Tayvan Çin’e Karşı Savunma Bütçesini Arttırıyor

Tayvan Çin’e Karşı Savunma Bütçesini Arttırıyor

ABONE OL
11:23 - 25/08/2022 11:23
Tayvan Çin’e Karşı Savunma Bütçesini Arttırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Tayvan, Çin tehdidine karşı savunma bütçesini arttırma kararı aldı.

23 milyonluk ada ülkesi yeni savaş uçak alımını da içeren bütçesini gelecek yıl 19 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen tarafından önerilen yeni savunma bütçesinde bir önceki yıla göre yüzde 13,9 artış yapılacak.

Ülkenin parlamentosu tarafından onaylanması gereken yeni bütçe, 2017’den bu yana adanın savunma harcamalarında art arda altıncı büyüme yılına işaret ediyor.

Tayvan istatistik bakanı Chu Tzer-ming, Çin’in Tayvan yakınlarındaki askeri faaliyetlerine karşı koymak üzere gönderilen uçak ve gemiler için yakıt ve bakım gibi maliyetlere işaret ederek, “Güvenlik ve ulusal güvenliğe her zaman en yüksek önceliği veriyoruz. Bu nedenle operasyonel maliyetler için bütçe büyük ölçüde artıyor” dedi.

Çin ise bu yıl savunmaya yüzde 7,1 daha fazla harcama yapacağını, savunma bütçesinin 211,62 milyar dolar olacağını açıklamıştı. Ancak birçok uzman bunun gerçek rakam olmadığından şüpheleniyor, hükümet ise bu iddiayı yalanlıyor.

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin bu ayki Tayvan ziyaretinin ardından ada çevresinde şimdiye kadarki en büyük askeri tatbikatını yapmıştı.

Pelosi’nin ziyareti, Washington’un Çin’in içişlerine karışma girişimi olarak gören Pekin’i kızdırmıştı.

Pekin, Tayvan’ı kendi toprağı olarak değerlendiriyor ve Çin’le birleşmesi gerektiğini kaydediyor.

Pelosi’nin Tayvan gezisi 25 yıl içinde en üst düzey Amerikalı yetkilinin ziyareti olarak kayıtlara geçmişti.

VOA tarafından geçilen Tayvan Çin’e Karşı Savunma Bütçesini Arttırıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Tayvan Çin’e Karşı Savunma Bütçesini Arttırıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Tayvan Çin’e Karşı Savunma Bütçesini Arttırıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.