“Avrupa Radyasyon Felaketinden Kıl Payı Kurtuldu”

“Avrupa Radyasyon Felaketinden Kıl Payı Kurtuldu”

ABONE OL
11:21 - 26/08/2022 11:21
“Avrupa Radyasyon Felaketinden Kıl Payı Kurtuldu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, “Rus işgali altındaki Zaporijya nükleer santralinin Ukrayna elektrik şebekesiyle bağlantısının kesilmesi üzerine Avrupa’nın bir radyasyon felaketinden kıl payı kurtulduğunu” söyledi.

Zelenski, santralin ancak yedek elektriğin devreye girmesi sayesinde güvenli bir şekilde çalışabildiğini kaydetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı dün akşam yaptığı açıklamada, “Eğer dizel jeneratörler devreye girmemiş olsaydı, otomasyon ve santral çalışanlarımız elektrik kesintisinin ardından tepki vermemiş olsaydı, radyasyon kazasının sonuçlarının üstesinden gelmek zorunda kalacaktık. Rusya, Ukrayna’yı ve tüm Avrupalıları radyasyon felaketinden bir adım ötede bir duruma soktu” diye konuştu.

Daha önce çıkan yangınlarda da elektrik hatlarına zarar vermiş ve santralin elektriğini kesmişti.

Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan kompleksin yakınlarındaki çatışmalardan duyulan endişe giderek artıyor.

Çekilen uydu görüntülerinde de nükleer kompleksin hemen yakınında büyük bir yangının çıktığı görüldü.

Karşılıklı suçlamalar

Moskova ise, Ukrayna’nın hasara Rus bombardımanın neden olduğu iddialarını reddetti ve bölgedeki elektrik kesintilerinden Ukrayna’yı sorumlu tuttu.

Santralin yakınındaki işgal altındaki Enerhodar kasabasında Rusya tarafından atanan bir yetkili olan Vladimir Rogov, santralin yakınındaki ormanda çıkan yangından Ukrayna silahlı kuvvetlerinin sorumlu olduğunu iddia etti. Rogov, bölgedeki kasabaların dün birkaç saat boyunca elektriksiz kaldığını söyledi.

Rogov Telegram’da “Bu, Zelenski’nin savaşçılarının provokasyonları sonucunda Zaporijya nükleer santralinden gelen elektrik hatlarının kesilmesinden kaynaklandı” diye yazdı.

Rusya Şubat ayında başlayan savaşın hemen ardından Mart ayında Zaporijya santralini ele geçirdi ve o zamandan beri kontrol ediyor. Ancak Ukraynalı teknisyenler hala santrali işletiyor.

“Çernobil gibi olabilir”

Birleşmiş Milletler ise santrale giriş izni istiyor ve bölgenin askerden arındırılması çağrısında bulunuyor.

Reuters’a konuşan güvenlik uzmanı ve Yale Üniversitesi Profesörü Paul Bracken, top mermileri ya da füzelerin reaktör duvarlarını delebileceğini ve 1986’da Çernobil reaktöründe meydana gelen kazada olduğu gibi radyasyonu potansiyel olarak geniş bir alana yayabileceğini kaydetti.

Bracken, Zaporijya santralindeki bir arızanın “yüzlerce ya da binlerce insanı öldürebileceğini ve çevresel olarak Avrupa’ya kadar uzanan çok daha geniş bir alana zarar verebileceğini” söyledi.

VOA tarafından geçilen “Avrupa Radyasyon Felaketinden Kıl Payı Kurtuldu” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Avrupa Radyasyon Felaketinden Kıl Payı Kurtuldu” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Avrupa Radyasyon Felaketinden Kıl Payı Kurtuldu” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.