Uygurlular ve Hong Konglular Çin`i protesto etti

Uygurlular ve Hong Konglular Çin`i protesto etti

ABONE OL
18:34 - 20/01/2020 18:34
Uygurlular ve Hong Konglular Çin`i protesto etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünya Uygur Kongresi ve Almanya Hongkonglular grubunun organizesi ile Berlin’de bir protesto ve gösteri yürüyüşü düzenlendi.

Brandenburg Kapısı yakınlarında gerçekleştirilen protesto gösterisi ve akabindeki yürüyüşe Uygurlar, Hongkonglular, Almanlar, Türkler ve farklı milletten birçok katılımcı iştirak etti.

Almanya Federal Meclis Milletvekili ve aynı zamanda ‘’Meclis İnsan Hakları ve İnsani Yardım Komitesi Başkanı Gyde Jensen, yaptıkları çalışma neticisinde Çin’in Doğu Türkistan’da ve muhtleif yerlerde eğitim kampları adı altında toplama kamplarının bulunduğunu ortaya çıkardıklarını, Hür Demokrat Parti olarak bu kampların derhal kapatılmasını, Alman hükümetinin de bu yönde çalışma yapmasını beklediklerini bildirdi.

Jensen konuşmasının devamında şunları dile getirdi:

”Tüm dünya şunu bilsin ki bizler Uygurların yanındayız ve onlarla dayanışma içerisinde olacağız. Özellikle de hükümetten beklentimiz Eylül ayı içerisinde Çin’de gerçekleştirilecek olan AB- Çin zirvesinde, Doğu Türkistan konusunu ve buradaki insan hakları ihlallerini ana tema olarak gündeme almasıdır. Almanya olarak başka ülkelerde sırf dinlerinden dolayı hapsedilen, zulme uğrayan, sistematik olarak asimilasyon uygulanan insanlara duyarsız kalamayız. Özellikle ailelerinden ayrılan çocuklara ve dağıtılan ailelere dikkat çekmek istiyorum, bizler aynı şeyi DDR zamanında yaşadık ve bunun ne kadar acı bir şey olduğunu biliyoruz. Maalesef buna rağmen bu konu basında gereği kadar yer bulamamakta.

Doğu Türkistan’da onlarca yıl akrabalarından haber alamayan, yaşayıp yaşamadıklarını dahi bilmdikleri akrabaları için acı çeken bu insanlarla dayanışma içerisinde olduğumuzu göstermemiz gerekiyor. Burada Hongkongluları görmekten ve onların bu dayanışma içerisinde olduklarını bilmekten mutluluk duyuyorum. Hükümetimizden, iki hafta önce Tayvan’da gerçekleştirilen seçim sonucuna göre seçilen Tayvan hükümetinide tebrik etmelerini bekliyorum. Doğu Türkistan konusundaki çalışmalarıma parlementoda devam edeceğim, hükümetimizin de Çin tarafından gerçekleştirilen insan haklarına duyarsız kalmaması konusunda çalışma yapmasını bekliyorum. Özellikle Başbakan Merkel ve Dışişleri bakanımızın bu konudaki görevlerini yerine getirmelerini bekliyorum. ‘’

Federal Milletvekili Gyde Jensen’in ardından, Dünya Uygur Kongresi Avrupa Sözcüsü Asgar Can, Almanya Honkonglular Inisiyatifi sözcüsü Alice Ka Hei Yu, Almanya Tayvan Temsilcisi Prof. Dr. Shieh Jhy-Wey, Genç Tayvan Girişimi sözcüsü Chia-Wei Tien, Almanya Tibt İnisiyatifi Sözcüsü Sarah Helena Schäfer ve son olarak Baskı altındaki Halklar Derneği Sözcüsü Stefan birer konuşma yaptılar.

Konuşmacıların hepsi ÇİN’in muhtelif yerlerdeki azınlıklara baskı ve asimiasyon politikası uyguladıklarını dile getirirken, Almanya ve Avrupanın bu insanlık dışı uygulamalara sessiz kalmaması gerektiğini dile getirdiler.

Ayrıca Çin Mallarının boykot edilmesi hususundaki düşüncelerini ifade ettiler.

 

ha.ber.com/Orhan Önaldı/Muzaffer Türk
Fotoğraflar/Menderes Singin

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.