DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
Üretici zarar etmeye devam ediyor

Üretici zarar etmeye devam ediyor

ABONE OL
19:45 - 22/11/2021 19:45
Üretici zarar etmeye devam ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, mart ayından itibaren tarımsal girdi enflasyonunun son 6 yılın rekorlarını kırmaya devam ettiğini belirterek, üreticinin zararın artarak sürdüğünü kaydetti.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, TÜİK’in açıkladığı Eylül ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ni (Tarın GFE) değerlendirdi. Üreticinin yükünün ağırlaştığını ifade eden Çandır, Eylül ayı tarımsal girdi endeksinin aylık yüzde 1,56, yıllık yüzde 27,79 olarak açıklandığını anımsattı.

Bu rakamların, aylıkta yükseliş ve yıllıkta ise düşüş gösterdiğine dikkat çeken Çandır, şöyle devam etti.

‘’Aylık yüzde 1.56’lık rakam, son 7 yılın en yüksek üçüncü Eylül rakamı olmuştur. Yıllık yüzde 27,79’luk rakam ise son 6 yılın rekoru durumdadır. Mart ayından itibaren yıllık tarımsal girdi enflasyonu, son 6 yılın rekorlarını kırmaya devam etmektedir.”

Tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylık yüzde 1,74 ve yıllık yüzde 28,55’lik artış ilan edildiğini ifade eden Çandır, şunları kaydetti.

‘’Tarımsal üreticinin satış fiyatındaki enflasyonu ifade eden Tarım-ÜFE Eylül ayında aylık yüzde 1,46, yıllık ise yüzde 23,35 olarak ilan edildi. Olması gereken ya da sürdürülebilir olan aylık ve yıllık Tarım-GFE rakamları Tarım-ÜFE’den düşük seyretmesidir. Ancak bu durumda tarımsal üreticiler, varlıklarını ve faaliyetlerini sürdürebilirler. Ağustos ayında olduğu gibi Eylül ayında da ilan edilen rakamlar gösteriyor ki, tarımsal üreticiler aylık ve yıllık olarak zarar etmeye devam etmişlerdir.”

Yurtiçi ve yurtdışı üretici enflasyonlarının da tarım sektörünü dolaylı olarak etkilediğini dile getiren Ali Çandır, şöyle devam etti.

‘’İlan edilen rakamlar tüketici enflasyonunun yükseleceği sinyalini veriyor. Üretici maliyet artışlarını ürün fiyatlarına yansıtamıyor. Son 15 yıla göre dünyada tarım ve gıda fiyatları hızla artarken, diğer emtia fiyatları da rekor kırıyor. Yani bir taraftan emtiada arz kısıtlamaları, lojistik darboğazları, ihracatı kısıtlayıcı politikalar hüküm sürerken diğer taraftan da tüm zamanların rekorlarını açık ara kıran küresel para bolluğu da azaltılmaya çalışılmaktadır. Yani küresel gelecek açısından kolay zamanlar bitmektedir. Tarımsal faaliyetlerin kesintisiz ve büyüyerek devamını sağlayıcı politikalar gecikmeden uygulanması gerekli. Mevcut durumda tarımsal faaliyetlerde bulunanlar, özellikle son 11 yılda, maliyet-gelir oranında ciddi zayıflamaya maruz kalmıştır. Mutlaka bu gidişatı tersine çevirecek sürdürebilir politikaları uygulamaya koymak zorundayız.”

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.