Türkiye ve İsrail Karşılıklı Büyükelçi Atıyor

Türkiye ve İsrail Karşılıklı Büyükelçi Atıyor

ABONE OL
22:24 - 17/08/2022 22:24
Türkiye ve İsrail Karşılıklı Büyükelçi Atıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye ve İsrail, dört yıl önce geri çektikleri büyükelçilerini karşılıklı olarak tekrar atayacaklarını bildirdi. Bu gelişme, ilişkilerde aylardır devam eden istikrarlı iyileşme sürecinde yeni bir dönüm noktasına işaret ediyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, büyükelçilerin atanmasının ilişkilerin normalleşmesi süreci kapsamındaki adımlardan biri olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, “Bu çalışmalar neticesinde İsrail’den de böyle olumlu bir adım geldi. Tabii biz de Türkiye olarak İsrail’e, Tel Aviv’e büyükelçi atama kararı aldık” dedi.

İsrail Başbakanı Yair Lapid’in ofisinden yapılan açıklamada da, “İki ülke arasındaki ilişkilerin tam diplomatik seviyeye bir kez daha yükseltilmesi ve büyükelçilerle başkonsolosların geri atanması kararlaştırıldı” denildi.

Lapid’le Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmenin ardından yayınlanan açıkalamada, “İlişkilerin iyileştirilmesi, iki halk arasındaki bağların derinleşmesine, ekonomik, ticari ve kültürel bağların genişletilmesine ve bölgesel istikrarın güçlendirilmesine katkıda bulunacak” ifadesi kullanıldı.

Türkiye ve İsrail, 2018’de Gazze sınırında ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasına karşı düzenlenen protestolar sırasında İsrail güçleri tarafından 60 Filistinli’nin öldürülmesi üzerine büyükelçilerini karşılıklı olarak sınır dışı etmişlerdi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Mart ayında Türkiye’ye yaptığı ziyaret ve bunun ardından her iki dışişleri bakanının ziyaretleri on yılı aşkın gerilimden sonra ilişkilerin yumuşamasına yardımcı oldu.

İsrail’in bölgesel güçlerle ilişkilerini geliştirmeye çalıştığı bir zamanda karşılıklı büyükelçi atama yönünde atılan bu adım, İsrail, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fas arasındaki ilişkilerin normalleşmesini sağlayan İbrahim Anlaşması’ndan iki yıl sonraya denk geldi.

VOA tarafından geçilen Türkiye ve İsrail Karşılıklı Büyükelçi Atıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye ve İsrail Karşılıklı Büyükelçi Atıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye ve İsrail Karşılıklı Büyükelçi Atıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.