“Teknik Olarak Nükleer Bomba Yapabiliriz”

“Teknik Olarak Nükleer Bomba Yapabiliriz”

ABONE OL
17:34 - 17/07/2022 17:34
“Teknik Olarak Nükleer Bomba Yapabiliriz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran Dini Lideri Ali Hamaney’in danışmanı Kamal Harrazi, Tahran’ın teknik olarak nükleer bomba yapabilme kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Harrazi bu açıklamasını Al Jazeera televizyonuna yaptı.

Harrazi, birkaç gün içinde uranyumu yüzde 60 düzeyinde zenginleştirebileceklerini ve kolayca da yüzde 90 zenginleştirilmiş uranyum elde edebileceklerini söyledi.

Kamal Harrazi, İran’ın teknik olarak nükleer bomba üretme kapasitesine sahip olduğunu ama İran’ın bu konuda henüz bir karar vermediğini belirtti.

Harrazi ayrıca Tahran’ın füze programıyla bölgesel politikasını asla müzakere konusu yapmayacağını da vurguladı.

2018 yılında dönemin Amerikan Başkanı Donald Trump Batılı ülkelerle İran arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmişti.

Tahran da buna karşılık olarak anlaşmanın hükümlerini ihlal etmeye başlamıştı.

İran uzun süredir amacının nükleer elde etmek olmadığını belirtiyor, uranyum zenginleştirmeyi sivil amaçlar için yaptığını kaydediyor.

Tahran, anlaşmayı ihlal politikasının tersine çevrilebileceğini ama bunun için Amerika’nın yaptırımları kaldırması ve 2015 tarihli anlaşmaya geri dönmesi gerektiğini belirtiyor.

İran’la Amerika arasında konuyla ilgili dolaylı görüşmeler Mart ayından bu yana durmuş durumda.

Başkan Biden’ın Ortadoğu ziyareti çerçevesinde gittiği İsrail’de yetkililerle yaptığı görüşmelerde en önemli konu İran’ın nükleer programıydı.

Amerika ve İsrail bu çerçevede Kudüs Deklarasyonu’na da imza atmıştı.

Başkan Biden, bir İsrail televizyonuna yaptığı açıklamada da İran’a yönelik güç kullanılabileceğinin ancak bunun en son seçenek olması gerektiğinin mesajını vermişti.

VOA tarafından geçilen “Teknik Olarak Nükleer Bomba Yapabiliriz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Teknik Olarak Nükleer Bomba Yapabiliriz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Teknik Olarak Nükleer Bomba Yapabiliriz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.