Tokyo’da pistte çarpışan iki uçağa ilişkin iki ayrı soruşturma

Tokyo’da pistte çarpışan iki uçağa ilişkin iki ayrı soruşturma

ABONE OL
13:31 - 03/01/2024 13:31
Tokyo’da pistte çarpışan iki uçağa ilişkin iki ayrı soruşturma
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Japonya ulaştırma yetkilileri dün Tokyo’daki Haneda Havaalanı’nda çarpışan yolcu uçağı ve sahil güvenlik uçağının kömürleşmiş kalıntılarını incelemeye başlarken, Japonya medyasına göre polis de ayrı bir soruşturma başlattı.

Dün havaalanına indikten kısa bir süre sonra De Havilland Dash-8 adlı sahil güvenlik uçağı ile çarpışmasının ardından alevler içinde kalan Japonya Havayolları’na ait Airbus A350 uçağındaki 379 kişinin tamamı mucizevi bir şekilde kurtulmuştu.

Batı kıyısındaki büyük depreme müdahale eden altı sahil güvenlik mürettebatından beşi ölürken, ağır yaralanan kaptan enkazdan kurtarılmıştı.

Havacılık uzmanları, eskiden daha sık yaşanan bu tür pist çarpışmalarının, modern yer izleme teknolojisi ve prosedürleri sayesinde çok daha seyrek hale geldiğini söylüyor.

Mesleki ihmal araştırılıyor

Japon yetkililer ise kazanın nedeninin halen belirsiz olduğunu söylüyor.

Yetkililer, Japonya Emniyetli Ulaşım Kurulu’nun (JTSB), Airbus uçağının üretildiği Fransa ve iki Rolls-Royce motorunun üretildiği İngiltere’deki kurumların da katılımıyla olayı soruşturduğunu söyledi.

Kyodo Haber Ajansı, JTSB’nin sahil güvenlik uçağındaki uçuş ve ses kayıt cihazlarını kurtardığını söyledi.

Kyodo ve Nikkei ekonomi gazetesi de dahil olmak üzere birçok medya kuruluşuna göre, Tokyo polisi ölüm ve yaralanmalara olası bir mesleki ihmalin yol açıp açmadığını araştırıyor.

Bir sözcü, polisin pisti araştırmak üzere özel bir birim kurduğunu ve olaya karışanlarla görüşmeyi planladığını söyledi, ancak ihmal endişelerini inceleyip incelemediklerini söylemeyi reddetti.

“Kazaya birden fazla neden yol açmış olabilir”

Eski bir JAL pilotu ve havacılık analisti Hiroyuki Kobayashi’ye göre kazanın personel hatasından kaynaklanması güçlü bir olasılık:

“Uçak kazaları çok nadiren tek bir sorun nedeniyle meydana gelir. Bu nedenle kazaya yol açan iki ya da üç sorun olduğunu düşünüyorum.”

Kazadan bu yana düzenlenen bir dizi basın toplantısında, yetkililere ve havayolu yöneticilerine mürettebatın trafik kontrolünden hangi bilgileri aldığı ve neden her iki uçağın da aynı piste düştüğü soruldu.

JAL bugün yaptığı açıklamada, uçağın yaklaşmadan ve iniş yapmadan önce hava trafik kontrolünden gelen iniş iznini onayladığını ve tekrarladığını söyledi.

Havayolu şirketi, tüm yolcuların ve mürettebatın kazadan sonraki 20 dakika içinde tahliye edildiğini, ancak alevler içinde kalan uçağın altı saatten uzun bir süre yandığını söyledi.

Yetkililer, yanan uçağın enkazında incelemelerde bulunuyor.

Kaza iki dakika içinde oldu

516 sefer sayılı JAL uçağına TSİ 17:43’te 34R pistine yaklaşmaya devam etmesi söylendi ve saat 17:45’te iniş izni verildi.

LiveATC.net adresinde yayınlanan hava trafik kontrol kayıtlarına göre, yetkililer çarpışmanın aynı pistte saat 17:47’de meydana geldiğini söyledi.

Kayıtlardan birinde bir kontrolörün yolcu uçağına uçuş numarasıyla atıfta bulunarak “34R Japonya Havayolları 516 inişe hazır” dediği duyuluyor.

Japonya Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı sivil havacılık bürosu konuyla ilgili bir yorumda bulunmadı.

Çelişkili talimatlar

Kamu yayıncısı NHK, yetkililerin sahil güvenlik uçağına verilen talimatlar konusunda çelişkili raporlar sunduğunu ve uçağa pistten önce yaklaşıp durmasının mı yoksa kalkış yapmasının mı söylendiği konusunda soru işaretleri yarattığını söyledi.

Sahil Güvenlik Kurumu kazanın koşulları hakkında yorum yapmayı reddetti.

Reuters, liveATC.net’teki kayıtlarda Sahil Güvenlik uçağına verilen hava trafik kontrol talimatlarını net olarak anlayamadı.

Havaalanında bulunan altı sahil güvenlik uçağından biri olan De Havilland Dash-8, 64 kişinin ölümüne yol açan 7,6 büyüklüğündeki depremin vurduğu bölgelere yardım ulaştıracaktı.

Hükümet, kazanın bugün 116 iç hat ve dört uluslararası uçuşun iptal edilmesine neden olduğunu söyledi.

Kabine Baş Sekreteri Yoshimasa Hayashi gazetecilere yaptığı açıklamada, acil durum uçuşlarının ve yüksek hızlı tren seferlerinin sıkışıklığı hafifletmeye yardımcı olduğunu söyledi.

VOA tarafından geçilen Tokyo’da pistte çarpışan iki uçağa ilişkin iki ayrı soruşturma haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Tokyo’da pistte çarpışan iki uçağa ilişkin iki ayrı soruşturma haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Tokyo’da pistte çarpışan iki uçağa ilişkin iki ayrı soruşturma haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.