlıdere İlçe Başkanı Mehmet Cengiz’in de Çamlıdere’den aday gösterilmesi kararlaştırıldı.

VOA tarafından geçilen CHP’de “kale ilçeler” krizi büyüyecek mi atlatılacak mı? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. CHP’de “kale ilçeler” krizi büyüyecek mi atlatılacak mı? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan CHP’de “kale ilçeler” krizi büyüyecek mi atlatılacak mı? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.