Venezuela’daki “Savaş Oyunları” Sonlandı

Venezuela’daki “Savaş Oyunları” Sonlandı

ABONE OL
00:01 - 28/08/2022 00:01
Venezuela’daki “Savaş Oyunları” Sonlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından Venezuela’da organize edilen ve savaş oyunları olarak bilinen, “Uluslararası Ordu Oyunları” bugün sona erdi. Etkinliğin, Ukrayna’nın işgali sürecinde Rusya ile eş zamanlı bir biçimde Latin Amerika ülkesi Venezuela’da da düzenlenmesi, bazı uzmanlar tarafından uluslararası bir mesaj niteliğinde olarak yorumlandı.

Keskin nişancılık, topçu isabeti, zırhlı araç ustalığı, tank biatlon, deniz çıkarması gibi toplam 14 alanda, askeri becerilerin test edildiği yarışmaların, Venezuela ayağına Latin Amerika’dan Küba, Nikaragua ve Bolivya olmak üzere, 14 ülkeden katılım sağlandığı bildiriliyor.

Uluslararası Ordu Oyunları’na ev sahipliği yaparak 2015 yılından bu yana Kremlin tarafından düzenlenen askeri etkinliğin, Amerika kıtasına taşınmasına vesile olan Venezuela, son yıllarda Rusya ile askeri, diplomatik ve ekonomik ilişkilerini güçlendiriyor ve Rusya’nın bölgedeki en yakın müttefiki olarak değerlendiriliyor.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez’in “Katılımcıların ortak noktası emperyalist saldırganlığa maruz kalan ülkeler olması” açıklaması askeri etkinliğin jeopolitik önemini de artırıyor.

Uzmanlar askeri oyunların Ukrayna’nın işgali sırasında bütün dünyada otuzun üzerinde ülkenin katılımıyla düzenlenmesinin, Rusya’nın dünya kamuoyuna hala dostları olduğunu hatırlatmayı amaçladığını; Venezuela’nın ev sahipliğinin de özellikle Amerika’ya net bir mesaj olduğunu, bu ve benzeri etkinliklerin Rusya’nın Latin Amerika’daki askeri varlığını normalleştirmeye hizmet edeceğini bildiriyor.

Washington merkezli SFS adlı Center for a Secure Free Society Direktörü Joseph Humire, Latin Amerika’da bu tür askeri etkinliklerin düzenlenmesinin sadece Rusya’ya değil İran ve Çin gibi ülkelere de ileride daha büyük askeri etkinlikler, hatta tatbikatlar yapmanın yolunu açacağını iddia ediyor.

Venezuela muhalefetiyse, iktidardaki Nicolas Maduro’nun Rusya ile geliştirdiği askeri ilişkilerden rahatsızlık duyuyor. Muhalefetin lideri Juan Guaido, küresel bir tehdit olarak tarif ettiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, kendini sevdirmek için Maduro iktidarının ülke kaynaklarını hoyratça harcadığını, ayrıca Rusya ve İran gibi ülkelerle kurduğu askeri ve diplomatik ilişkilerden dolayı, Latin Amerika’da Venezuela ile ilgili bir tehdit algısı oluştuğunu iddia ediyor.

Venezuelalı yetkililerse bu tür etkinliklerin askeri güç ve jeopolitik oyunlardan çok ülkelerarası kültürleri ve halkları birleştirme amacı taşıdığını söylüyor.

VOA tarafından geçilen Venezuela’daki “Savaş Oyunları” Sonlandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela’daki “Savaş Oyunları” Sonlandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela’daki “Savaş Oyunları” Sonlandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.