Yemen’de Ateşkes İki Ay Uzatıldı

Yemen’de Ateşkes İki Ay Uzatıldı

ABONE OL
23:50 - 02/06/2022 23:50
Yemen’de Ateşkes İki Ay Uzatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler’in (BM) Yemen temsilcisi, Yemen’de savaşan tarafların, mevcut anlaşma koşullarında, BM aracılığı ile sağlanan ateşkesi iki ay uzatmayı kabul ettiğini söyledi.

Yemenli yetkili, Suudi destekli hükümet ve hareketten gelen heyetlerin müzakereleri sürdürmek için Ürdün’ün başkenti Amman’a dönmelerinin beklendiğini ifade etti.

Ateşkes, Yemen’deki Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon ile İran bağlantılı Husi grubu arasındaki yedi yıllık savaşta büyük askeri operasyonların ve sınır ötesi saldırıların durmasına ve insani krizin hafifletilmesine yardımcı oldu.

BM’nin Yemen’deki Özel Temsilcisi Hans Grundberg yaptığı açıklamada, “Son iki aydır Yemenliler ateşkesin somut faydalarını görüyorlar” dedi.

Ateşkes, binlerce insanı öldüren ve Riyad ile Washington arasındaki gergin ilişkiyi daha da arttıran ihtilafı sona erdirmek için son yıllar içinde atılan en önemli adım.

Grundberg, ateşkesin “nadir bir umut ışığı” sağladığını belirtti.

Yenilenen anlaşma ile akaryakıt gemileri Husilerin kontrolundaki Hudeyde limanına yanaşabilecek ve başkent Sanaa’daki havaalanından bazı ticari uçuşlara izin verilecek.

Husi birliklerinin yıllardır kuşatma uyguladığı tartışmalı Taiz’de yolların yeniden açılması konusundaki görüşmelerin durmasıyla tehdit altına giren anlaşmayı kurtarmak için büyük çabalar sarf edildi.

BM ayrıca, Yemen’in çökmüş ekonomisini, hükümet gelirlerini ve kamu sektöründeki maaşları iyileştirmek amacıyla daha kapsamlı siyasi müzakereler başlatmaya çalışıyor.

Riyad, Husiler’in çoğu büyük şehirleri kontrol etmesiyle yıllardır askeri çıkmaz içinde bulunan bu çok pahalı savaştan çıkmak istiyor. İhtilaf, Suudi Arabistan ve İran arasında bir dolaylı savaşı olarak görülüyor.

Husiler, başkent Sanaa’da uluslararası düzeyde tanınan hükümeti devirdikten sonra koalisyon, Mart 2015’te Yemen’e müdahale etmişti.

VOA tarafından geçilen Yemen’de Ateşkes İki Ay Uzatıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yemen’de Ateşkes İki Ay Uzatıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yemen’de Ateşkes İki Ay Uzatıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.