ABD’den Rusya’ya Tutukluların Bırakılması İçin Baskı

ABD’den Rusya’ya Tutukluların Bırakılması İçin Baskı

ABONE OL
22:56 - 29/07/2022 22:56
ABD’den Rusya’ya Tutukluların Bırakılması İçin Baskı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, telefonda görüştüğü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a, bu ülkedeki iki Amerikalı tutuklunun serbest bırakılması için sundukları öneriyi kabul etmesi için baskı yaptığını bildirdi. İki diplomat Rusya’nın 24 Şubat’taki Ukrayna işgalinin ardından ilk kez karşılıklı konuştu.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken bakanlıkta gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmede Lavrov’a Rusya’nın ülkede tutuklu bulunan Amerikalılar Brittney Griner ve Paul Whelan’ın serbest bırakılması için sundukları öneriyi kabul etmesi yönünde baskı yaptığını bildirdi.

Öneri ilk olarak birkaç hafta önce, Haziran ayında yapılmıştı ancak iki hükümetten yetkililerin görüşmelerine rağmen bugüne kadar konuyla ilgili bir neticeye varılamamıştı.

İki kez Olimpiyat altın madalyası kazanan Brittney Griner, 17 Şubat’ta WNBA sezonu dışında oynadığı Rus takımı için Moskova’ya dönerken, kenevir yağı bulundurma suçlamasıyla tutuklanmıştı. Griner’ın davası 1 Temmuz’da başlamıştı. Bir sonraki duruşmasının ise 2 Ağustos’ta yapılması bekleniyor.

Amerikalı Paul Whelan ise Rusya’da 2020’de casusluk suçlamasından 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Whelan suçlamaları reddetmiş ve gizli bir operasyonla kendisine tuzak kurulduğunu öne sürmüştü.

”Rusya tahıl anlaşmasının yükümlülüklerine uymalı”

Blinken bugün Lavrov’la ”samimi ve doğrudan” bir görüşme yaptığını ve Rusya’nın Ukrayna’dan tahıl ihracatının yeniden başlaması için yapılan anlaşmanın yükümlülüklerine uyması gerektiğini söylediğini bildirdi.

Blinken, ayrıca dünyanın Rusya’nın Ukrayna topraklarını ilhak etmesini kabul etmeyeceğini Rus mevkidaşına aktardığını kaydetti.

Ukrayna ve Rusya arasında BM ve Türkiye’nin arabuluculuğunda bu hafta İstanbul’da imzalanan bir anlaşma sonucunda Ukrayna’dan tahıl ihracatının güvenli bir koridor aracılığıyla yeniden başlaması bekleniyor. Ukraynalı yetkililer tahıl yüklü gemilerin sevkiyat için hazır olduğunu ve uluslararası ortakların işaretini beklediklerini bildirdi.

”ABD sözünde durmadı”

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un görüşmeyle ilgili açıklamalarını ise Rus haber ajansları Interfax ve TASS verdi. Rus ajanslara göre Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Blinken’a, ABD’nin Rusya’dan gıda tedariki konusundaki yaptırımları kaldırma sözünü tutmadığını ve küresel gıda krizinin Rusya’ya uygulanan yaptırımlar yüzünden çözülmesi daha zor bir hal aldığını söyledi.

Lavrov, ayrıca Batı’nın Ukrayna’ya silah yollamasının yalnızca çatışmanın uzamasına neden olduğunu belirtti ve Rusya’nın özel askeri operasyonunun hedeflerini yerine getireceğini söyledi.

Interfax’a göre Lavrov, tutuklu takası konusunda daha sessiz diplomasi yürütülmesi önerisinde bulundu.

VOA tarafından geçilen ABD’den Rusya’ya Tutukluların Bırakılması İçin Baskı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Rusya’ya Tutukluların Bırakılması İçin Baskı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Rusya’ya Tutukluların Bırakılması İçin Baskı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.