Suriye’nin Kuzeyinde Ateşkes Uzun Ömürlü Olmadı

Suriye’nin Kuzeyinde Ateşkes Uzun Ömürlü Olmadı

ABONE OL
21:08 - 17/10/2022 21:08
Suriye’nin Kuzeyinde Ateşkes Uzun Ömürlü Olmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Suriye’nin kuzeybatısındaki rakip Suriyeli isyancı grupların, kalan son muhalif bölgede beş gün süren kanlı çatışmaları sona erdiren kırılgan bir ateşkesten bir gün sonra şiddetli çatışmalara yeniden başladığı bildirildi.

ABD, Türkiye ve diğer ülkelerin terör örgütü listelerinde yer alan ana cihatçı grup Heyet Tahrir el Şam (HTŞ), Türkiye’nin desteklediği muhalif Suriye Milli Ordusu’ndan grupları Cumartesi günü kendi kontrol alanını genişleten bir barış anlaşmasını kabul etmeye zorladı.

Taraflar, birbirlerini, Afrin ve diğer kentlerdeki savaşçıları kendi cephe hatlarına geri çeken ve birleşik bir sivil yönetimin önünü açan Türkiye’nin arabuluculuğundaki anlaşmanın hükümlerini ihlal etmekle suçladı.

Halep’in kuzeyindeki Kefr Cenne köyü çevresindeki engebeli arazide yoğun çatışmalar yaşandı ve her iki taraf da takviye birlikler gönderdi.

Bölge sakinleri, cihatçı grubun, Türkiye’nin desteklediği muhalif hükümetin idari merkezi olan stratejik sınır kenti Azez’i ele geçirmeye çalışmasından korkuyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen ana akım gruplardan birinin komutanı, cihatçı grubun Azez’in kuzeybatısındaki Türkiye ile ana sınır kapısı Bab el Selame’ye yaklaştığını söyledi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’a karşı ayaklanmanın başladığı 2011 yılından bu yana yaşanan çatışmalar Suriye muhalefetini zayıflattı. Muhaliflerin kendi aralarındaki savaşlar Esat ve müttefiklerinin kayda değer şekilde mevzi kazanmasına yardımcı oldu.

Batılı istihbarat kaynakları ve isyancılar, HTŞ’nin uzun zamandır kalesi olan yoğun nüfuslu İdlib kentinin ötesinde, Suriye’nin kuzeyinde daha geniş bir ekonomik ve güvenlik varlığı peşinde olduğunu söylüyor.

HTŞ lideri Muhammed el Golani’ni, El Kaide’nin Suriye kolunun eski bir uzantısı olan grubun militan imajından sıyrılmak için, İdlib bölgesindeki kamu hizmetlerini etkin bir şekilde yürüten sivil yönetimi diğer bölgelere yaymayı amaçladığı da kaydediliyor.

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Heyet Tahrir el Şam kaynağı, “Kurtarılmış bölgeleri tek bir ordu ve sivillerin ve bölgelerin katıldığı ortak bir yönetim altında birleştiren, herkese ve devrimin hedeflerine hizmet eden bir proje için çalışıyoruz” dedi.

VOA tarafından geçilen Suriye’nin Kuzeyinde Ateşkes Uzun Ömürlü Olmadı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Suriye’nin Kuzeyinde Ateşkes Uzun Ömürlü Olmadı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Suriye’nin Kuzeyinde Ateşkes Uzun Ömürlü Olmadı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.