​​​​​​​Tayvan Çin’in İnsansız Hava Aracına Uyarı Ateşi Açtı

​​​​​​​Tayvan Çin’in İnsansız Hava Aracına Uyarı Ateşi Açtı

ABONE OL
10:56 - 31/08/2022 10:56
​​​​​​​Tayvan Çin’in İnsansız Hava Aracına Uyarı Ateşi Açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen’in Penghu Adası’ndaki askeri birlikleri ziyaretinde orduya “hava sahasına yönelik ihlallere karşı güçlü tedbirlerin alınması” talimatını vermesinden sonra Tayvan, ada yakınlarında alçaktan uçan Çin’e ait insansız hava aracına uyarı ateşi açtı.

Çin ile Tayvan arasındaki gerilimin arttığı dönemde bu tür bir uyarı ateşi ilk kez açıldı. Pekin, adayı kendi bölgesi olarak görürken, Tayvan, Çin’in egemenlik iddialarına şiddetle karşı çıkıyor.

Bir askeri sözcü, insansız hava aracının, ateş açıldıktan sonra Çin’e geri döndüğünü söyledi.

Tayvan, Çin’in insansız hava araçlarının, Pekin’in askeri tatbikatlarının bir parçası olarak defalarca ada yakınlarında uçmasından şikayetçi.

Çin’den, Pelosi’nin Tayvan ziyareti sonrası tatbikat

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin bu ay adayı ziyaret etmesinin ardından Tayvan çevresinde tatbikatlar düzenlemeye başladı.

Kinmen Savunma Komutanlığı Sözcüsü Chang Jung-shun, Erdan adacığına yerel saatle akşam 6’dan hemen önce yaklaşan insansız hava aracına, daha önce kullanılan işaret fişekleri ile canlı mermi atıldığını söyledi. Sözcü, aracın daha sonra Çin’e geri uçtuğunu dile getirdi.

Çin’den olaydan hemen sonra bir açıklama gelmedi. Çin Dışişleri Bakanlığı dün, Tayvan’ın insansız hava araçlarıyla ilgili şikayetlerini “kaygı yaratacak bir şey” olarak görmediğini açıklamıştı.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan Amerikalı yetkililer, Çin’in insansız hava araçlarını durumu tırmandırmak yerine Tayvanlılar’ı taciz etmek için kullandığının anlaşıldığını söyledi. Kaynaklar, durumun yakından izlendiğini ve genel olarak kazalardan endişe duyduklarını da eklediler.

Daha önce de aynı bölgedeki nöbet kulübesinin üzerinde uçan Çin insansız hava aracına Tayvan askerlerinin taş attığı görüntüler internette yayılmıştı.

Bu sabah saatlerinde Penghu adalarındaki silahlı kuvvetleri ziyaret ederken konuşan Tsai, Çin’i insansız hava aracı ve diğer “gri bölge” savaş faaliyetleri nedeniyle eleştirdi.

Cumhurbaşkanı, Savunma Bakanlığı’na hangi karşı önlemleri almasını emrettiği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

Tsai, “Düşman ne kadar çok kışkırtırsa, o kadar sakin olmamız gerektiğini herkese söylemek istiyorum.”İhtilafları kışkırtmayacağız ve kendimize hakim olacağız ancak bu karşı çıkmayacağımız anlamına gelmiyor” dedi.

Çin topraklarından sadece birkaç yüz metre uzaklıkta bulunan Kinmen adaları, Çin’e en yakın nokta.

VOA tarafından geçilen ​​​​​​​Tayvan Çin’in İnsansız Hava Aracına Uyarı Ateşi Açtı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ​​​​​​​Tayvan Çin’in İnsansız Hava Aracına Uyarı Ateşi Açtı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ​​​​​​​Tayvan Çin’in İnsansız Hava Aracına Uyarı Ateşi Açtı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.