Venezuela’da Temel Hizmetlerin Bedeli 3 Asgari Ücret

Venezuela’da Temel Hizmetlerin Bedeli 3 Asgari Ücret

ABONE OL
21:52 - 07/11/2022 21:52
Venezuela’da Temel Hizmetlerin Bedeli 3 Asgari Ücret
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İşçiler için Belge ve Analiz Merkezi (CENDA) verilerine göre Venezuela’da beş kişilik bir ailenin geçen yılın Eylül ayında 133,99 bolivar olarak ödediği temel kamu hizmetleri bir yılda yüzde 212,82’lik artışla 419,22 bolivara çıktı. Ülkede brüt asgari ücret ise 175 bolivar.

Venezuela’da yaşanan krizin ücretli çalışanların alım gücü üzerinde yarattığı tahribatı en net gösteren verilerden biri, asgari ücretin son on yılda 251 dolardan 20 dolara kadar düşmüş olması.

VOA Türkçe’ye konuşan farklı emek örgütlerinin çatı örgütü olan Sendikal Koalisyon’un başkanı Carlos Salazar, 2,5 milyonu kamuda olmak üzere yaklaşık 8,5 milyon ücretli çalışanın olduğunu ülkede, maaşlarını ulusal para birimi bolivar ile alan kesimlerin tek işle geçinebilmelerinin mümkün olmadığını söylüyor.

Salazar, Venezuela’da devletin verdiği temel kamu hizmetlerinin genel olarak oldukça ucuz olduğunu ancak elektrik, su, telefon, internet gibi hizmetlerde yaşanan kronik kesintilerin maliyetinin çok pahalı olduğunu söyledi.

Sendika başkanı “Suyunuz kesildiğinde maaşınızla bir tanker su bile alamadığınızda; elektrikler kesilip buzdolabınızdaki yiyecekleriniz bozulduğunda; internetiniz mütemadiyyen çöktüğü için çocuğunuz ödevini yapamadığında sorunları çözmek için ederinden çok daha fazla ödemeniz gerekiyor” dedi.

Kamuda çalışanlara ortalama 35-40 dolar, özel sektördekilere de yaklaşık 100 dolar ödenen ülkede, beş kişilik bir ailenin zorunlu mutfak masraflarının ayda 400 doların üzerinde olduğuna dikkat çeken Salazar, maaşlarıyla geçinemedikleri için kayıt dışı ekonomiye yönelen çalışan sayısının 6 milyonu yani çalışabilir nüfusun yüzde 40’ını oluşturduğunu kaydetti.

İşçi ve memurların neredeyse tamamının, yaşamlarını idame ettirebilmesi için hane başı zorunlu mutfak harcaması olarak kabul edilen ayda 143 dolardan daha az kazandığını belirten sendika başkanı, bugün gündelik ihtiyaçların giderilebilmesi için hane başına gereken miktarın ayda 1000 doların üzerinde olduğuna dikkat çekti.

VOA tarafından geçilen Venezuela’da Temel Hizmetlerin Bedeli 3 Asgari Ücret haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela’da Temel Hizmetlerin Bedeli 3 Asgari Ücret haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela’da Temel Hizmetlerin Bedeli 3 Asgari Ücret haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.