“Zaho’ya Saldırı Türkiye Tarafından Yapıldı”

“Zaho’ya Saldırı Türkiye Tarafından Yapıldı”

ABONE OL
19:57 - 24/07/2022 19:57
“Zaho’ya Saldırı Türkiye Tarafından Yapıldı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin geçtiğimiz günlerde Zaho’da 9 kişinin ölümüne neden olan patlamayla ilgili konuştu. Hüseyin, olayın nedeninin Türk ordusunun kullandığı 155 mm bomba olduğunu söyledi.

Rudaw televizyonuna konuşan Irak Dışişleri Bakanı, saldırının Türkiye tarafından gerçekleştirildiğine dair şüphe olmadığını belirtti ve Pkk’nın o bölgede olmadığını kaydetti.

Irak Dışişleri Bakanı, “Bütün edindiğimiz bilgiler, her yönüyle, bölgenin coğrafyası, silah yapısı, mesafe, her şey bunun Türk ordusunun işi olduğunu gösteriyor” dedi.

Türkiye suçlamayı reddediyor.

Hüseyin, Türkiye ve Pkk’nın Irak toprağında olmaması gerektiğini belirterek “Sınır boyunca problemleri var fakat problemlerini Kürdistan bölgesi ve Irak’a getirdiler” dedi.

Türkiye’nin Irak’taki bu durumun yeni olduğunu anlaması gerektiğini belirten Dışişleri Bakanı Hüseyin, Ankara’nın konuyla ilgili tavrını değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Açık diyalog olmalı diyen Hüseyin, “Pkk’yla ilgili görüşmeler, bu insanlar için tazminatla ilgili görüşmeler ve Türk ordusunun Kürdistan bölgesi ve Musul yakınlarında Beşika’daki varlığıyla ilgili görüşmeler olmalı. Türkiye bunun için öne çıkmalı, eğer çıkmazsa bu gerilim artacak demektir. Sakin konuşmak yerine çatışmaya devam etmeye karar verdiler. Bu kabul edilemez” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı bununla birlikte Türkiye’yle Irak arasındaki ilişkilerin karşılıklı toprak bütünlüğü ve halklarına saygıya dayanan sağlıklı ve uygun olması gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Hüseyin, ne tür diplomatik önlemler alabileceklerine dair Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne bir şikayet dilekçesi doldurmaya başladıklarını da söyledi.

Irak hükümeti Çarşamba günü meydana gelen olayı kınamış ve Irak’ın egemenliğinin açıkça ihlali olarak nitelemişti.

30 kişinin de yaralandığı olayın ardından acil güvenlik toplantısı yapılmış ve Irak’ın yeni Ankara büyükelçisini atama süreci durdurulmuştu.

VOA tarafından geçilen “Zaho’ya Saldırı Türkiye Tarafından Yapıldı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Zaho’ya Saldırı Türkiye Tarafından Yapıldı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Zaho’ya Saldırı Türkiye Tarafından Yapıldı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.