Venezuela hukukun üstünlüğü endeksinde neden son sırada?

Venezuela hukukun üstünlüğü endeksinde neden son sırada?

ABONE OL
21:45 - 22/02/2024 21:45
Venezuela hukukun üstünlüğü endeksinde neden son sırada?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Venezuela’da güvenlik güçleri tarafından işlenen işkence, ölüm, keyfi gözaltılar gibi usulsüzlükleri ve insan hakları ihlallerini araştırarak raporlar yayınlayan sivil toplum örgütü Control Ciudadano’nun başkanı Rocio San Miguel, geçtiğimiz günlerde Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya ve üst düzey yetkililere yönelik bir suikast planına karıştığı iddiasıyla gözaltına alındı.

Miguel’in ulusal güvenlikle ilgili bilgileri yabancı bir ülke büyükelçisiyle paylaşmakla ve ajanlıkla suçlanması, ardından Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi çalışanlarının Venezuela’dan sınırdışı edilmesi, ülkedeki insan hakları ve hukukun üstünlüğü tartışmasını yeniden gündeme getirdi.

Latin Amerika ülkesi Venezuela, World Justice Project’in yolsuzluk, şeffaflık, temel haklar, düzen ve güvenlik, düzenleyici uygulamalar, hukuk mahkemeleri ve ceza adaleti kriterlerine göre yapılan Dünya Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde en son sırada yer alıyor.

Venezuela’da Adalete Erişim adlı sivil toplum örgütünün başkanı Lauro Louza’ya göre ülkede yaşanan adalet, temel hak ve özgürlükler gibi sorunların temel nedeni iktidarın merkezileştirilerek kuvvetler ayrılığı ilkesinin göz ardı edilmesi.

Louza iktidarın yaptıklarını denetleyecek kurumlara liyakat sahibi olanların değil iktidar partisi yandaşlarının atandığını, ülkenin yasalara göre değil otoritenin gereksinimlerine ve söylemlerine göre yönetildiğini, hatta yargı gücünün Anayasa’yı değil iktidarı savunur hale geldiğini kaydediyor.

“Bütün ülke partili küçük bir grup tarafından yönetiliyor”

VOA Türkçe’nin ulaştığı Louza, “Venezuela’da bağımsız ve yasalara göre işleyen kurumlar yok edildi. Bütün kurumlar, başkan tarafından atanan kişilerin koyduğu askeri kurallara göre yönetiliyor. Yöneticiler için aslolan, üstlerine itaat. Bütün kontrol Cumhurbaşkanlığı’nda. Ülkedeki valilerin hemen hepsi iktidar destekçisi olmasına rağmen, Devlet Başkanı eyaletleri denetlemek için her eyalete kendi kabinesinden bir bakan atadı. Bütün ülke çok küçük bir grup tarafından yönetiliyor. Merkezileşmenin geldiği boyut bu” diye konuştu.

Kuvvetler ayrılığının ortadan kalkmasıyla artan liyakat sorununun halkın gündelik yaşamına da olumsuz etki ettiğine dikkat çeken uzman, sorunun bugün devletin sağladığı elektrik ve su hizmetlerindeki kronik kesintilerden, Anayasa’da “asgari ücret halkın temel ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli miktardan az olamaz” maddesinin göz ardı edilmesine kadar her yerde gözlenebildiğini belirtti.

VOA tarafından geçilen Venezuela hukukun üstünlüğü endeksinde neden son sırada? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela hukukun üstünlüğü endeksinde neden son sırada? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela hukukun üstünlüğü endeksinde neden son sırada? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.