Venezuela ile ABD arasındaki ticaret iki kattan fazla arttı

Venezuela ile ABD arasındaki ticaret iki kattan fazla arttı

ABONE OL
22:30 - 21/03/2024 22:30
Venezuela ile ABD arasındaki ticaret iki kattan fazla arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Venezuela ile ABD arasında 2022 yılında 2 milyar 680 milyon dolar olan ikili ticaret hacmi, geçen yıl 3 milyar 413 milyar dolar artarak 6 milyar 92 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde Venezuela, ABD ile ticaretinde 1 milyar 94 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdi.

Başkent Caracas’taki Venezuela ile Amerika Ticaret ve Sanayi Odası’nın (VenAmCham), ABD Sayım Bürosu verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre, Venezuela’nın ABD’ye ihracatı bir önceki yılın 7,7 katına çıkarak 3 milyar 594 milyar dolara ulaştı.

Bu dönemde Venezuela’nın ABD’ye yaptığı ihracatın yüzde 90,85’ini yani 3 milyar 265 milyon dolarlık kısmını (ham) petrol ihracatı oluştururken, onu 176 milyon 166 bin dolarla organik kimyasal maddeler izledi.

ABD’den 2 bin 499 milyar dolarlık ithalat

Venezuela’nın ABD’den yaptığı ithalat da arttı. Venezuela’nın ithalatı 2022’ye göre 233 milyon dolar artarak 2 milyar 499 milyon dolar olarak kaydedildi.

Venezuela’nın ithalat kalemlerinde ilk sırayı 530 milyon 478 bin dolarla elektronik eşyalar, makineler ve parçaları alırken; onu 477 milyon 904 bin dolarla (işlenmiş) petrol ithalatı izledi.

VOA Türkçe’ye konuşan VenAmCham Genel Müdürü Luis Vicente Garcia, ikili ticaretin artmasının ana nedeninin, Venezuela’nın petrol ve gaz ticaretine uygulanan yaptırımların hafifletilmesi olduğuna dikkat çekti.

Garcia “Venezuela ile ABD tarihsel olarak ticari ortak ve müttefik olmanın yanısıra, biri güvenilir bir hidrokarbon kaynağı, diğeri yüksek teknolojide ve kalitede ürün ve hizmet kaynağı olması bakımından birbirlerini tamamlayan iki ekonomiye sahip. Venezuela ekonomisi için ABD ile ticari ilişkilerin boyutu son derece önemli” dedi.

“İkili ticaretin geleceği yaptırım kararına bağlı”

Bu yıl başkanlık seçimleri yapılacak ülkede, muhalefetin ortak adayına siyasi yasak getirilmesinin ardından, petrol ticaretine uluslararası yaptırımların 18 Nisan’da yeniden uygulanması gündemde.

VenAmCham raporu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin Venezuela’ya yaptırımların uygulanıp uygulanmaması kararına göre değişeceğini, ikili ticaretin yaptırımların kaldırılması durumunda on yıl önceki yıllık 40 milyar dolar seviyesine doğru artacağı; yeniden uygulanmaya başlanması durumundaysa 2020 yılındaki 1 milyar dolar seviyesine döneceği öngörüsünde bulunuyor.

VOA tarafından geçilen Venezuela ile ABD arasındaki ticaret iki kattan fazla arttı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela ile ABD arasındaki ticaret iki kattan fazla arttı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela ile ABD arasındaki ticaret iki kattan fazla arttı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.