Azerbaycan’da bağımsız gazetecilere yönelik yeni gözaltılar

Azerbaycan’da bağımsız gazetecilere yönelik yeni gözaltılar

ABONE OL
22:06 - 09/03/2024 22:06
Azerbaycan’da bağımsız gazetecilere yönelik yeni gözaltılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Azerbaycan’da bağımsız tv kanalı Toplum TV’nin iki yöneticisi daha gözaltına alındı. ABD Dışişleri Bakanlığı kanalının sahibinin gözaltına alınmasının ardından ülkedeki basın özgürlüğü konusunda derin kaygıları bulunduğunu açıklamıştı.

Tutuklanan kişilerin mahkemede kaçakçılıkla suçlandıkları belirtilirken söz konusu kişilerin avukatları iddiaları reddetti. Son gözaltılarla birlikte Toplum TV’yle bağlantılı olarak gözaltına alınan kişi sayısı 9’a yükseldi. İki kişi de ev hapsinde bulunuyor.

Cumartesi günü Bakü’de tutuklananlar arasında tv kanalının kurucularından Alesker Memmedli ve Platform III Cumhuriyet sivil toplum grubundan Ruslan İzzetli de vardı.

Avukat Agil Layij mahkeme çıkışında yaptığı açıklamada, “Alesker Memmedli ve Ruslan İzzetli suçsuz olduklarını ifade ettiler. “Yetkilileri eleştirdikleri için yargılandıklarını ve temyize gideceklerini söylediler” dedi.

Daha önce tutuklananlardan biri olan Toplum TV kurucusu Akif Gurbanov ve çalışanlarına karşı açılan dava, Batı ülkelerin Azerbaycan’da basın özgürlüğü konusunda endişelenmesine yol açan bir dizi kovuşturmanın sonuncusu olarak kayda geçti.

Gurbanov’un avukatı Cuma günü yaptığı açıklamada, yetkililerin bu hafta Gurbanov’un yönetim kurulu başkanı olduğu Platform III’ün ofislerinde yaptıkları aramada 30 bin dolar nakit para bulduklarını söyledi.

Gurbanov paranın kendisiyle hiçbir ilgisi olmadığını söyledi ve hakkındaki suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu reddetti. Avukatı temyize gitme niyetinde olduğunu söyledi.

Cuma günü aralarında Toplum TV’nin kurucularından biri ve Platform III Cumhuriyet’in bir üyesinin de bulunduğu TV’nin iki ortağı da gözaltına alındı. İki Toplum TV gazetecisi de ev hapsine alındı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Çarşamba günü Toplum TV’nin ofislerine yapılan baskınla ilgili, ilk tutuklama haberlerinden derin rahatsızlık duyduğunu açıklamıştı.

Azerbaycan geçen yılın sonlarından bu yana bir dizi bağımsız gazeteciyi gözaltına almış durumda. Bu gazetecilerden bazıları gazetecilik faaliyetleriyle ilgisi olmayan suçlamalarla yargılanıyorlar.

Azeri yetkililer gazetecilerin yargılanmalarını gerektiren suçlamalar olduğunu söylüyor. Ocak ayında Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Büyükelçisi’nin, ülkede gazetecilere yapılan muameleye ilişkin raporlar karşısında “dehşete düştüğünü” söylemesinin ardından yargı sistemine müdahale etmekle suçlamıştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Şubat ayında, Batılı gözlemciler tarafından özgür ve adil konusunda soru işaretlerini ortaya koyduğu seçimlerde %92’den fazla oy alarak yeniden seçildi.

2003’te babasının yerine cumhurbaşkanı olan Aliyev, ordusunun Dağlık Karabağ bölgesini otuz yıldır ayrılıkçı bir devlet olarak yöneten etnik Ermenilerden geri aldığı Eylül ayından bu yana popülaritesinde bir artış yaşadı.

VOA tarafından geçilen Azerbaycan’da bağımsız gazetecilere yönelik yeni gözaltılar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Azerbaycan’da bağımsız gazetecilere yönelik yeni gözaltılar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Azerbaycan’da bağımsız gazetecilere yönelik yeni gözaltılar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.