ABD’de Batan Banka Satın Alınıyor

ABD’de Batan Banka Satın Alınıyor

ABONE OL
21:00 - 27/03/2023 21:00
ABD’de Batan Banka Satın Alınıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de batan Silikon Vadisi Bankası’nın çoğunu First Citizens Bank’in satın alacağı açıklandı. Hafta sonu yapılan açıklamanın ardından Wall Street bu sabah yükselişle açıldı.

Merkezi Kuzey Carolina eyaletinde bulunan First Citizens Bank, çoğunlukla teknoloji şirketlerine hizmet veren ancak mevduat sahiplerinin endişe ve panik ortamında paralarını çekmesinin ardından batan Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) çoğunu satın alacağını açıkladı.

Anlaşma kapsamında, batmasının ardından bankaya el koyan Federal Mevduat Sigorta Kurumu First Citizens’ın satın aldığı bazı kredilerden kaynaklanabilecek zararın bir kısmını paylaşmayı kabul etti.

Merkezi California’da bulunan Silikon Vadisi Bankası ve merkezi New York’ta bulunan Signature Bank, mevduat sahiplerinin paralarını çekmesinin ardından batmış, her iki bankaya Federal Mevduat Sigorta Kurumu el koymuştu.

İki bankanın batmasının ardından piyasalar çalkantılı bir dönem geçirmiş, yatırımcılar yüksek faiz oranlarının baskısıyla başka bankaların da benzer krizle karşı karşıya kalabileceğinden endişe etmişti.

1898’de kurulan First Citizens Bank’in toplam varlık miktarı 100 milyar dolardan fazla. 21 eyalette 500’den fazla şubesi bulunan banka geçtiğimiz çeyrekte 243 milyon dolar net kar açıklamıştı.

Banka hisseleri ve borsada yükseliş

Haberin ardından First Citizens Bank’in hisseleri yüzde 43 yükseldi. Yatırımcıların dikkatle izlediği bankalardan biri olan PacWest Bancorp hisseleri de yüzde 4,9 değer kazandı.

S&P 500 endeksi bugün güne yüzde 0,6; Dow Jones endeksi de yüzde 0,8 yükselişle başladı.

Bankalarda yaşanan sorunların ABD genelinde küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen kredilerin durdurulmasına yol açması endişesi vardı.

Bu durum istihdamın azalmasına yol açabilir ve resesyon riskini arttırabilir.

ABD Merkez Bankası (FED) geçtiğimiz hafta faiz oranını çeyrek puan arttırarak yüzde 4,75’e çekmişti. Faiz oranı geçtiğimiz yıl başında sıfıra yakındı.

Yüksek faiz oranları enflasyonu düşürüyor ancak resesyon riskini arttırıyor ve hisse ya da tahvil gibi yatırımların fiyatlarını da olumsuz etkiliyor.

IMF Başkanı’ndan belirsizlik uyarısı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva dün Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, faiz oranları artarken mali istikrara yönelik risklerin yükseldiği uyarısında bulundu.

Merkez bankalarının ve regülatörlerin attığı adımların piyasalar üzerindeki baskıyı hafiflettiğini belirten IMF Başkanı, belirsizliğe dikkat çekerek tetikte olunması gerektiğini de söyledi.

VOA tarafından geçilen ABD’de Batan Banka Satın Alınıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Batan Banka Satın Alınıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Batan Banka Satın Alınıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.