YEREL YÖNETİMLER

ABONE OL
00:05 - 10/01/2024 00:05
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
Türkiye yerel yöneticileri belirlemek için ülke genelinde belediye seçimlerine hazırlanıyor.
Partiler belediye başkan adaylarını ilan ediyorlar. Bağımsızlar adaylıklarını açıklayarak yarışa katılıyorlar.

Öne çıkan aday belirlemeleri!

  • Adayın partiye yüklü bağış yapacak gücü var mı?
  • Adayın kamuoyunda tanınmışlığı var mı?
  • Adayın sermaye gücü var mı?
  • Adayın aşiret gücü var mı?
  • Adayın makam gücü var mı?
  • Adayın bölge, şehir, hemşeri oylarını alacak gücü var mı?
  • Adayın mezhep, ulus, milliyet gücü var mı?
… böylece uzayıp gidiyor.
Peki bu özellikler belediye başkanı olmak için neden gerekli? Seçmenler açısından hiç bir gerekliliği yok.
Partiler, beldelerde, kasabalarda, şehirlerde yaşayan seçmelerinin kendi yönetimlerini belirlemesine fırsat vermiyorlar. Beldeler, kasabalar şehirlerde yaşayan seçmenin iradesi yok. Beldeyi, kasabayı, şehiri belki de ilk defa görecekleri adayları parti
genel merkezleri belirleyerek ihraç ediyorlar.

Partilerin belediyecilik proğramları yok!

AK Parti, MHP ve aynı doku uyumlu diğer partilerin yerel yönetimler proğramları olmaması anlaşılır. Sosyalist Enternasyonel üyesi CHP’nin belediyecilik proğramının olmaması anlaşılır değil. Fransız devrimi ile birlikte 1789’da ortaya çıkan sosyalist belediyeciliğin işleyişine en yakın olan Avrupa ülkeleri partileri ile kardeş parti ilişkisini sürdürüyorlar.

Sosyal belediyecilik

Sosyal belediyeciliği özümseyemeyen, liyakat sahibi olmayan, makam, sermaye, aşiret, tarikat, cemaat… gücü ile partilerden aday olanların sosyal belediyecilik dertleri olmaz. İnşa ettikleri projelerin şov yaparak açılışını yapmak, belediyenin tüm araçlarını belediye başkanın ismiyle, fotoğrafları ile giydirmek sosyal belediyecilik değil, israftır, kendi reklamıdır, utançtır.
Yoksulluk yardımları, toplu sünnet törenleri, iftar çadırları sosyal belediyecilik olmaz. Murat Kurum’un parasız bilimsel özerk eğitime sırt dönerek öğrencilere çorba dağıtma vaadi… Bu tutum, ülke yoksulluğuna sınırlı bir refah artışı, sermaye düzeninin sürekliliğinin sağlanmasına önemli bir katkı olur. Yoksulluğu yaratan koşulların tarihsel kökleri, ideolojik arka planını kamufle etmek olur.

Neoliberalizm

Neoliberalizm; Doğal, tarih ve kültürel varlıkları yok eden, yeşil alanları ortadan kaldıran, kenti gökdelen ve plaza bataklığına çeviren imar uygulamalarının hayata geçirilmesidir. Çarpık kentleşme, sağlıksız yaşam alanları, şehirlerdeki yeşil alanların imar rantına kurban edilmesidir.
CHP belediyeciliği zamam zaman bu alana kayıyorlar. İzmir belediye başkanlığı döneminde gökdelen-plaza müptelası olan, İzmir Mimarlar Odasından “oda, moda diye” kendince küçümseyen Aziz Kocaoğlu, liberal yönetim anlayışı ile Ekrem İmamoğlu, ırkçı tutumuyla Muhittin Böcek ve ülkücü sağ görüşü ile Mansur Yavaş’ın neoliberal anlayıştan farklılıkları var mı?

Sosyalist belediyecilik,

Sosyalistler; kaynak yaratma, üretim artırma, tüketim düzenleme, ekoloji, cinsiyet, katılım-öz yönetim… Bilimsel tespit ve çözüm.
Toplumsal eşitlik, dayanışma, yerinden yönetim, doğrudan demokrasi, planlamacılık, kalkınma, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine dayanmaktadır.
Mahalle, semt meclisleri , çocuk, kadın, geçlik komisyonları aracılığıyla doğrudan ve çoğulcu yönetim. Demokratik kitle örgütleri, meslek kuruluşları ve derneklerin temsiliyetlerinin hâkim kılınması…

Sonuç olarak

CHP’in yerel yönetim proğramı yok. Liyakate uygun belediye başkanı seçme modeli ortaya konmadı.
Ancak, CHP’nin belediyecilik tarihi var. En azından onlardan okuyup, öğrenip, onların yolundan gitme becerisi gösteremediler.
Moskova Belediyesi’ni ziyareti sırasında Deniz Gezmiş’in mezarından aldığı toprağı Nazım Hikmet’in mezarına bıraktı. Bask militanlarının idamını protesto etmek için İspanya Büyükelçiliği’nin suyunu kesti. işçilerin hakkı için açlık grevi yaptı. Devrimci Belediyeler Birliği’nin kurucusu Vedat Dalokay’ın yolu izlenmeli.
İlk kez otobüs özel yolu ile hız, süre, yakıt optimizasyonu sağladı. Bir milyon çocuk kitabının dağıttı. Demokratik kitle örgütlerinin kent yönetimine kattı. Sakarya caddesini ilk yaya bölgesi ilan eden Ali’Dinçer’in yolu izlenmelidir.
Hadi hayırlısı…

Ali Gültekin

Gazeteci / Yazar

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.