Biden’a Cumhuriyetçiler’den Kararname Tepkisi

Biden’a Cumhuriyetçiler’den Kararname Tepkisi

ABONE OL
19:54 - 29/01/2021 19:54
Biden’a Cumhuriyetçiler’den Kararname Tepkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden geçen hafta göreve başlamasından bu yana pandemiyle mücadeleden iklim değişikliğine kadar birçok farklı konuda onlarca kararname imzaladı. Partilerüstü uzlaşmaya önem verme vaadinde bulunan Biden’ın kısa sürede çok sayıda kararname çıkarması Cumhuriyetçiler’in eleştirilerine neden oldu.

Eski Başkan Donald Trump’ın göçmenlik ve ABD-Meksika sınırında duvar inşası gibi konulardaki politikalarını geri çevirecek kararnameler de imzalayan Demokrat Başkan Biden, Trump döneminde ABD ordusuna trans bireylerin kabul edilmesini engelleyen uygulamayı da kaldırdı.

Senato’daki Cumhuriyetçi grup lideri Mitch McConnell, Biden’ın görevinin ilk günlerinde kararname yetkisini “aşırı ölçüde kullanmasının” Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında uzlaşma yakalama yönünde verdiği sözle çeliştiğini söyledi. New York Times gazetesinde de Biden’ın kararnamelere odaklanmasının eleştirildiği, “Yürütme Konusunda Biraz Yavaşla Joe” başlıklı bir makale yayınlandı.

Kararnamelerle, yeni yasaları yürürlüğe koymaktan çok “Trump’ın verdiği hasarı onarma” çabasında olduğunu söyleyen Başkan Biden, dün Oval Ofis’te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Biden, Corona virüsü pandemisiyle ilgili 1,9 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketinin onaylanması için Kongre ile birlikte çalıştığına dikkat çekti.

Biden’ın yürütme yetkisini kullanarak imzaladığı kararnamelerle ilgili eleştirilere Beyaz Saray İletişim Direktörü Kate Bedingfield’den tepki geldi. Bedingfield, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Ele aldığımız konuları elbette yasama yoluyla da gündeme taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Senatör McConnell dün Senato’da yaptığı konuşmada Biden’ın daha önce sarfettiği, “Bir diktatör olmadığınız sürece sadece yürütme yetkisiyle yönetemezsiniz” sözlerini hatırlattı. Biden bu ifadeleri, geçen yıl Ekim ayında ABC haber kanalına verdiği bir röportajda, büyük şirketlere vergi kesintisi yasasını ne kadar hızlı bir şekilde yürürlüğe koyacağı sorusuna yanıt olarak kullanmıştı.

Cumhuriyetçiler’den gelen eleştiriler karşısında Biden ve ekibi, kararnamelerin yasaların yerini alamayacağını, ancak sağlık ve ekonomi alanlarında süregelen kriz karşısında bazı adımların hızlı bir şekilde atılması gerektiğini savunuyor.

Eski ABD Başkanları da kararname çıkardı

Biden göreve başlar başlamaz en fazla kararname imzalayan başkanlardan biri olarak değerlendiriliyor.

Ancak diğer başkanlar da kararname yetkisini sık sık kullandı. Örneğin, iki dönem başkanlık yapan Bill Clinton toplam 364 kararname imzaladı. 8 yıl görevde kalan George W. Bush da 291 kararnameye imza attı. Barack Obama’nın iki dönem boyunca yürürlüğe koyduğu kararname sayısı da 276. Donald Trump ise dört yıllık başkanlık görevi boyunca 220 kararname çıkardı.

VOA tarafından geçilen Biden’a Cumhuriyetçiler’den Kararname Tepkisi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden’a Cumhuriyetçiler’den Kararname Tepkisi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden’a Cumhuriyetçiler’den Kararname Tepkisi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.