Uluslararası Adalet Divanı’ndan İran Lehine Karar

Uluslararası Adalet Divanı’ndan İran Lehine Karar

ABONE OL
22:08 - 30/03/2023 22:08
Uluslararası Adalet Divanı’ndan İran Lehine Karar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) Washington’un mahkemelerin İranlı şirketlerin mal varlıklarını dondurmasına yasadışı şekilde izin verdiği hükmüne vardı ve ABD’yi daha sonra belirlenecek miktarda tazminat ödemeye mahkum etti.

Ancak mahkeme İran Merkez Bankası’nın dondurulmuş 1,75 milyar dolarlık mal varlığı konusunda hükme varmak için yetkisi olmadığını bildirdi.

Karar, İran’ın desteklediği güçlerle ABD arasında geçen hafta Suriye’de yapılan karşılıklı misilleme saldırıların ardından iki ülke arasında gerilimin arttığı bir sırada geldi.

İlişkiler 2015 tarihli uluslararası nükleer anlaşmanın canlandırılması girişimlerinin çıkmaza girmesiyle de gerilmişti. Bir diğer gerginlik konusu da İran yapımı insansız hava araçlarının Rusya tarafından Ukrayna savaşında kullanılması.

Dava, 2016 yılında Washington’un ABD mahkemelerinin İran şirketlerinin mal varlıklarını dondurmasına izin vererek 1955’te iki ülke arasında yapılan bir dostluk antlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı’na İran tarafından taşınmıştı.

Geçen yılki duruşmalarda ABD, davanın tümünün düşmesi gerektiğini çünkü İran’ın “suçlu” olduğunu, mal varlıklarının dondurulmasının nedeninin de Tahran’ın terörizmi desteklemesi olduğunu belirtmişti. Mahkeme bu savunmayı kabul etmemiş ve antlaşmanın geçerli olduğunu söylemişti.

İran İslam Cumhuriyeti uluslararası terörizmi desteklediği iddialarını reddediyor.

1950 tarihli antlaşma İran’ın 1979 İslam Devrimi’yle ABD’nin desteklediği şah rejimi yıkılmadan önce ABD ve İran’ın müttefik oldukları dönemde imzalanmıştı.

Washington antlaşmadan 2018’de çekildi. Ancak buna rağmen Uluslararası Adalet Divanı antlaşmanın İran ticari şirketleri ve kurumlarının mal varlıkları dondurulduğu sırada yürürlükte olduğuna ve Washington’un antlaşmayı ihlal ettiğine hükmetti.

Hakimler mahkemenin ABD tarafından el konulan 1,75 milyar dolarlık İran Merkez Bankası varlığıyla ilgili yetkisi olmadığını açıkladı. Bunun gerekçesi olarak Merkez Bankası’nın ticari bir şirket olmaması ve antlaşma kapsamına girmemesi gösterildi.

Birleşmiş Milletler’in en üst düzey mahkemesinin kararları bağlayıcı ancak bunları uygulatma imkanı yok. ABD ve İran dahil bazı ülkeler geçmişte mahkemenin kararlarını görmezden gelmişti.

VOA tarafından geçilen Uluslararası Adalet Divanı’ndan İran Lehine Karar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Uluslararası Adalet Divanı’ndan İran Lehine Karar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Uluslararası Adalet Divanı’ndan İran Lehine Karar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.