44. Antarktika Antlaşması Danışma Toplantısı üyelerine resepsiyon

44. Antarktika Antlaşması Danışma Toplantısı üyelerine resepsiyon

ABONE OL
22:12 - 03/06/2022 22:12
44. Antarktika Antlaşması Danışma Toplantısı üyelerine resepsiyon
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Başkent Berlin’de 44.’sü düzenlenen Antarktika Antlaşması Danışma Toplantısı (ATCM XLIV) ve 24.’sü düzenlenen Çevre Koruma Komitesi (CEP XXIV) toplantısı kapsamında, Berlin’de bulunan delegasyonunun katıldığı, bir resepsiyon düzenlendi.

Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen’in ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyon öncesi elçiliğin büyük salonunda konuklarını selamlayarak bir konuşma yapan Şen, Türkiye’nin Antarktika’daki bilimsel faaliyetlerini ve bölgeye ilişkin politikalarını özetleyerek, bölge hakkında uluslararası işbirliği mesajı verdi.

İngilizce yaptığı konuşmasında konuklarını, “Bu akşam hepinize Büyükelçiliğimize hoş geldiniz demek istiyorum” diyerek selamlayan büyükelçi Şen; daha sonra sözlerine şöyle sürdürdü, “Geçen hafta yoğun bir toplantı programınız olduğunu biliyorum, ancak bu resepsiyonun kısa bir mola vermeniz ve Türk yemekleri ve müziğinin tadını çıkarırken gayri resmi bir görüş alışverişinde bulunmanız için iyi bir fırsat olacağını düşündük. 1961’de yürürlüğe giren Antarktika Antlaşması’nın uluslararası ilişkilerde özel bir yeri vardır. Antlaşma sayesinde Antarktika bugün de askerden arındırılmış bir kıta olarak kalmaya devam ediyor. Antlaşma, ortak bilimsel araştırmalara dayalı çok taraflı işbirliğinin yeni bir boyutunu oluşturmuştur. Antarktika Antlaşması’nın bu idealine bağlı kalınması büyük önem taşımaktadır.

Değerli konuklar; sizlere kısaca Türkiye’nin Antarktika politikalarından kısaca bahsetmek istiyorum. Konuşmamdan önce sunduğumuz video zaten size genel bir fikir verdi.

Kısa adı TÜBİTAK olan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği içinde Kıta’da bilimsel araştırmalar yürütmektedir. Türkiye’de 25’ten fazla kamu kurumu ve 80’den fazla üniversite Antarktika ile ilgili faaliyetlerde yer alıyor. Antarktika’daki lojistik tecrübemizi ve bilimsel araştırma kabiliyetimizi her geçen yıl artırıyoruz.

Geçtiğimiz Mart ayında 24 bilim insanının katıldığı Antarktika’ya Altıncı Ulusal Seferimizi başarıyla tamamladık. Bilim insanları 12 farklı projede analiz edilmek üzere çeşitli numuneler toplayabildiler. Antarktika Antlaşması üyeleriyle uluslararası işbirliğine büyük değer veriyoruz. Ortaklarımızla ikili anlaşmalar imzalamayı ve işbirliğimizi ilerletmeyi dört gözle bekliyoruz. 2021 yılında Japonya ve İspanya ile Mutabakat Zabıtları imzaladık. Ayrıca Ekvator ile de burada, Berlin’de bir Mutabakat Zaptı imzaladık.

Sözlerime son vermeden önce, Prof. Dr. Burcu Özsoy başkanlığındaki ulusal heyetimize değerli bilimsel çalışmaları için teşekkür etmek isterim.”

Heyet ile birlikte Başkent Berlin’deki toplantılara katılan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, Büyükelçi Şen’e Anadolu Ajansı’nın iki dilde basılmış yayını ‘Turkey’s Journey to the White Continent – Türkiye’nin Beyaz Kıta Yolculuğu’ adlı kitabı hediye etti.

ha-ber.com/Hüseyin İşlek
Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.