Ukrayna’dan Çıkan Gemi İstanbul’da Demirleyecek

Ukrayna’dan Çıkan Gemi İstanbul’da Demirleyecek

ABONE OL
18:03 - 02/08/2022 18:03
Ukrayna’dan Çıkan Gemi İstanbul’da Demirleyecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İstanbul’da 22 Temmuz’da imzalanan ‘‘Ortak Tahıl Koridoru’’ anlaşması kapsamında dün sabah Ukrayna’nın Odesa limanından çıkan 27 bin ton mısır yüklü Sierra Leone bayraklı Razoni adlı kuru yük gemisi Romanya karasularından geçerek Bulgaristan kara sularına ulaştı.

Rusya’nın işgali nedeniyle beş aydır kapalı olan Ukrayna’nın Karadeniz’deki limanlarından çıkan ilk gemi Razoni’nin, bu gece yarısı İstanbul’da demirlemesi bekleniyor.

İstanbul’daki anlaşma kapsamında Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler yetkilileri tarafından Milli Savunma Üniversitesi’nde oluşturulan Müşterek Komuta Merkezi (MKM) üyeleri Sierra Leone bayraklı geminin denetimini yapacak.

MKM Koordinatörü: ‘‘Denetleme neticesine göre gemi yoluna devam edecektir’’

27 Temmuz’da açılan koordinasyon merkezinde gazetecilere süreçle ilgili kısa bir açıklamada bulunan MKM Koordinatörü Tuğamiral Özcan Altunbulak, dünyanın gözünün üstlerinde olduğu bilinciyle uyumlu bir şekilde görev yaptıklarını söyledi.

Altunbulak, ‘‘Halihazırda Ukrayna’nın üç limanından tahıl ve benzeri gıda maddelerini çıkarabilecek gemilerin hazırlıkları ve planlamasına devam edilmektedir. Daha önceden gelmesini beklediğimiz ve takip ettiğimiz Razoni isimli geminin, deniz koşulları nedeniyle bu gece yarısı İstanbul’da tahsisli demir yerine demirlemesi beklenmektedir. Gerekli işlemler sonrasında Razoni isimli gemiye, Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Birleşmiş Milletler temsilcilerinden oluşan bir heyetle, denetim icra edilecek ve denetleme neticesine göre gemi yoluna devam edecektir. Dünyanın gözünün burada ortaya koyacağımız kolektif çalışmalarda olduğunun, görevimizin sorumluluğumuzun büyük olduğunun, tarihi ve insani bir misyon üstlenmiş olduğumuzun bilinciyle merkezde görevimize ve uyumlu çalışmaya şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğiz’’ dedi.

Tuğamiral Altunbulak bu açıklaması sonrası gazetecilerden soru almadı.

”Putin ve Erdoğan Cuma günü anlaşmayı değerlendirecek”

Kremlin’den yapılan açıklamadaysa Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna’dan tahıl ihracatını yeniden başlatan anlaşmayı değerlendirmek ve bir dizi başka konuyu görüşmek üzere Cuma günü telefonda konuşacakları belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, görüşmede 120 gün sonra yenilenmesi gereken anlaşmanın ne kadar etkili olduğunun ele alınacağını kaydetti.

Razoni adlı gemi, denetlemelerde bir sorun yaşanmaması halinde 27 bin tonu boşaltacağı Lübnan’ın Trablusşam limanına hareket edecek.

İkinci geminin ne zaman yola çıkacağı açıklanmadı ama en az 10 gemi yola çıkmaya hazır

Ukrayna’dan tahıl yüklü ikinci geminin ne zaman hareket edeceğine ilişkin henüz bir bilgilendirme olmadı.

Ancak Odesa, Chornomorsk ve Yuzni limanlarındaki silolarda bekleyen tahılların gemilere yükleme işlemlerinin sürdüğü bildiriliyor.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Karadeniz’deki üç limanda bulunan 17 gemiye tahıl yüklendiğini, bunlardan 10’unun yola çıkmaya hazır olduğunu belirtti.

Yüklenen tahıl miktarının 600 bin ton olduğu ifade ediliyor.

Dünyanın beş büyük tahıl ihracatçı ülkesinden biri olan Ukrayna’nın 2021 yılına ait tahıl hasadının 20 milyon tonu ihraç edilmeyi bekliyor.

Analistler ülkenin 2022 yılında en az 40 milyon ton buğday, arpa ve mısır ihraç etme kapasitesine sahip olacağını tahmin ediyor.

VOA tarafından geçilen Ukrayna’dan Çıkan Gemi İstanbul’da Demirleyecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna’dan Çıkan Gemi İstanbul’da Demirleyecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna’dan Çıkan Gemi İstanbul’da Demirleyecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.