“Tahıl Görüşmelerine Hazırız”

“Tahıl Görüşmelerine Hazırız”

ABONE OL
11:39 - 08/07/2022 11:39
“Tahıl Görüşmelerine Hazırız”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Endonezya’da yapılan G20 Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Ukrayna ve Türkiye ile tahıl konusunda görüşmeye hazır olduğunu ancak bu görüşmelerin ne zaman yapılacağının belli olmadığını söyledi.

Dünyanın en büyük ekonomilerinin dışişleri bakanları Endonezya’da, Rusya’nın Ukrayna işgali ve savaşın küresel enerji ile gıda güvenliği üzerindeki etkilerini görüşüyor.

Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil ettiği G20 toplantısında, gazetecilere açıklama yapan Lavrov Batı’nın Ukrayna işgali dolayısıyla Rusya’ya yönelik eleştirilerini “çılgınca” olarak niteledi.

Lavrov, “Bugün ‘saldırganlar’, ‘istilacılar’, ‘işgalciler’ gibi pek çok şey duyduk” diyerek, Batılı yetkililerin toplantıda söz alır almaz ülkesine “çılgınca” eleştiriler yöneltmeye başladığını kaydetti.

“Batı, Ukrayna’nın Rusya’yı yenmesini istiyorsa, Batı ile konuşacak bir şey olmadığını” dile getiren Lavrov, Kiev’in barışı engellediğini iddia etti.

Rusya Dışişleri Bakanı açıklamalarında ayrıca ülkesinin Ukrayna ve Türkiye ile tahıl konusunda görüşmeye hazır olduğunu ancak bu görüşmelerin ne zaman yapılacağının belli olmadığını sözlerine ekledi.

Lavrov, toplantı çerçevesinde Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile el sıkışırken, etraftan “Savaşı ne zaman durduracaksınız” ve “Savaşı neden durdurmuyorsunuz” sloganlarının duyulması dikkati çekti.

Türkiye’de 4’lü toplantı planı

Dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna, güney kıyıları boyunca devam eden savaş ve birçok limanının kapalı olması nedeniyle mal ihraç etmekte zorlanıyor. Resmi verilere göre tahıl, ülkenin tüm ihracatının yaklaşık beşte birini oluşturuyor.

Türkiye, Birleşmiş Milletler’in tahıl kriziyle ilgili planını “gerçekçi ve uygulanabilir” buluyor ve destekliyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen ay yaptığı açıklamada “BM planı, İstanbul’da anlaşma olursa bir kontrol merkezi kurulacak ve Ukrayna karasularının hemen dışında bir güvenli bölge oluşturulacak. Bu bölgede özellikle Ukrayna limanlarına gidecek gemilerin, silah veya başka bir şey taşımadığından emin olmak için, kontrolu da yapılacak. Dönüşte de tabii gemilerin belirlenen ürünleri taşıdığından herkes emin olmak istiyor” demişti.

Türkiye tahıl krizinin çözümü için BM, Rusya ve Ukrayna’nın katılımıyla İstanbul’da dörtlü bir toplantı yapmak istiyor.

Geçen ay Savunma Bakanlığı’ndan bir askeri heyet Moskova’ya giderek, Rus Savunma Bakanlığı yetkilileriyle görüşmüştü. Bu hafta ise Ankara’da Türk ve Ukrayna askeri heyetleri bakanlıkta bir toplantı gerçekleştirdi.

VOA tarafından geçilen “Tahıl Görüşmelerine Hazırız” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Tahıl Görüşmelerine Hazırız” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Tahıl Görüşmelerine Hazırız” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.