ABD Uyarısından Sonra Rus Varlığı Satın Alan Türk Firmaları

ABD Uyarısından Sonra Rus Varlığı Satın Alan Türk Firmaları

ABONE OL
18:16 - 26/08/2022 18:16
ABD Uyarısından Sonra Rus Varlığı Satın Alan Türk Firmaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerika, bu hafta, Ukrayna savaşı nedeniyle yaptırımlarla hedef aldığı Rus firma ve kişileriyle iş yapan şirketlerin de yaptırım riski altına girebileceğine ilişkin Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’ne (TÜSİAD) uyarı mektubu gönderdi.

Mektup, 45 bin civarında üyesi olan TÜSİAD’a Amerika Maliye Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo tarafından gönderildi. Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise bugünkü açıklamasında, mektupa ilişkin kaygıların ”anlamsız” olduğunu söyledi.

“ABD Mektubunun Endişe Yaratması Anlamsız”

Moskova’ya Batılı ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlara karşı çıkan NATO üyesi Türkiye, Ukrayna’nın işgaline karşı çıkmasına rağmen Rusya’yla ticaret ve turizm alanlarındaki işbirliğini arttırdı. Türkiye ayrıca yaptırımları delmeyeceği taahhüdünde bulundu.

Bazı Türk firmaları, yaptırımlar nedeniyle geri çekilen Batılı ortaklardan Rus varlıklarını satın aldı ya da satın alma arayışına girdi. Bazı firmalarsa Rusya’daki varlıklarını korumaya devam ediyor.

ABD’nin ‘Yaptırım’ Mektubu Ne Anlama Geliyor?

Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana Rus varlıkları satın alan ya da satın alma arayışına giren Türk firmaları:

  • Belçikalı bira imalatçısı Anheuser-Busch InBev, Nisan ayında, Rusya’daki ortağı AB InBev Efes’i Türk ortağı Anadolu Efes’e satma konusunda aktif görüşmelerde bulunduğunu açıkladı.
  • Koç Holding bünyesindeki beyaz eşya firması Arçelik, Amerikan beyaz eşya devi Whirlpool’la, Whirlpool’un Rusya’daki birimleri Indesit International JSC ve Whirlpool RUS LLC’yi almak için 223 milyon dolarlık satınalma anlaşması imzaladı.
  • Rus medyası, Fiba Perakende’nin, İspanyol hazır giyim zinciri Mango’nun Rusya’daki mağazalarının bayilik (franchise) ortağı olmak için görüşmelerde bulunduğunu bildirdi.
  • Türk ayakkabı firması Flo, Mayıs ayında, fitness markası Reebok’un Rusya’daki 100 mağazasını satın almak için görüşmeler yaptığını açıkladı.

    Rusya’daki varlıklarını korumaya devam eden Türk firmaları:

  • Cam ve cam ürünleri firması Şişecam, toplam varlık değeri 530,4 milyon dolar (31,88 milyon ruble) olan dört Rus yan kuruluşuna sahip. Şişecam, Rusya’daki yıllık imalat kapasitesinin 2021 yılı sonunda 1,6 milyon ton olduğunu rapor etmişti.
  • Zorlu Holding’ bünyesindeki elektrikli ev eşyası firması Vestel, değeri 146 milyon dolar (8,81 milyar ruble) olan Rus varlıklarına sahip. Satış ve işletme şirketleriyle birlikte Vestel’in Rusya’daki toplam varlıklarının değeri 155 milyon doları (9,3 milyar ruble) buluyor.
  • İş Bankası’nın Rusya’daki yan kuruluşunun değerinin 74 milyon dolar (4,76 milyar ruble) olduğu kaydediliyor.
  • Koç Holding bünyesindeki Arçelik, 71 milyon dolar (4,28 milyar ruble) değerinde varlığı olan Rusya’daki Beko LLC’nin tam mülkiyetine sahip.
  • İnşaat firması Enka’nın Rusya’daki yan kuruluşunun varlık değeri 64 milyon dolar (3,85 milyar ruble).
  • Denizbank’ın Rusya’daki yan kuruluşu 18 milyon dolar (1,13 milyar ruble) varlığı elinde bulunduruyor.

(1 ABD doları = 60,1 Rus rublesi)

VOA tarafından geçilen ABD Uyarısından Sonra Rus Varlığı Satın Alan Türk Firmaları haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Uyarısından Sonra Rus Varlığı Satın Alan Türk Firmaları haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Uyarısından Sonra Rus Varlığı Satın Alan Türk Firmaları haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.