DÜNYA NELERİ KONUŞUYOR!

ABONE OL
19:01 - 01/10/2020 19:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’de ve dünya’da zamanla birçok şey konuşulur. Bakın; dünya’da konuşulanlar neler:

Almanya’nın en büyük nüfusa sahip eyaleti Kuzey-Ren Vestfalya’da Dortmund-Duisburg otobanının 60 km’lik bölümü trafiğe kapatılıyor, otoyol ülkenin tarihte en büyük “piknik” alanına çevriliyor..

ASSOCIATED PRESS: ABD’li askeri teknoloji şirketi Türkiye’ye yasadışı satış yaptığını itiraf etmiş. Merkezi ABD’nin Colorado eyaletinde bulunan bir şirket Türkiye’nin yanı sıra Güney Kore, Çin ve Rusya’ya yasadışı savunma teknolojileri sattığını kabul etmiş.

Rocky Mountain Instrument Co. isimli şirket, Denver’daki federal mahkemede yapılan duruşmada, lisansı olmadan ülkelere bu ürünleri sattığını kabul etmiş. Şirketin bu satışlardan elde ettiği 1 milyon doları ceza olarak ödemesi kararlaştırılmış. Şirketin faaliyetlerine beş yıl ara verilmiş ve ihracat kontrolü uyum programı hazırlaması talep edilmiş.

ABD’nin Colorado savcısı David Gaouette, söz konusu teknolojinin büyük bir çoğunluğunun Afganistan’daki ABD güçleri tarafından kullanıldığını ifade ederken, yetkililer şirketin bu satışları 1 Nisan 2005 ve 11 Ekim 2007 tarihleri arasında yaptığını ifade etmiş.

BBC: Jamaika’yı kana bulayan uyuşturucu baronu yakalandı.Jamaika polisi ABD’de aranmakta olan şüpheli uyuşturucu baronu Christopher “Dudus” Coke’un uzun bir insan avı sonucunda başkent Kingston’da yakalandığını duyurmuş.

Yetkililer Coke yakalandığında yanında bulunan Hıristiyan rahibin Baron’un teslim olmak için ABD Büyükelçiliği’ne gittiğini söylediğini bildirdi. Jamaika hükümeti Coke’u uyuşturucu ve silah kaçakçılığı iddialarıyla karşı karşıya kalacağı ABD’ye iade etmek istiyor.

Mayıs ayında Coke’u yakalama çabaları sırasında başlayan çatışmalarda birçok kişi hayatını kaybetmişti. Coke’un, ABD yetkililerin uluslararası bir uyuşturucu ve silah ağı olduğu belirtilen Shower Posse’un lideri olduğu söyleniyor.

JERUSALEM POST: İsrail ordusu yeni Gazze savaş stratejisini hazırlamış. Gazze Şeridi’nde Hamas’la yaşanması planlanan yeni potansiyel bir çatışma öncesinde, İsrail ordusu çatışma alanındaki bütün Filistinli köylülerin ve mülteci kamplarının boşaltılmasını planlıyor.

CNN: Hz. İsa’nın havarilerinin bilinen en eski resimleri bulundu. Arkeologlar Salı günü yaptıkları açıklamada Roma şehrinin altında yapılan kazılarda Hz. İsa’nın havarilerinden Andrew ve John’un bilinen en eski resimlerinin bulunduğunu duyurdu. Yetkililer resimlerin tarihini M.S. 4’üncü yüzyıl olarak belirledi.

Resimler geçtiğimiz yıl da Aziz Paul’ün en eski resmi olduğuna inanılan resmin bulunduğu yerde bulundu. Romalı soylu bir kadının mezarı olduğuna inanılan bir odada bulunan resimler İsa’yı insanlığın çobanı olarak gösteren bir resmin etrafında yer alıyor.

Aziz Peter’in de bir resmiyle dörtlü tamamlanıyor ancak Vatikan uzmanları kendisinin bilinen daha eski portreleri olduğu kanaatinde. Bu resimlerin mezarda bulunması Roma İmparatorluğu’nun son döneminde aristokratların Hıristiyanlığa geçiş yaptığına işaret ediyor.

HAARETZ: Malezya BM’de olağanüstü filo oturumu talep ediyor. Bu girişimin kaynağında filo olayının yaşanmasından birkaç gün sonra toplanan BM’den sadece bir kınama kararı ve daha kapsamlı bir soruşturma talebi çıkması yatıyor. Girişimin liderliğinin Malezya tarafından yapıldığını, daha önce de Suriye ve İran’ın benzer çabalar içine girdiğini belirtti.

FINANCIAL TIMES: Bir ankete göre Asyalı milyonerlerin net varlıkları ilk kez zengin Avrupalıları geçmiş.

1 milyon dolar ya da daha fazla değerde varlığı olan yatırımcılar üzerinde her yıl yapılan Merrill Lynch Wealth Management/Capgemini analizi, geçen yıldan bu yana hem Asya-Pasifik’te hem de Avrupa’da 3 milyon milyoner olduğunu gösterdi. Asya’daki toplam zenginlik 9 trilyon 700 milyar dolar olurken Avrupa 9 trilyon 500 milyar dolarda kalmış.

Merrill Lynch’in İngiltere ve İrlanda operasyonlarının başındaki isim Nick Tucker, “Bu bir balon değil. Asya, milyoner sayısı ve zenginliği açısından Avrupa’yı yakaladı” diyor..

Araştırmaya göre Kuzey Amerikalılar hala dünyanın en zenginleri. Geçen yıl kıtada yaşayan toplam 3.1 milyon milyonerin toplam varlık değeri 10 trilyon 700 milyar dolar olmuş.

Peki Türkiye’nin gündeminde neler var, neler konuşuluyor?

GüNüN SöZü: Sınırlı düşünen insanın, ufku da o kadar olur.

Prof. Dr. Nurullah Aydın
Gazi Ü. İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.