Washington’da yapılacak ABD-Japonya-Filipinler üçlü zirvesi Pekin’e bir mesaj mı?

Washington’da yapılacak ABD-Japonya-Filipinler üçlü zirvesi Pekin’e bir mesaj mı?

ABONE OL
22:40 - 10/04/2024 22:40
Washington’da yapılacak ABD-Japonya-Filipinler üçlü zirvesi Pekin’e bir mesaj mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Başkan Joe Biden Japonya Başbakanı Fumio Kişida’yı Beyaz Saray’da devlet töreniyle karşıladı. İki lider önce Beyaz Saray’da görüştü, görüşmenin ardından da ortak basın toplantısı düzenlendi.

Biden iki ülke ilişkilerinin hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu söylerken, Kişida ülkesinin küresel bir ortak olarak Amerikalı dostlarıyla dünyanın ve Hint Pasifik bölgesinin zorluklarını ele almada birlikte hareket edeceğini söyledi.

Amerika ve Japonya savunma işbirliği alanında 70 anlaşmayı yürürlüğe koymaya hazırlanıyor. Buna Japonya’daki Amerikan askeri komutasının yapısının üst seviyeye çıkartılması da dahil. Amaç, bir kriz anında Japon güçleriyle daha iyi çalışabilmek.

Ortak basın toplantısında bu konuya da değinen ABD Başkanı, Amerika ve Japonya’nın, Japonya’daki askeri komuta ve kontrol yapılarını modernize etmek için adımlar atmakta olduklarını söyledi ve bu adımları iki ülke arasında ittifakın başlamasından bu yana “en önemlisi” olarak niteledi.

Biden, ABD, Japonya ve Avustralya’nın hava ve savunma altyapısı ağı kuracaklarını da belirtti.

Başkan Joe Biden ortak basın toplantısında, Japonya’nın Amerika’ya en fazla yatırım yapan ülke olduğuna dikkat çekti ve Japon astronotların gelecekteki Amerikan uzay misyonlarına katılacağını da kaydetti.

Japonya Başbakanı Kişida da ülkesinin savunmasını güçlendirmede kararlı olduğunu ve savunma bütçesini arttıracağını söyledi.

Japonya’nın son dönemde güvenlik yasalarındaki değişikliklerle bölgede daha etkin bir rol üstlenmesi bekleniyor. Tokyo, barışçı olarak nitelenen anayasasını değiştirmiş durumda.

Ortak basın toplantısında Kişida da Çin, Tayvan Körfezi, Kuzey Kore konularının Biden’la görüşmesinde gündeme gelen konular arasında olduğunu söyledi.

Japonya Başbakanı, hukukun üstünlüğü çerçevesinde özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesinin önemine dikkat çekti, Çin’le diyaloğun devam etmesinin önemine de vurgu yaptı.

Kişida, ABD’yle ülkesi arasındaki işbirliğinin vazgeçilmez olduğunu da söyledi.

Perşembe günü Filipinler Cumhurbaşkanı Ferdinand Marcos da Washington’da olacak ve üçlü zirve yapılacak.

Üçlü zirvenin son dönemde Güney Çin Denizi’nde ve Tayvan politikasında daha agresif bir politika izleyen Pekin’e mesaj olduğu yorumu yapılıyor.

Özellikle Güney Çin Denizi’nde Çin ve Filipinler sahil güvenlik botları sürekli karşı karşıya geliyor.

Kişida Perşembe günü Kongre’ye hitaben bir konuşma da yapacak. Kişida, ABD Kongresi’nde konuşma yapan ikinci Japon Başbakanı olacak.

Suikast sonucu yaşamını yitiren eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe 2015 yılında Kongre’de konuşma yapmıştı.

VOA tarafından geçilen Washington’da yapılacak ABD-Japonya-Filipinler üçlü zirvesi Pekin’e bir mesaj mı? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Washington’da yapılacak ABD-Japonya-Filipinler üçlü zirvesi Pekin’e bir mesaj mı? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Washington’da yapılacak ABD-Japonya-Filipinler üçlü zirvesi Pekin’e bir mesaj mı? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.