Taleban Liderleri Zevahiri’nin Ölümünün Ardından Toplandı

Taleban Liderleri Zevahiri’nin Ölümünün Ardından Toplandı

ABONE OL
16:39 - 03/08/2022 16:39
Taleban Liderleri Zevahiri’nin Ölümünün Ardından Toplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Afganistan’da Taleban’ın lider kadrosu, ABD’nin insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda El Kaide lideri Eymen el Zevahiri’yi öldürmesine nasıl yanıt verileceğini tartışmak üzere bugün toplantı düzenliyor.

ABD, Zevahiri’yi Pazar günü insansız hava aracından fırlatılan bir füzeyle Kabil’de yaşadığı evin balkonunda olduğu sırada vurarak öldürdüğünü açıklamıştı.

Amerikan istihbarat yetkililerinin Zevahiri’nin Afganistan’ın başkenti Kabil’in merkezinde bir evde ailesiyle birlikte gizlendiğini belirledikleri belirtilmişti.

Başkan Biden, operasyonda sivil can kaybı yaşanmadığını ve Zevahiri’nin aile fertlerinin zarar görmediğini söylemişti.

Amerikalı yetkililer Zevahiri’nin öldürülmesinin örgüte Usame bin Ladin’in öldürülmesinden bu yana en büyük darbeyi vurduğu görüşünde.

Taleban ise henüz Zevahiri’nin ölümünü doğrulamadı.

El Kaide’nin uzun zamandır müttefiki olan Taleban, Pazar günü insansız hava aracıyla saldırı düzenlendiğini doğrulamış, ancak saldırıya hedef olan evin boş olduğunu öne sürmüştü.

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Taleban lideri ”Drone saldırısına yanıt verilip verilmeyeceği, eğer verilecekse en uygun yolun hangisi olacağı konusunda üst düzey toplantılar yapılıyor” dedi.

Yetkili iki gün boyunca liderlerin uzun tartışmalar yürüttüğünü belirtti ancak Zevahiri’nin ABD saldırısında hedef alınan evde olduğunu doğrulamadı.

Uluslararası sahnede Afganistan’ın meşru yöneticisi olarak tanınmaya çalışırken ve ABD tarafından desteklenen Kabil hükümetini devirerek iktidarı ele geçirmesinin ardından dondurulan milyarlarca dolarlık kaynağına erişmeye çalışırken Taleban’ın Zevahiri suikastına vereceği yanıtın ciddi sonuçları olabileceği sanılıyor.

Mısırlı bir doktor olan Zevahiri, ABD’de 11 Eylül 2001’de düzenlenen terör saldırılarına yakından müdahil olmuştu ve dünyanın en çok aranan zanlısı konumundaydı.

Zevahiri’nin Kabil’de ölmesi, Taleban’dan sığınma alıp almadığı konusunda da soruları gündeme getirdi. Taleban 2020’de yapılan bir anlaşmayla ABD’ye militan gruplara güvenli liman olmayacağı sözünü vermişti.

”Taleban ABD ile anlaşmasını ihlal etti”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Taleban’ın Zevahiri’ye ev sahipliği yapıp barınak sağlayarak anlaşmayı ciddi şekilde ihlal ettiğini söyledi.

Üst düzey Taleban liderlerinin dışında kalan Taleban üyelerinin ne Zevahiri’nin saldırı sonrası akıbetini ne de saldırı öncesinde Kabil’de olup olmadığını bildikleri sanılıyor.

Bir diğer Taleban yetkilisi de üst düzey toplantıları doğruladı ancak hangi konuların ele alındığını bilmediğini ve Zevahiri’nin ABD tarafından vurulan evde olmadığını sandığını söyledi.

Taleban’ın Birleşmiş Milletler temsilcisi Süheyl Şahin, Doha’dan gazetecilere yaptığı açıklamada Taleban’ın konuyla ilgili benimseyeceği tutum konusunda henüz kendisine bilgi iletilmediğini söyledi.

Şahin, ”Kabil’den ayrıntıları ve tepkiyi bekliyorum” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Taleban Liderleri Zevahiri’nin Ölümünün Ardından Toplandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Taleban Liderleri Zevahiri’nin Ölümünün Ardından Toplandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Taleban Liderleri Zevahiri’nin Ölümünün Ardından Toplandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.