Büyükşehir meyve sebzede kalıntıya karşı yararlı böcek üretecek

Büyükşehir meyve sebzede kalıntıya karşı yararlı böcek üretecek

ABONE OL
22:57 - 31/01/2021 22:57
Büyükşehir meyve sebzede kalıntıya karşı yararlı böcek üretecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Büyükşehir Belediyesi hem iç piyasa hem de ihracatta yaş meyve sebzede zirai ilaç kalıntısını önlemek ve üreticiye destek olmak için yararlı böcek üretecek.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek, Antalya’nın yaş meyve sebze ihracatının pandemi sürecinde bile arttığını, ancak zaman zaman AB ülkeleri ve Rusya’dan ürünlerde zirai ilaç kalıntısı ve çeşitli bitki hastalıkları nedeniyle kabul edilmediğini kaydetti.

Üreticiye destek vermek ve zirai ilaç kalıntısını önlemek amacıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi tarafından yararlı böcek üretimine başladıklarını ifade eden Böcek, şunları kaydetti.

‘’Antalya Büyükşehir Belediyesi faydalı böcek üretimine başladı. 27 ton patates üzerinde predatör avcı böcek ve parazitoit üretimi yapılıyor. Haziran-Eylül ayları arasında salınımları yapılacak faydalı böcekler ile pestisit kalıntısının önüne geçilmesi ve ihracatta yaşanan kalıntı sorununa çözüm üretilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında, tesiste 27 ton patates üzerinde 3 milyon predatör (Cryotolaemus montrouzieri) avcı böcek, 6 milyon parazitoit (leptomastix dactylopii) üretimi yapılmaya başlandı.’’

Üretilecek faydalı böceklerle 35 bin dekar alanda 875 bin narenciye ağacı ya da 35 bin dekar alanda 1 milyon 750 bin nar ağacında biyolojik mücadele yapılması planlandığını ifade eden Muhittin Böcek, şöyle devam etti.

‘’Üretilecek olan faydalı böcekler turunçgiller ve narda ciddi kayıplara neden olan unlu bit zararlısıyla mücadelede kullanılacak. Faydalı böceklerin kullanılmasıyla birlikte üreticinin kimyasal uygulamasını azaltmak hatta mümkünse hiç kimyasal uygulanmaması hedefleniyor. Yararlı böceklerin kullanılmasıyla pestisit kalıntısının önüne geçmek, üretici ve tüketicinin sağlığını korumak, üreticinin üretim aşamasında işçilik pestisit maliyetlerini azaltmak, doğadaki diğer faydalı böceklerin popülasyonunu artırmak ve ihracatta yaşanan kalıntı sorununu çözmek hedefleniyor.’’

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.