ABD’de Nüfusun Yüzde 64’u Ucu Ucuna Geçiniyor

ABD’de Nüfusun Yüzde 64’u Ucu Ucuna Geçiniyor

ABONE OL
22:53 - 31/01/2023 22:53
ABD’de Nüfusun Yüzde 64’u Ucu Ucuna Geçiniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de 2022 yılında son 40 yılın zirvesine çıkarak yüzde 9,1’i gören enflasyon ve artan hayat pahalılığı nedeniyle Amerikalılar’ın büyük çoğunluğu herhangi bir birikim yapamaz duruma geldi.

Salgından sonra baş gösteren ekonomik sıkıntılar ve ardından Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkileri ABD halkını da ekonomik olarak ciddi anlamda etkiledi. 2022 yılının Haziran ayında onlarca yıl sonra yüzde 9’un üzerine çıkan enflasyon ve artan enerji fiyatları ABD’lileri birikim yapmaktan uzaklaştırdı.

PYMNTS ve Lending Club tarafından yapılan son bir araştırmaya göre ABD halkının yüzde 64’ü maaştan maaşa bir yaşam sürüyor yani herhangi bir birikim yapamıyor. 300 milyondan fazla kişinin yaşadığı ABD’de 2022 Aralık ayı itibariyle, halkın yüzde 64’ü maaşının tamamını mevcut giderlerine harcayarak ay sonunu getirebiliyor.

Geride kalan yıl içerisinde tüm maaşını aylık giderlerine harcamak zorunda kalan ABD vatandaşı sayısının bir önceki yıla göre 9,3 milyon arttığı görüldü. Bu kişilerin 8 milyondan fazlasının da yıllık kazancının brüt 100 bin dolar olduğuna dikkat çekiliyor. Bu da ABD’de son dönemde yaşamın ne kadar pahalı hale geldiğine işaret ediyor.

Yine aynı ankete göre ABD halkının yüzde 56’sı, ABD Merkez Bankası FED’in faiz arttırımları ve enflasyonun yüzde 6’lar seviyesine gerilemiş olmasına rağmen 2023’te enflasyonun daha da fazla artmasını beklediğini dile getiriyor. Ankete katılanlar tarafından benzer şekilde FED’in bu yıl da faiz artışlarına devam etmesinin beklendiği ifade ediliyor.

Geçen yıl 8-23 Aralık günleri arasında 3 bin 989 kişinin katılımıyla yapılan ankete göre yine de ABD halkı 2023 yılından umutlu. Ankete katılan her 10 kişiden 4’ü 2023 yılında gelirlerinin artmasını beklediğini söylüyor. Katılımcıların 3’te biriyse gelir seviyesinin değişmesini beklemediğini ifade ediyor.

Katılımcıların büyük bir kısmı bir şekilde gelirlerinin 2023 yılında enflasyona ayak uydurmasını beklediğini söylüyor. Birikim yapamayan ancak faturalarını rahatlıkla ödeyenlerin yüzde 42’si, mevcut gelirleriyle faturalarını ödemekte zorlanır hale gelenlerinse yüzde 40’ı bu yıl gelirlerinde enflasyona göre bir artış beklentisi içerisinde bulunuyor.

Ancak bu iyimser gruba karşın ABD halkının yüzde 27’si mali durumunun 2023 yılında daha kötüye gitmesini beklediğini belirtiyor. Durumunun kötüye gitmesini bekleyenlerin yüzde 72’si bunun sebebinin enflasyon olduğunu dile getiriyor. Enflasyonun ardından en büyük endişe olarak da ekonomik belirsizlik gösteriliyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de Nüfusun Yüzde 64’u Ucu Ucuna Geçiniyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Nüfusun Yüzde 64’u Ucu Ucuna Geçiniyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Nüfusun Yüzde 64’u Ucu Ucuna Geçiniyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.