Yasal göçmenlerin New York belediye seçimlerinde oy kullanmasına mahkeme engeli

Yasal göçmenlerin New York belediye seçimlerinde oy kullanmasına mahkeme engeli

ABONE OL
21:44 - 22/02/2024 21:44
Yasal göçmenlerin New York belediye seçimlerinde oy kullanmasına mahkeme engeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

New York’ta ikamet eden, vatandaş olmayan ancak Yeşil Kart olarak bilinen oturma ve çalışma izni sahibi kişilerin belediye başkanlığı seçimlerinde oy kullanıp kullanamayacaklarına ilişkin tartışma sürüyor. Eyalet Temyiz Mahkemesi, göçmenlere oy kullanma hakkı tanıyan düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti.

Temyiz mahkemesi, New York’ta yasal göçmen durumunda olan ancak henüz vatandaş olmamış kişilerin belediye başkanlığı seçimlerinde oy kullanmasına olanak tanıyacak yasaya ilişkin kararını açıkladı. New York İkinci Yargı Dairesi Temyiz Bölümü yargıçlarından Paul Wooten tarafından açıklanan kararda, “Bu yerel yasanın, New York Eyalet Anayasası ve Belediye İç Yönetim Yasası’na aykırı olarak çıkarıldığını ve bu nedenle hükümsüz ve geçersiz ilan edilmesi gerektiğini tespit ediyoruz” denildi.

Demokrat Partili Belediye Başkanı Eric Adams’ın çıkarılmasına ön ayak olduğu yasaya Cumhuriyetçi Parti itiraz ediyordu.

Adams yönetimi, bu kararı bir üst mahkemeye taşıyıp taşımayacağına dair henüz bir açıklama yapmadı. “Bizim şehrimiz bizim oyumuz” ismiyle bilinen ve 2022 yılında kabul edilen yasa, hakkındaki itirazlar nedeniyle henüz yürürlüğe girmedi.

Yasanın geçerli olması halinde, New York şehrinde yerleşik ve yasal olarak Yeşil Kart sahibi yani oturma ve çalışma izni bulunan yaklaşık 800 bin kişinin belediye başkanlığı ve belediye meclis üyelerinin seçiminde oy kullanması mümkün olabilecek.

Yasaya karşı çıkan Cumhuriyetçi Partili üyeler, sözkonusu yasanın seçmen sahtekarlığına yol açacağını iddia ediyor ve bunun Demokrat Parti’nin kendisine oy kazanmak için planladığı bir yöntem olduğunu iddia ediyor.

Cumhuriyetçiler yasanın, New York Eyalet Anayasası’na aykırı olduğunu iddia ederek dava açmışlardı. Eyalet Temyiz Mahkemesi de kararında, “her vatandaş oy kullanma hakkına sahiptir” maddesinin yalnızca ABD vatandaşlarını tanımlamak amacıyla kullanıldığına işaret etti.

Yargıç Paul Wooten kararında, “9.madde, ‘yerel yönetimlerin’ seçilmiş yetkililerinin ‘halk’ tarafından seçileceğini öngörmektedir; bu da yalnızca ‘vatandaşlar’ için geçerli olan 2. madde, 1. fıkra kapsamındaki oy kullanma yeterlilik koşullarını referans olarak içermektedir” ifadelerine yer verdi. Mahkeme oy kullanma hakkıyla ilgili olası bir değişiklik konusundaysa referandum yapılması konusuna atıfta bulundu.

VOA tarafından geçilen Yasal göçmenlerin New York belediye seçimlerinde oy kullanmasına mahkeme engeli haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yasal göçmenlerin New York belediye seçimlerinde oy kullanmasına mahkeme engeli haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yasal göçmenlerin New York belediye seçimlerinde oy kullanmasına mahkeme engeli haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.