Türkiye, İran’ın İsrail saldırısına ne tepki verdi?

Türkiye, İran’ın İsrail saldırısına ne tepki verdi?

ABONE OL
10:59 - 15/04/2024 10:59
Türkiye, İran’ın İsrail saldırısına ne tepki verdi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran’ın İsrail’e yönelik insansız hava araçları ve füzelerle haftasonunda yaptığı saldırıların ardından ilk resmi açıklama dün Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü savaşın yayılma ve tırmanma riski barındırdığına dair uyarılarını uzun süredir tüm muhataplarına hatırlattığı vurgulandı.

“Tarafların karşılıklı beklenti ve mesajları ülkemiz üzerinden iletildi”

Açıklamada, şöyle denildi:

“İsrail’in, İran’ın Şam Büyükelçiliği’ne gerçekleştirdiği uluslararası hukuka aykırı saldırı, kaygılarımızı haklı çıkarmıştır. İran’ın bu saldırıya yaptığı misilleme ve takip eden gelişmeler, olayların hızlı biçimde bölgesel bir savaşa dönüşebileceğini bir kez daha göstermiştir.
Yaşanan hadise öncesinde İran ve ABD makamlarıyla görüşerek itidal çağrısında bulunmuştuk. Tarafların karşılıklı beklenti ve mesajları da ülkemiz üzerinden iletilmiş, tepkilerin orantılı olması yönünde gerekli girişimler yapılmıştır.”

Gerginliğinin daha da tırmanmasına son vermek için İranlı yetkililere ve İsrail üzerinde etkisi olan Batılı ülkelere, Türkiye’nin tırmanmaya son verilmesi yönündeki mesajlarını açık biçimde aktardığı kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, gelişmelerle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düzenli olarak bilgilendirildiği vurgulandı.

Fidan’dan telefon diplomasisi

Diğer yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD ve İran başta olmak üzere bazı ülkelerin dışişleri bakanlarıyla telefon görüşmeleri yaptı.

Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la İran’ın İsrail’e misilleme saldırısı sonrasında bölgedeki mevcut durumu ele aldığı konuşmasında, Türkiye’nin bölgedeki krizin tırmanma ve yayılma ihtimalinden endişe duyduğunu vurguladı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan ayrıca Türkiye’nin Gazze’deki krizin başlangıcından bu yana bunun bir bölgesel çatışmaya dönüşme riski taşıdığını “defalarca belirtmiş olduğuna” dikkati çekti.

İsrail-İran sorununun temelinde Gazze’deki savaşın yattığını belirten Fidan, Blinken’a acilen ateşkes ilan edilmesi ve Gazze’ye “kesintisiz insani yardım” ulaştırılması gerektiğini, aksi halde krizin büyüyerek devam edeceğini belirtti.

Fidan ayrıca, İsrail üzerinde etkisi olan ülkelerin de gerilimin tırmandırılmaması için en doğru mesajları vermesi gerektiğini ifade etti.

İran: “Daha güçlü karşılık veririz”

Hakan Fidan, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan’la da dün telefonda görüştü.

Bakan Fidan, İran’ın 13 Nisan gecesi İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği misillemenin ardından bölgede daha fazla tırmanma olmasını istemediğimizi iletti; gerilimi artıracak adımların sona ermesini arzu ettiğimizi muhatabına aktardı.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ise, İsrail’e karşı misilleme operasyonunun sona erdiğini, İran’ın saldırıya uğramadığı takdirde yeni bir harekata girişmeyeceğini söyledi. Abdullahiyan, İran’ın yeni bir saldırıya uğraması halinde bu defa daha güçlü bir karşılık vereceğini belirtti.

VOA tarafından geçilen Türkiye, İran’ın İsrail saldırısına ne tepki verdi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye, İran’ın İsrail saldırısına ne tepki verdi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye, İran’ın İsrail saldırısına ne tepki verdi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.