Teksas’ta yüksek mahkeme engeline takılan hamile kadın kürtaj için başka eyalete gitti

Teksas’ta yüksek mahkeme engeline takılan hamile kadın kürtaj için başka eyalete gitti

ABONE OL
10:16 - 12/12/2023 10:16
Teksas’ta yüksek mahkeme engeline takılan hamile kadın kürtaj için başka eyalete gitti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de kürtaja karşı en kısıtlayıcı yasakların konulduğu Teksas eyaletinde, hamileliğini acil sağlık sorunları nedeniyle sonlandırmak isteyen kadın mahkeme engeline takılınca tıbbi prosedür için başka bir eyalete gitti.

Avukatlarının duyurusu, 31 yaşındaki Kate Cox’un eyalet yasağındaki dar istisnalar kapsamında yasal olarak kürtaj yaptırıp yaptıramayacağı konusunda Teksas Yüksek Mahkemesi’nin kararını beklediği sırada geldi.

İki çocuk annesi Cox’a geçen hafta alt mahkeme kürtaj izni vermiş; ancak yargıçlarının tamamı Cumhuriyetçi olan Teksas Yüksek Mahkemesi yürütmeyi durdurmuştu.

Cox’u temsil eden Üreme Hakları Merkezi’nin başkanı ve CEO’su Nancy Northup, “Sağlığı tehlikede. Acil servise girip çıktı ve daha fazla bekleyemezdi” dedi.

Kuruluş bugün itibariyle neredeyse 21 haftalık hamile olan Cox’un nereye gittiğini açıklamadı.

Anayasa Mahkemesi’nin Roe v. Wade kararından bu yana ilk

ABD Anayasa Mahkemesi’nin kürtaj hakkını federal düzeyde koruyan Roe v. Wade kararını 2022’de iptal etmesinden bu yana Cox’un, ülkede bir mahkemeden hamileliğini sonlandırmak için izin isteyen ilk kadın olduğu tahmin ediliyor.

Cox’un açtığı dava, kürtajın hamileliğin neredeyse her aşamasında yasak olduğu Teksas ve Cumhuriyetçiler’in kontrolündeki 10’dan fazla eyalet için de bir sınav niteliğinde.

Cox’un davasını açmasından günler sonra Kentucky’de hamile bir kadın da mahkemeden kürtaja izin verilmesini istedi. Bu davada henüz bir karar çıkmadı.

Pazartesi sabahı ABD’nin iki büyük kadın sağlığı kuruluşu, Teksas Yüksek Mahkemesi’ni Cox lehine karar vermeye çağırdı. Avukatları, Cox’un Ağustos ayında tekrar hamile kalmasından bu yana en az dört kez acil servise gittiğini söyledi.

“Korku iklimi” uyarısı

Amerikan Jinekoloji ve Obstetrik Derneği ile Maternal Fetal Tıp Cemiyeti‘nin ortak mesajında, “Teksas tıp camiası arasında yaygın olan ‘korku iklimi’, bu dava ve eyaletin Bayan Cox’un ihtiyacı olan kürtaja karşı çıkmasıyla daha da kötüleşecek” denildi.

Teksas’ın kürtaj yasağı, annenin hayatının tehlikede olduğu durumlarda dar kapsamlı istisnalar getiriyor; ancak taşıdığı cenindeki anomaliler için bu istisnalar söz konusu değil.

Yaklaşık on yıldır eyaletin kürtaj karşıtı katı yasalarını savunan Cumhuriyetçi Teksas Başsavcısı Ken Paxton, Cox’un hamileliğin hayatını tehlikeye attığını göstermediğini savunuyor.

Başsavcılık makamı geçen hafta Eyalet Yüksek Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda “Teksas Yasama Meclisi, mahkemelerin kürtaj yaptırmak için izin belgelerinin dağıtıldığı kapılar haline gelmesini amaçlamadı” dedi.

Austin’de geçen hafta açılan davaya göre, doktorlar Cox’a fetüsünün trizomi 18 olarak bilinen, düşük veya ölü doğum olasılığı çok yüksek ve hayatta kalma oranı düşük olan bir hastalığa sahip olduğunu söyledi.

Doktorlar ayrıca Cox’a, doğumu başlatmanın ya da bebeği doğurana kadar taşımanın başka bir çocuk sahibi olmasını tehlikeye atabileceği uyarısında bulundu.

Doktorlar Pazartesi günü mahkemeye sundukları dilekçede, trizomi 18’in teşhis edilen her 2 bin 500 gebelikten yaklaşık 1’inde görüldüğünü belirttiler. Dilekçeye göre, bu teşhisin konulduğu ve 12 haftalık gebelik süresini geçen hamileliklerin yaklaşık yüzde 70’inde canlı doğum gerçekleşmiyor.

Fetal anomaliler veya diğer ölümcül tıbbi sorunlar nedeniyle gebeliklerin sonlandırılması, kürtajla ilgili ulusal tartışmalarda nadiren ele alınıyor. ABD’de fetal anomaliler nedeniyle yapılan sonlandırmaların sıklığına ilişkin güncel bir istatistik bulunmamakla birlikte, uzmanlar bunun toplam prosedürlerin küçük bir yüzdesi olduğunu söylüyor.

VOA tarafından geçilen Teksas’ta yüksek mahkeme engeline takılan hamile kadın kürtaj için başka eyalete gitti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Teksas’ta yüksek mahkeme engeline takılan hamile kadın kürtaj için başka eyalete gitti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Teksas’ta yüksek mahkeme engeline takılan hamile kadın kürtaj için başka eyalete gitti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.