“ABD’ye Yapıcı Bir Yanıt Verdik”

“ABD’ye Yapıcı Bir Yanıt Verdik”

ABONE OL
21:48 - 02/09/2022 21:48
“ABD’ye Yapıcı Bir Yanıt Verdik”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran Dışişleri Bakanlığı, 2015 nükleer anlaşmasını canlandırmayı hedefleyen müzakerelerde ABD’nin tekliflerine “yapıcı” bir yanıt gönderdiğini söylerken Washington’un daha az olumlu bir izlenim uyandırdığını belirtti.

İran Radyo Televizyon Kurumu’nun (IRIB) haberine göre, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani bugün “İran tarafından gönderilen metin, müzakereleri sonuçlandırmak için yapıcı bir yaklaşıma sahip” dedi.

ABD ise Kanani’den farklı düşünüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, “İran’ın yanıtını AB aracılığıyla aldığımızı doğrulayabiliriz. Üzerinde çalışıyoruz ve AB aracılığıyla yanıt vereceğiz’’ dedi; ancak “Ne yazık ki yapıcı değil” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson da İran’la müzakereler için, “Son haftalarda bazı boşluklar kapandı, ancak diğerleri devam ediyor” dedi.

IRIB’in haberinde, İran’ın yanıtının müzakereleri koordine eden AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’e gönderildiği belirtildi. Haberde daha fazla ayrıntı yer almadı.

Borrell, Tahran ve Washington arasında 16 ay süren dolaylı görüşmelerin ardından 8 Ağustos’ta, AB’nin anlaşmanın yeniden canlandırılması için taraflara nihai bir taslak metin sunduğunu söylemişti.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Çarşamba günü, İran’ın 2015 nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılması için Washington’dan daha güçlü garantilere ihtiyacı olduğunu söylemişti.

Emir Abdullahiyan ayrıca, Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun Tahran’ın nükleer çalışmasına yönelik “siyasi güdümlü araştırmalarını” sonlandırması gerektiğini kaydetmişti.

İran 2015’teki nükleer anlaşması uyarınca ABD, AB ve BM yaptırımlarının hafifletilmesi karşılığında nükleer programını kısıtlamıştı.

Ancak eski Başkan Donald Trump, 2018’de İran’a karşı çok yumuşak olduğunu söyleyerek ABD’yi anlaşmadan tek taraflı çekmişti.

Trump yönetiminin İran’a sert yaptırımları yeniden uygulamaya sokması üzerine Tahran da bir yıl sonra anlaşmanın nükleer sınırlarını ihlal etmeye başladı.

Bu durum, ABD, Avrupa ve İsrail’in İran’ın atom bombası geliştirebileceğine dair kaygılarını canlandırdı. Ancak İran, böyle bir hedefi olduğu iddialarını reddediyor.

VOA tarafından geçilen “ABD’ye Yapıcı Bir Yanıt Verdik” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “ABD’ye Yapıcı Bir Yanıt Verdik” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “ABD’ye Yapıcı Bir Yanıt Verdik” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.