Basın örgütlerinden gazeteci Dicle Müftüoğlu için uluslararası çağrı

Basın örgütlerinden gazeteci Dicle Müftüoğlu için uluslararası çağrı

ABONE OL
12:23 - 21/02/2024 12:23
Basın örgütlerinden gazeteci Dicle Müftüoğlu için uluslararası çağrı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’de faaliyet yürüten altı basın örgütü, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 29 Nisan 2023’te düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan ve tutuklanan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu’nun serbest bırakılması için, uluslararası kurumlara dayanışma çağrısı yaptı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İŞ), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ile Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından kaleme alınan mektupta, 29 Şubat’ta hâkim karşısına çıkacak olan Müftüoğlu ile dayanışma çağrısı yapıldı.

Uluslararası basın örgütleri ve insan hakları kuruluşlarına gönderilen mektupta, Müftüoğlu’nun 3 Mayıs 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde tutuklandığına dikkat çekildi.

Mektupta, Müftüoğlu hakkında “terör örgütüne üye olmak” ve “terör örgüt kurmak ve yönetmek” suçlamalarıyla hazırlanan 43 sayfalık iddianamenin 41 sayfasında suçlama bulunmadığı belirtildi.

Müftüoğlu’nun tutukluluğu için yeterli delil bulunmadığı savunulan mektupta, şu görüşlere yer verildi:

“Müftüoğlu’nun gazetecilik mesleği nedeniyle tutuklanması sadece kendisine değil, basın özgürlüğüne ve demokrasinin temel değerlerine de ciddi bir saldırıdır. Bu bağlamda Dicle Müftüoğlu’nun ve tüm gazetecilerin haklarını koruyacak adımları atmaya ve bu içi boş suçlamaların aşılmasına yardımcı olma çağrısı yapıyoruz. 29 Şubat’ta Müftüoğlu’nun yargılanmadan önce özgürlüğüne kavuşması için bir uluslararası kampanya başlatmanızı bekliyoruz.”

Mektup aralarında Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Uluslararası Gazeteciler Sendikası, Uluslararası Avrupa Gazeteciler Sendikası, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) de bulunduğu birçok kuruma gönderildi.

“Davanın uluslararası alanda görünür olması halinde Türkiye’ye baskı olur”

Mektuba ilişkin VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Başkanı Serdar Altan, Müftüoğlu’nun duruşmalarına yeterli katılım sağlanmadığı için, bu girişimde bulunduklarını söyledi.

Yargılamanın uluslararası alanda görünür olması halinde, Türkiye üzerinde baskı oluşturacağını savunan Altan, “Aslında yargılananın gazetecilik olduğunu, Dicle’nin şahsında gazeteciliğin cezalandırılmaya çalışıldığını anlatmak amacıyla bu çalışmayı yürüttük. Bunun sadece Türkiye’deki basın meslek örgütleri değil, uluslararası alanda da görünür olabilmesi ve bir kampanyaya dönüşmesi için bu çalışmayı yürüttük. Çağrı metni gönderdiğimiz kuruluşların bazıları cevap verip, ‘Ne yapabiliriz?’ diye sordu. Bu kuruluşların basın açıklamasıyla, sosyal medya üzerinden yürütülen kampanyalarla, hükümet nezdinde bulunacakları girişimle katkı verebileceklerini söyledik” dedi.

“Dicle Müftüoğlu ceza alırsa bu bütün basın davalarında emsal olur”

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü ve davanın avukatlarından Veysel Ok ise VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Müftüoğlu’na verilecek bir cezanın basın davalarında emsal olabileceği uyarısı yaptı.

Veysel Ok, Müftüoğlu’nun tutuklu kalmasının tek dayanağının yaptığı haberler olduğunu savunarak, buna dikkat çekmek için mektup yazdıklarını belirtti.

Davaya uluslararası ilginin artması gerektiğine dikkat çeken Ok, “Eğer Dicle o davadan ceza alarak çıkarsa veya o dava cezayla sonuçlanırsa, Türkiye gazetecilerinin mesleki faaliyetleri ‘terör’ muamelesine maruz kalabilir ve her an istedikleri gazeteciyi tutuklayabilirler. Bu anlamda uluslararası kurumlara çağrı yaptık. Bu davaya katılım ve dayanışma sağlanması için dikkat çektik. Çünkü artık mesele Dicle’yi aşmış boyutta. Dicle Diyarbakır’da yargılandığı için ayrı bir hukuk uygulanıyor. Bu uygulamanın hukuk sisteminde altını çizmek istedik. Dayanışmayla birlikte Dicle’nin tahliye olabileceğine dair umudumuz da artar” diye konuştu.

Kürt gazeteciler, Mayıs 2023 seçimleri öncesinde tutuklandı

Nisan 2023’te Ankara merkezli operasyonda Mezopotamya Ajansı Editörü Sedat Yılmaz, eşi ve kardeşi ile Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu gözaltına alınmıştı. Müftüoğlu ve Yılmaz 3 Mayıs’ta tutuklandı.

Mayıs 2023’teki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinden önce Kürt basınına düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve ardından tutuklanan Mezopotamya Ajansı editörü Abdurrahman Gök 5 Aralık’ta hâkim karşısına çıktı. “Terör örgütü üyesi olma” ve “terör örgütü propagandası yapma” ile suçlanan Gök, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada tahliye edildi.

Aynı suçlamalarla Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Sedat Yılmaz da ilk duruşmasının görüldüğü 14 Aralık’ta tahliye edildi.

Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Müftüoğlu da “terör örgütü üyesi olma” ve “terör örgütü kurmak ve yönetme” suçlamasıyla yargılanıyor.

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 18 Ocak’ta görülen davada heyet başkanının izinli olması nedeniyle başka bir hâkim görev aldı. Hâkimin önce “tutukluluk halinin devamı’’ kararı vermesi ve ardından avukatların savunmasını alması tartışmalara neden olmuştu.

Dicle Müftüoğlu’nun yargılamasına 29 Şubat’ta devam edilecek.

VOA tarafından geçilen Basın örgütlerinden gazeteci Dicle Müftüoğlu için uluslararası çağrı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Basın örgütlerinden gazeteci Dicle Müftüoğlu için uluslararası çağrı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Basın örgütlerinden gazeteci Dicle Müftüoğlu için uluslararası çağrı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.